Ιστολόγιο

Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 00:27

Πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του γενικού πληθυσμού για ηπατίτιδα C

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εκρίζωση των ιογενών ηπατιτίδων στην Ελλάδα, συστήνεται στα άτομα που έχουν γεννηθεί από το 1945 έως το 1980 να προβούν σε προσυμπτωματικό έλεγχο για την ηπατίτιδα C με την μέτρηση των ειδικών αντισωμάτων της ηπατίτιδας C (anti HCV).

Η ηπατίτιδα C αποτελεί μία ιογενή νόσο με υψηλό φορτίο νοσηρότητας και θνητότητας διεθνώς, ιδιαίτερα εξαιτίας της υψηλής συχνότητας επιπλοκών της χρόνιας λοίμωξης στους ασθενείς. Μέχρι πρόσφατα, η πλήρης ίαση των ασθενών αποτελούσε ανέφικτο στόχο, ενώ οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές παρουσίαζαν ανεπαρκή αποτελεσματικότητα και χαμηλή συμμόρφωση των ασθενών.

Σύμφωνα με πρόσφατες επιδημιολογικές έρευνες, ο επιπολασμός της ηπατίτιδας C στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας μας εκτιμάται ότι κυμαίνεται εντός ενός εύρους 0,83 ‐ 1,79% στο γενικό πληθυσμό, ενώ όταν σε αυτές τις εκτιμήσεις συμπεριλαμβάνονται και οι ομάδες υψηλού κινδύνου, ο επιπολασμός της νόσου ανέρχεται σε 1,03 ‐ 1,87%. Σε αδρά μεγέθη, 93.000 ‐ 168.000 άτομα στον ενήλικο πληθυσμό έχουν μολυνθεί από τον HCV και 74.000 ‐ 134.000 άτομα στον ενήλικο πληθυσμό έχουν χρόνια ηπατίτιδα C.

Οι ιατροί χρήστες του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μπορούν να συστήσουν τον έλεγχο για την ηπατίτιδα C επιλέγοντας την εξέταση «Anti HCV - Αντίσωμα ηπατίτιδας C» με ICD10 διάγνωση Z10.8 - Γενικός προσυμπτωματικός έλεγχος. Εάν ο εξεταζόμενος έχει ήδη υποβληθεί στην εξέταση, επανάληψή της επιτρέπεται μόνο εάν είχε βρεθεί αρνητικός αλλά παραμένει σε ομάδα υψηλού κινδύνου για έκθεση στον HCV

Διαβάστηκε 1042 φορές Τελευταία τροποποίηση στις: Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018 01:03
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η «επιδημία» των τατουάζ Φαρμακευτική κάνναβη »

Προσθήκη σχολίου

Εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Αναζήτηση