Ορθή χρήση των αντιβιοτικών

Τα αντιβιοτικά αποτελούν ένα μείζον τμήμα της σύγχρονης ιατρικής και χρησιμοποιούνται επιτυχώς στην θεραπεία πολυάριθμων λοιμώξεων προκαλούμενων από βακτήρια. Ωστόσο, με την ευρεία χρήση, παρουσιάζονται και εξαπλώνονται όλο και περισσότερα βακτήρια που εμφανίζουν αντοχή στα αντιβιοτικά (antibiotic resistance), γεγονός που έχει αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών.

Αντοχή στα αντιβιοτικάΟι λοιμώξεις που προκαλούνται από τα ανθεκτικά βακτήρια είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και αποτελούν σοβαρό πρόβλημα κυρίως στα νοσοκομεία, όπου τα υπερανθεκτικά βακτήρια, όπως το «υπερ-μικρόβιο» MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus - Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος Ανθεκτικός στην Μεθικιλλίνη), είναι υπεύθυνα για πολλές λοιμώξεις που αποκτούν οι ασθενείς κατά την διάρκεια της παραμονής -νοσηλείας τους στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπτώσεις στην πορεία της υγείας τους.

Οι οργανισμοί υγείας ανησυχούν ότι αποτέλεσμα της αντοχής στα αντιβιοτικά θα είναι η σταδιακή αύξηση των λοιμώξεων που θα είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν.

Η εσφαλμένη χρήση των αντιβιοτικών που συμβάλλει στην ταχεία εξέλιξη της αντοχής στα αντιβιοτικά περιλαμβάνει την χρήση των αντιβιοτικών για τη θεραπεία λοιμώξεων που είναι είτε ήπιες είτε δεν ανταποκρίνονται σε αντιβιοτικά (π.χ. γρίπη) ή και την εσφαλμένη χρήση από τους ασθενείς που δεν ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών.

Στόχος των παρακάτω συμβουλών είναι να εξασφαλιστεί ότι γίνεται η αποτελεσματικότερη χρήση οποιουδήποτε αντιβιοτικού, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη και να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της αντοχής στα αντιβιοτικά:

  • Μην αγοράζετε και μην ζητάτε αντιβιοτικά όταν υπάρχει περίπτωση να μην είναι απαραίτητα, όπως για παράδειγμα όταν έχετε γρίπη, κρύωμα, καταρροή ή ξηρό λαιμό τα οποία προκαλούνται από ιούς που δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά. Ενημερωθείτε από τον ιατρό σας για τρόπους που θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.
  • Χρησιμοποιήστε τα αντιβιοτικά μόνο εάν έχουν συνταγογραφηθεί από έναν επαγγελματία υγείας.
  • Πάρτε τα αντιβιοτικά σας σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί, καθημερινά στις σωστές δόσεις και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Ολοκληρώστε τον κύκλο θεραπείας με τα αντιβιοτικά όπως σας έχουν συνταγογραφηθεί, ακόμη και αν νιώθετε καλύτερα, για να εξασφαλίσετε ότι έχουν επαλειφθεί όλα τα βακτήρια.
  • Μην παραβλέπετε δόσεις.
  • Μην πάρετε δύο δόσεις τη φορά για να αναπληρώσετε μία χαμένη δόση.
  • Μην μοιράζεστε τα αντιβιοτικά σας με οποιοδήποτε άλλον.
  • Αποθηκεύστε τα αντιβιοτικά σύμφωνα με το φύλλο οδηγιών χρήσης.
  • Μην φυλάσσετε τα αντιβιοτικά για μετέπειτα χρήση.
  • Μιλήστε στον ιατρό ή στον φαρμακοποιό σας αν έχετε ερωτήσεις για τη χρήση των αντιβιοτικών.

Η σημασία της σωστής χρήσης των αντιβιοτικών για την αποτελεσματική θεραπεία και η αποφυγή της εσφαλμένης χρήσης τους είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου ανάπτυξης μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά.

Σχετικά άρθρα