Αντιλιπιδαιμικά φάρμακα - Φιβράτες

Print

Οι φιβράτες (Fibrates) είναι αντιλιπιδαιμικά φάρμακα, παράγωγα του ινικού οξέος και αποτελούν τα πρώτης εκλογής φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπερτριγλυκεριδαιμίας.

Οι φιβράτες έχουν ένδειξη στις υπερλιπιδαιμίες (μεικτές ή με χαμηλή HDL αλλά φυσιολογικά επίπεδα της LDL), σοβαρές υπερτριγλυκεριδαιμίες (τριγλυκερίδια >1000mg/dl) και στην δυσβηταλιποπρωτεϊναιμία.

Φάρμακο Δισκία (mg) Δοσολογικό σχήμα
Γεμφιβροζίλη (Lopid®) 600, 900 600mg x 2 ή 900mg x 1
Φαινοφιβράτη (Lipidil®) Κάψουλες 160 και δισκία (ΝΤ) 145 160mg x 1 ή 145mg x 1
Βεζαφιβράτη (Bezalip®) 400 400 x 1
Σιπροφιβράτη (Savilen®) 100 100-200mg x 1
Σε έτοιμο συνδυασμό
Φαινοφιβράτη + Πραβαστατίνη (Pravafenix® 160/40 160/40 x 1
Φαινοφιβράτη + Συμβαστατίνη (Cholib®) 145/20, 145/40 145/20 x 1 ή 145/40 x 1

 

Οι φιβράτες δεν χορηγούνται σε ασθενείς με έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας (eGFR<60 mL/min/1,73 m2), σε νεφρωσικό σύνδρομο, πρωτοπαθή χολική κίρρωση, νεφρικές ή ηπατικές παθήσεις, κύηση και γαλουχία.

Σαν παρενέργειες αναφέρονται γαστρεντερικές διαταραχές, κοιλιακοί πόνοι, εξάνθημα, ηπατομεγαλία, απώλεια της γενετήσιας ορμής, μυοπάθεια, χολολιθίαση (κυρίως οι παλιές), αύξηση της CPK και των ηπατικών ενζύμων συνήθως χωρίς υποκείμενη ηπατική βλάβη.

Οι φιβράτες χορηγούνται ως μονοθεραπεία σε άτομα με πολύ υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων (>500 mg/dL), ίσως και σε συνδυασμό με ω-3 λιπαρά οξέα, για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παγκρεατίτιδας. Επίσης χορηγούνται σε συνδυασμό με στατίνες (μόνο η φαινοφιβράτη) σε ασθενείς με μικτή υπερλιπιδαιμία ή και αμιγή υπερτριγλυκεριδαιμία αλλά και ως μονοθεραπεία σε ασθενείς που δεν ανέχονται τις στατίνες (συνήθως σε συνδυασμό με εζετιμίμπη). Η συνχορήγησή τους με στατίνες μπορεί να επηρεάσει το χρόνο προθρομβίνης στους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά από το στόμα.

Στοιχεία κλινικών μελετών: σημαντική μείωση των κλινικών επεισοδίων στεφανιαίας νόσου στην πρωτογενή πρόσληψη (Helsinki Heart Study), αντιαθηρογόνες ιδιότητες και μείωση της εξέλιξης της βλάβης σε μελέτες δευτερογενούς πρόσληψης ( BECAIT, LOCAT).

 

Κυριότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των φιβρατών
Αύξηση τρανσαμινασών.
Μυαλγίες, αύξηση της CPK και σπάνια ραβδομυόλυση (ειδικά σε ασθενείς με έκπτωση νεφρικής λειτουργίας, καθώς και όταν συνχορηγούνται με στατίνη).
Ανικανότητα.
Γαστρεντερικές διαταραχές (ναυτία, διάρροιες, αύξηση επίπτωσης χολολιθίασης).
Αλωπεκία.
Ενίσχυση της δράσης των κουμαρινικών.
Αλλεργικές αντιδράσεις.

 

*Η Επιτροπή για τα Φάρμακα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων κατέληξε, σύμφωνα με δελτίο της (22/10/10), στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη από τη χρήση των τεσσάρων φιβράτων, βεζαφιβράτη, σιπροφιβράτη, φαινοφιβράτη και γεμφιβροζίλη συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων τους στη θεραπεία των ασθενών με διαταραχές των λιπιδίων του αίματος, αλλά προέτρεψε τους γιατρούς να μην να τα συνταγογραφούν πλέον στους νέους ασθενείς με διάγνωση διαταραχών των λιπιδίων του αίματος ως πρώτης γραμμής θεραπεία, εκτός από τους ασθενείς με σοβαρή υπερτριγλυκεριδαιμία ή ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν στατίνες, εξαιτίας των περιορισμένων στοιχείων σε ανασκοπήσεις, για τα μακροπρόθεσμα οφέλη τους στη μείωση των καρδιαγγειακών κινδύνων και επιπλέον για τη φαινοφιβράτη, η επιτροπή έλαβε υπόψη επιπλέον νέα δεδομένα και συνέστησε ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μαζί με στατίνη, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν μια στατίνη μόνη της δεν είναι αρκετή για να ελέγξει πλήρως τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.

Tags: , , , , , , , , , ,
Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive