Χρήσιμα

Προετοιμασία ολικής κολονοσκόπησης

Η κολονοσκόπηση (colonoscopy) είναι η εξέταση του παχέος εντέρου (κόλον) με λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα που εισάγεται από τον πρωκτικό δακτύλιο, συνήθως ανώδυνα μετά από καθαρισμό του. Με την κολονοσκόπηση ανιχνεύονται οι περισσότεροι μικροί πολύποδες και σχεδόν όλοι οι μεγάλοι πολύποδες και οι καρκίνοι του παχέος εντέρου.

ΚολονοσκόπησηΚατά τη διάρκεια της εξέτασης, εάν βρεθεί κάποια ύποπτη βλάβη υπάρχει η δυνατότητα λήψης δειγμάτων (βιοψίας) για ιστολογική εξέταση, ενώ στην περίπτωση που βρεθεί ένας πολύποδας με χαρακτηριστικά που τον κάνουν εξαιρέσιμο, μπορεί να αφαιρεθεί την ίδια στιγμή ή σε δεύτερο χρόνο από τον ιατρό που κάνει την εξέταση. Η κολονοσκόπηση είναι η μοναδική αποτελεσματική διαγνωστικά και θεραπευτικά εξέταση του παχέος εντέρου.

Η προετοιμασία για την προγραμματισμένη ενδοσκοπική εξέταση του παχέος εντέρου (κολονοσκόπηση) διαρκεί 3 ημέρες έτσι ώστε να επιτευχθεί ο πλήρης καθαρισμός του που σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε αναβολή ή επανάληψη της εξέτασης σε άλλο χρόνο.

Για δύο ημέρες πριν την εξέταση ακολουθήστε μία δίαιτα που περιέχει κρέας ή ψάρι, κοτόπουλο, αυγό βρασμένο, πατάτες, ζωμό, ζελέ, κομπόστα, χαμομήλι, ρύζι, μακαρόνια και λευκό ψωμί, πιείτε αρκετά ποτήρια νερό ή χυμούς χωρίς ανθρακικό και ίνες και αποφύγετε τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα τηγανητά και τα φαγητά με σάλτσες, το ψωμί ολικής αλέσεως, το γάλα και τα γαλακτερά.

Την παραμονή της εξέτασης, αγοράστε από το φαρμακείο το καθαρτικό Fortrans® (ένα πολυμερές υψηλού μοριακού βάρους το οποίο συγκρατεί τα μόρια του νερού με υδρογονικούς δεσμούς, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τον όγκο των εντερικών υγρών)και διαλύστε κάθε φακελάκι σε ένα λίτρο νερό ώστε να προκύψουν τέσσερα λίτρα διαλύματος. Ξεκινήστε να πίνετε το καθαρτικό διάλυμα στο οποίο αν θέλετε προσθέσετε λίγη συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα για καλύτερη γεύση στις 9 το πρωί. Πείτε όλη την ποσότητα του διαλύματος σε έξι περίπου ώρες και κατά την διάρκεια της λήψης προτιμήστε να περπατάτε.

Στην περίπτωση που χρησιμοποιηθεί το καθαρτικό Klean-Prep® (ένα ωσμωτικό καθαρτικό) διαλύστε κάθε φακελάκι σε ένα λίτρο νερό και ξεκινήστε να πίνετε το διάλυμα των τεσσάρων λίτρων από τις 2 το μεσημέρι και σε έξι περίπου ώρες.

Κατά την παραμονή της εξέτασης η δίαιτά σας θα είναι μόνο υγρά εκτός από γάλα (τσάι, καφέ, χαμομήλι, χυμούς χωρίς ίνες κ.α.). Στο δείπνο μπορείτε να φάτε σκέτο ζωμό.

Την ημέρα της εξέτασης επειδή η εξέταση θα γίνει υπό μερική καταστολή και αναλγησία «μέθη», θα ήταν φρόνιμο να μην οδηγείτε εσείς και να συνοδεύεστε ή να χρησιμοποιήσετε ταξί.

Εάν λαμβάνεται φαρμακευτική αγωγή με αντιπηκτικά φάρμακα τύπου ασπιρίνης ή Sintrom® θα πρέπει να την διακόψετε με την σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού για περίπου 10 ημέρες πριν την εξέταση. Τα υπόλοιπα φάρμακα μπορούν να λαμβάνονται κανονικά και μέχρι την ημέρα της εξέτασης. Στην περίπτωση που είστε διαβητικός συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για τον τρόπο λήψης των δισκίων ή της ινσουλίνης.

 

Επειδή η προετοιμασία για την εξέταση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το διαγνωστικό κέντρο συμβουλευτείτε πάντα τον θεράποντα ιατρό σας.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Αναζήτηση