Συγχορήγηση εμβολίων

Τα εμβόλια που περιέχουν αντιγόνα (π.χ. ηπατίτιδας Β, γρίπης) ή τα πολυσακχαριδικά εμβόλια (μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας A,C,W135,Y, τυφοειδούς πυρετού) καθώς και τα εμβόλια που περιέχουν νεκρούς, αδρανοποιημένους ιούς ή βακτήρια (ηπατίτιδας Α, λύσσας, πολιομυελίτιδας, χολέρας, Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας και εγκεφαλίτιδας από κρότωνες), μπορούν να χορηγηθούν ταυτόχρονα, χωρίς να επηρεάζεται η αποτελεσματικότητά τους ή να αυξάνεται ο αριθμός των ανεπιθύμητων ενεργειών τους.

Συγχορήγηση εμβολίωνΤα εμβόλια που περιέχουν ζώντες εξασθενημένους ιούς (κίτρινου πυρετού, ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς και ανεμευλογιάς) συνιστάται να γίνονται είτε την ίδια ημέρα είτε μετά από 4 εβδομάδες.

Τα εμβόλια που περιέχουν αδρανοποιημένους μικροοργανισμούς μπορούν να χορηγηθούν μαζί με τα εμβόλια που περιέχουν ζώντες μικροοργανισμούς. Όταν τα εμβόλια που χορηγούνται ταυτόχρονα, ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται χρησιμοποιώντας διαφορετική σύριγγα και σε διαφορετικά σημεία.

Συγκεκριμένα όσον αφορά το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με τα εμβόλια με ζώντα εξασθενημένα στελέχη, διαφορετικά συστήνεται μεταξύ των δύο εμβολιασμών να μεσολαβεί χρονικό διάστημα 4 εβδομάδων. Τα εμβόλια που περιέχουν αδρανοποιημένα αντιγόνα, μπορούν να χορηγηθούν ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού, χωρίς να τροποποιείται η ανοσολογική απάντηση στα εμβόλια και χωρίς να αυξάνονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες. Λόγω πιθανής επίδρασης του εμβολίου στην ανοσολογική απάντηση στη φυματίνη της δοκιμασίας Mantoux, αυτή θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες μετά από τον εμβολιασμό.

Η ταυτόχρονη χορήγηση του εμβολίου έρπητα ζωστήρα και του πολυσακχαριδικού 23-δύναμου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου (PPV23) δεδομένου ότι δεν υπάρχει άμεση απόδειξη ότι η ταυτόχρονη χορήγηση των εμβολίων παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα, τα εμβόλια θα πρέπει να χορηγούνται κατά τη διάρκεια της ίδιας επίσκεψης ώστε να αποφευχθεί μια χαμένη ευκαιρία για τον εμβολιασμό κατά των δύο νοσημάτων.

Το αδρανοποιημένο ηπατίτιδας Α και το πολυσακχαριδικό εμβόλιο τυφοειδούς που περιέχει το αντιγόνο Vi μπορούν να χορηγηθούν ταυτόχρονα (μίξη ή ταυτόχρονη χορήγηση) ή σαν ένα συνδυασμένο εμβόλιο αφού η ανοσολογική απάντηση είναι παρόμοια με τα μονοσθενή εμβόλια και δεν υπάρχει καμία διασταυρούμενη παρέμβαση στο ανοσοποιητικό προφίλ των εμβολίων.

 

Πηγή:

Σχετικά άρθρα