Δέκα λόγοι για να εμβολιάσετε το παιδί σας

Εμβολιασμός παιδιού

  1. Ως γονείς επιθυμείτε να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατέψετε το παιδί σας από μεταδοτικές ασθένειες. Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε.
  2. Τα εμβόλια προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα και τις επιπλοκές τους, που μπορεί να περιλαμβάνουν παράλυση των άκρων, κώφωση, σπασμούς, εγκεφαλική βλάβη και θάνατο.
  3. Νοσήματα που προλαμβάνονται με τα εμβόλια, όπως η ιλαρά και ο κοκκύτης, εξακολουθούν να αποτελούν απειλή ακόμα και σήμερα στις ανεπτυγμένες χώρες. Κάθε χρόνο νοσούν από αυτά πολλά παιδιά, αρκετά από τα οποία χρειάζεται να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Μερικά μάλιστα, μπορεί να χάσουν και τη ζωή τους.
  4. Μολονότι ο εμβολιασμός έχει μειώσει σημαντικά τις λοιμώδεις ασθένειες, μερικές από αυτές είναι ακόμα ενδημικές στις αναπτυσσόμενες χώρες, απ' όπου είναι εύκολο να φτάσουν παντού με τους διεθνείς ταξιδιώτες. Εάν το παιδί σας είναι ανεμβολίαστο, μπορεί εύκολα να κολλήσει είτε από κάποιον ταξιδιώτη ή εφόσον το ίδιο ταξιδέψει σε μέρος που ενδημεί μια τέτοια μολυσματική ασθένεια.
  5. Όταν σε μια κοινότητα πολλοί γονείς μαζί αποφασίσουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης επιδημικών εξάρσεων. Μια συνηθισμένη τέτοια έξαρση είναι η περίπτωση της ιλαράς.
  6. Ο εμβολιασμός είναι ασφαλής και αποτελεσματικός. Όλα τα εμβόλια υποβάλλονται διαρκώς πριν και μετά την κυκλοφορία τους σε προσεκτικό έλεγχο από επιστημονικούς οργανισμούς για να τεκμηριωθεί η ασφάλειά τους.
  7. ΟΛΟΙ οι διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί συστήνουν τους εμβολιασμούς ως το καλύτερο μέσον πρόληψης των μεταδοτικών ασθενειών σε παιδιά και εφήβους.
  8. Τα εμβόλια προστατεύουν έμμεσα ΚΑΙ άλλα άτομα του περιβάλλοντός σας, των οποίων η υγεία σας ενδιαφέρει, όπως τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σας, νεαρά ή ηλικιωμένα καθώς και τους φίλους σας.
  9. Εάν τα παιδιά σας είναι ανεμβολίαστα, μπορούν να μεταδώσουν λοιμώδη νοσήματα σε άλλα νεογνά ή βρέφη που είναι πολύ μικρά για να εμβολιαστούν ή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι μεταμοσχευμένοι και οι καρκινοπαθείς. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τις μακροχρόνιες επιπλοκές ή ακόμη και το θάνατο στον ευάλωτο αυτό πληθυσμό.
  10. ΟΛΟΙ έχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας, στον εαυτό μας αλλά και στη δημόσια υγεία. Οφείλουμε δηλαδή ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ και Ο ΕΝΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ. Αυτό το πετυχαίνουμε εμβολιάζοντας όλα τα μέλη της οικογένειάς μας.

Πηγή: www.infovac.gr

Σχετικά άρθρα