Αντιγριπικό εμβόλιο

Print

Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια ως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Η διαχρονική παρακολούθηση της γρίπης στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, και να κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο. Δυστυχώς όμως κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πρόβλεψη του χρόνου αλλά και του τόπου εκδήλωσής της, ενώ συχνά προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, την υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, την αύξηση της θνησιμότητας.

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν μερική απόδοση και –παρότι σημαντικά– δεν επαρκούν.

Τα εμβόλια γρίπης (Influenza Vaccine) περιέχουν είτε αδρανοποιημένους (νεκρούς) ιούς γρίπης (whole-virus) ή τμήματα του ιού (split-virus). Επειδή ακριβώς ο ιός δεν είναι ζωντανός, δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό. Ωστόσο, είναι ακόμη ικανός να προκαλέσει την παραγωγή αντισωμάτων έτσι ώστε αν ο οργανισμός εκτεθεί στον συγκεκριμένο ιό στη διάρκεια της εποχικής έξαρσης της γρίπης είναι προετοιμασμένος να τον αντιμετωπίσει. Το εμβόλιο της γρίπης είναι πολυδύναμο και περιέχει συνήθως δύο υποτύπους από το στέλεχος A και ένα ή δύο από το στέλεχος B. Το είδος των στελεχών που περιέχει το εμβόλιο, λόγω της μετάλλαξης του ιού σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, προσαρμόζεται κάθε χρόνο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠOY) ανάλογα με τα στελέχη που προκάλεσαν γρίπη τον προηγούμενο χειμώνα και απομονώθηκαν από πάσχοντες.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου). Επιπρόσθετα, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως και συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών (εφόσον το επιθυμούν).

Ενδείξεις χορήγησης εμβολίου - Ομάδες αυξημένου κινδύνου:

Αντενδείξεις στην χορήγηση του εμβολίου:

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου:

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους. Επισημαίνεται ότι μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου. Κατά τη διάρκεια κλινικών μελετών, οι ακόλουθες συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (αναφέρθηκαν σε περισσότερους από 1 στους 100 αλλά σε λιγότερους από 1 στους 10 ανθρώπους) έχουν παρατηρηθεί:

Αυτές οι αντιδράσεις συνήθως υποχωρούν 1 με 2 ημέρες χωρίς θεραπεία. Κατά την παρακολούθηση μετά την κυκλοφορία, οι ακόλουθες ανεπιθύμητες ενέργειες έχουν παρατηρηθεί:

Δοσολογία και τρόπος χορήγησης:

Το αντιγριπικό εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε μία δόση κατά προτίμηση το 2o δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου κάθε έτους (χωρίς να αποτελεί αντένδειξη ο εμβολιασμός οποιαδήποτε στιγμή κατά την διάρκεια της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης).

 

UpdateΣυγχορήγηση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Χρονικοί περιορισμοί χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με τη λοίμωξη COVID-19:

  • Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.
  • Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
  • Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

Αποτελεσματικότητα εμβολίου:

Μετά τον εμβολιασμό έναντι της γρίπης, τα επίπεδα των προστατευτικών αντισωμάτων φτάνουν στο μέγιστο κατά την δεύτερη εβδομάδα και παραμένουν σταθερά για ένα έτος.

Μορφές-Περιεκτικότητες:

Σταθερότητα-Φύλαξη:

Κυκλοφορούντα ιδιοσκευάσματα:

Σύνθεση των αντιγριπικών εμβολίων για την εποχιακή γρίπη για την εμβολιαστική περίοδο 2021/2022:

UpdateΣύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η σύνθεση των εμβολίων της εποχιακής γρίπης για την εμβολιαστική περίοδο 2021/2022 για το βόρειο ημισφαίριο είναι η εξής:

Τριδύναμο εμβόλιο που περιέχει απενεργοποιημένα επιφανειακά αντιγόνα (αιμοσυγκολλητίνη και νευροαμινιδάση) των ακόλουθων στελεχών του ιού της γρίπης (δύο στελέχη του τύπου Α και ένα του τύπου Β του ιού της γρίπης):

Σε διαδικασία παραγωγής εμβολίων με βάση τα αυγά:

Τετραδύναμο εμβόλιο (περιέχει δύο στελέχη του τύπου Α και δύο του τύπου Β του ιού της γρίπης) εκτός των τριών στελεχών του τριδύναμου εμβολίου να περιέχει επιπλέον και:

Σε διαδικασία παραγωγής εμβολίων με βάση τις κυτταρικές καλλιέργειες ή τεχνολογία ανασυνδυασμού:

Τετραδύναμο εμβόλιο (περιέχει δύο στελέχη του τύπου Α και δύο του τύπου Β του ιού της γρίπης) εκτός των τριών στελεχών του τριδύναμου εμβολίου να περιέχει επιπλέον και:

Το πρώτο 4-δύναμο αντιγριπικό εμβόλιο (Fluarix Tetra®) που περιέχει και τα 4 προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στελέχη του ιού της γρίπης (2 τύπου Α και 2 τύπου Β), από τον Σεπτέμβριο του 2017 είναι διαθέσιμο και στην χώρα μας και ενδείκνυται για την ενεργητική ανοσοποίηση ενηλίκων, παιδιών και βρεφών άνω των 6 μηνών, για την πρόληψη της γρίπης που προκαλείται από τους 2 υπότυπους Α και τους 2 τύπους Β του ιού της γρίπης που περιέχονται στο εμβόλιο.

Το Δεκέμβριο του 2018 η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ένα νέου τύπου εμβόλιο για τη γρίπη, το Flucelvax Tetra® το οποίο είναι το πρώτο τετραπλό εμβόλιο, που κυκλοφορεί πλέον και στην Ελλάδα και έχει αναπτυχθεί σε καλλιέργειες κυττάρων θηλαστικών (κυτταροκαλλιέργεια) και όχι σε αυγά κότας κάτι που πιθανότατα το καθιστά πιο αποτελεσματικό. Το εμβόλιο διατίθεται σε μορφή ενέσιμου εναιωρήματος σε προγεμισμένη σύριγγα. Η συνιστώμενη δόση σε ενήλικες και παιδιά από την ηλικία των 9 ετών είναι μία εφάπαξ ενδομυϊκή ένεση (0,5 ml), κατά προτίμηση στο άνω τμήμα του βραχίονα.

Εκτός του τριδύναμου ή τετραδύναμου αδρανοποιημένου εμβολίου γρίπης δια της ενδομυϊκής οδού (inactivated influenza vaccine -IΙV προηγούμενα γνωστό ως trivalent inactivated vaccine -TIV), που κυκλοφορεί στην χώρα μας και συστήνεται για τον ετήσιο εμβολιασμό των ενηλίκων υπάρχουν και πέντε επιπλέον τύποι εμβολίου που δεν κυκλοφορούν στην χώρα μας. Έτσι υπάρχει το αδρανοποιημένο εμβόλιο γρίπης δια της ενδομυϊκής οδού χωρίς το συντηρητικό θιμεροσάλη (thimerisol-free inactivated influenza vaccine - thimerisol-free IIV) για άτομα αλλεργικά στην συγκεκριμένη ουσία, το υψηλής δόσης αδρανοποιημένο εμβόλιο γρίπης (high-dose inactivated) για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, το ενδοδερμικό εμβόλιο (intradermal) για ενήλικες 18-64 ετών, το ζων εξασθενημένο εμβόλιο (live attenuated vaccine - LAIV) σε μορφή ρινικού σπρέι που αποτελεί μια εναλλακτική επιλογή για άτομα (όχι εγκύους) ηλικίας κάτω των 50 ετών (21-49 ετών), αλλά και για άτομα με ανατομική ή λειτουργική ασπληνία καθώς και για όσους φροντίζουν και έρχονται σε στενή επαφή με ανοσοκατεσταλμένα άτομα και τέλος το νέο αδρανοποιημένο και παραγόμενο με την μέθοδο της κυτταρικής καλλιέργειας, εμβόλιο (cell culture - derived inactivated influenza vaccine) για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

 

Πηγή:

Tags: , , , , , , ,

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active