Ιστολόγιο

Friday, 29 May 2015 00:52

Οι ψυχικές ασθένειες στη χώρα μας και την Ευρώπη κοστίζουν ακριβά! Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

Σε 800 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως υπολογίζεται το άμεσο και έμμεσο κόστος για τα ψυχικά νοσήματα στην Ευρώπη. Το 60% είναι άμεσο ιατρικό και μη κόστος και το 40% έμμεσο.

Στο άμεσο κόστος περιλαμβάνονται οι νοσηλείες και τα φάρμακα (σε ποσοστό 3%-5% περίπου), ενώ στα κύρια έμμεσα κόστη περιλαμβάνονται η αναρρωτική άδεια, η πρόωρη συνταξιοδότηση, οι συντάξεις αναπηρίας, τα κοινωνικά επιδόματα και οι απουσίες από την εργασία.

Τα ψυχικά νοσήματα αποτελούν την 2η αιτία ζωής με αναπηρία μετά τις μυοσκελετικές παθήσεις, με την κατάθλιψη να έχει μεγαλύτερο φορτίο (4,01%) από ασθένειες όπως το ισχαιμικό εγκεφαλικό (3,74%), τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (2,88%) ή το σακχαρώδη διαβήτη (2,07%).

Επί του συνόλου των κοινωνικών επιδομάτων, τα ψυχικά νοσήματα αντιπροσωπεύουν το 44% στη Δανία, το 43% στη Φινλανδία και Βρετανία και το 37% στη Ρουμανία.

Παρά τα παραπάνω, τα ψυχικά νοσήματα φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα και αποτελεσματικά από τα συστήματα υγείας. Το 2011 μόνο το 5% (κατά μέσο όρο) των προϋπολογισμών υγείας στην Ευρώπη αφορούσε τα ψυχιατρικά νοσήματα. Τον ίδιο χρόνο στην Ελλάδα μόλις 4,43% του συνολικού προϋπολογισμού υγείας διατέθηκε για τα ψυχικά νοσήματα.

Read 2938 times Last modified on Friday, 29 May 2015 01:46

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Αναζήτηση