Φωσφόρος ορού (Phos)

Print

Ο φώσφορος [Ρ, Phosphate, (ΡΟ4)3−] μαζί με το ασβέστιο αποτελούν τα πλέον σημαντικά μέταλλα για τη φυσιολογική κατασκευή και τη διατήρηση των οστών. Το 85% της ποσότητας φωσφόρου που υπάρχει στο σώμα μας, βρίσκεται στα οστά και στα δόντια. Το υπόλοιπο 15% βρίσκεται στο αίμα, καθιστώντας έτσι τον φώσφορο το κύριο ανιόν στο ενδοκυτταρικό υγρό.

Φώσφορος

Στον οργανισμό ο φώσφορος έχει διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του στον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων, την αποθήκευση και μεταφορά ενέργειας εντός αυτού, την δημιουργία οστίτη ιστού και την διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας.

Όπως και το ασβέστιο, ο φωσφόρος ελέγχεται από την παραθυρεοειδική ορμόνη (ΡΤΗ), αλλά με αντίστροφη σχέση με αυτό. Έτσι η αύξηση στον ορό κάποιου εκ των δύο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της νεφρικής απέκκρισης του άλλου. Η παραθορμόνη (ΡΤΗ) αυξάνει την απελευθέρωση ασβεστίου και φωσφορικών από τα οστά, μειώνει την έκκριση ασβεστίου και αυξάνει την απέκκριση των φωσφορικών στα ούρα.

Τα επίπεδα του ασβεστίου στον ορό, του φωσφόρου, της αλκαλικής φωσφατάσης, του ολικού διοξειδίου του άνθρακα (PCO2) και της παραθυρεοειδής ορμόνη (PTH) θα πρέπει να μετρώνται σε όλους τους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 2 έως 5, με συχνότητα μετρήσεων που θα πρέπει να καθορίζεται από το στάδιο της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Φυσιολογικές τιμές

Πιθανές ερμηνείες παθολογικών τιμών:

Αυξημένες τιμές φωσφόρου στον ορό (υπερφωσφαταιμία) παρατηρούνται σε:

Μειωμένες τιμές φωσφόρου στον ορό (υποφωσφαταιμία) παρατηρούνται σε:

Παράγοντες που συμβάλλουν σε μη φυσιολογικές τιμές του φωσφόρου ορού κατά τον έλεγχο:

Ενδεικτικές ποσότητες περιεκτικότητας φωσφόρου (mg/100g) σε διάφορα τρόφιμα
Τρόφιμο Περιεκτικότητα σε φώσφορο Τρόφιμο Περιεκτικότητα σε φώσφορο
Τυρί παρμεζάνα 729 Ψάρι ξιφίας 304
Ηλιόσπορος 638 Καφές 286
Τυρί Cheddar 512 Χοιρινό κρέας 284
Σολομός 363 Τόνος κονσέρβα 267
Τυρί φέτα 337 Αυγά 215
Φιστίκια 319 Γαλοπούλα 215
Μοσχαρίσιο κρέας 305    

Επισημάνσεις:

Πηγή:

Tags: , , , , , , , ,
Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive