Εμβόλιο ηπατίτιδας Α

Print

Το 1992 κυκλοφόρησε το πρώτο εμβόλιο για την ηπατίτιδα Α (Hepatitis A vaccine), ενώ σήμερα στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο είδη εμβολίων ηπατίτιδας Α (Havrix® και Vaqta®) τα οποία είναι ασφαλή, ανοσογόνα και αποτελεσματικά. Είναι εμβόλια από αδρανοποιημένο με φορμαλδεϋδη ιό (στέλεχος ΗΜ175) και προσροφημμένα σε υδροξείδιο του αλουμινίου. Η καλλιέργεια του ιού γίνεται σε ΜΚΟ-5 διπλοειδή κύτταρα ανθρώπου.

Ενδείξεις εμβολιασμού:

 • Ο εμβολιασμός για τον ιό της ηπατίτιδας Α συστήνεται να γίνεται σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες:
  • Άντρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.
  • Χρήστες ναρκωτικών ουσιών (ενδοφλέβιων ή όχι).
  • Άτομα που ασχολούνται με πειραματόζωα (πρωτεύοντα).
  • Άτομα που ασχολούνται με επεξεργασία ή διακίνηση τροφίμων.
  • Ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο, ή ασθενείς που λαμβάνουν παράγοντες πήξης καθώς και άτομα του στενού τους περιβάλλοντος.
  • Ταξιδιώτες σε περιοχές με ενδημικότητα της νόσου.
  • Άτομα που θα έχουν την φροντίδα υιοθετημένου παιδιού προερχόμενου από χώρα με υψηλή ενδημικότητα, κατά τις πρώτες 60 ημέρες από την άφιξη του παιδιού στην χώρα υποδοχής. Η πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου συστήνεται να γίνεται κατά προτίμηση ≥2 εβδομάδες πριν την άφιξη του παιδιού.
  • Υγιείς ενήλικες ηλικίας ≤40 ετών, οι οποίοι εκτέθηκαν πρόσφατα στον ιό της ηπατίτιδας Α.
 • Χορηγούνται δύο δόσεις εμβολίου (HepA) σε χρόνο 0 και 6 έως 12 μήνες.

Πηγή: Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2018 - 2019

Ειδικές συστάσεις εμβολιασμού:

Τρόπος χορήγησης:

Το εμβόλιο χορηγείται ενδομυϊκά στον δελτοειδή, στους ενήλικες και τα παιδιά άνω των 2 ετών, ενώ στα παιδιά κάτω των 2 ετών στην έξω επιφάνεια του μηρού, ενώ μπορεί να χορηγηθεί και υποδόρια σε θρομβοκυτοπενία ή αιμορραγικές διαταραχές.

Δοσολογικό σχήμα:

Έλεγχος αντισωμάτων προ του εμβολιασμού:

Το εμβόλιο δεν χρειάζεται, αν ένα άτομο έχει ήδη νοσήσει από ηπατίτιδα Α (φυσική ανοσία) όταν αυτό διαπιστώνεται με την ανίχνευση των θετικών anti HAV IgG αντισωμάτων. Ο εμβολιασμός των ατόμων με υπάρχουσα ανοσία (ύπαρξη προστατευτικών αντισωμάτων) δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού και δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών. Γενικά ο έλεγχος της ανοσίας (για να διαπιστωθεί αν το άτομο έχει αντισώματα και οπότε δεν χρειάζεται το εμβόλιο) δεν ενδείκνυται στη χώρα μας σε άτομα <45 ετών. Προς αποφυγή άσκοπων και δαπανηρών εξετάσεων η ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων συνιστάται να γίνεται στα άτομα που:

Σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, που πιθανόν είναι ήδη άνοσες όπως, άτομα μεγάλης ηλικίας, άτομα που ζουν σε περιοχές με αυξημένη επίπτωση της νόσου, έλεγχος της ανοσίας πριν από τον εμβολιασμό, έχει οικονομικό όφελος.

Ο έλεγχος της ανοσιακής απάντησης μετά από εμβολιασμό δεν συνιστάται λόγω του υψηλού ποσοστού αποτελεσματικότητας του εμβολίου.

Αντενδείξεις εμβολιασμού:

Ανεπιθύμητες ενέργειες εμβολίου:

Αλληλεπιδράσεις με άλλα εμβόλια ή φάρμακα - Συγχορήγηση:

Φύλαξη:

Εμπορική ονομασία:

Πηγή:

Tags: , , , , , ,
Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive