Χρήσιμα

Οδηγίες συλλογής ούρων 24ώρου

Τα ούρα 24ώρου αποτελούν το πιο κατάλληλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα ούρων για την εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας. Με την εξέταση των ούρων 24ωρων γίνεται εκτίμηση της νεφρικής λειτουργίας, μέσω κυρίως της μέτρησης της απώλειας πρωτεϊνών (λευκώματος), ηλεκτρολυτών κ.α

Είναι αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε την παρακάτω τακτική για να συλλέξουμε τα ούρα που συγκεντρώνονται στην κύστη μας μέσα σε 24 ώρες:Συλλογή ούρων 24ώρου

  • Η συλλογή ολόκληρης της ποσότητα είναι πολύ σημαντική γιατί ο όγκος των ούρων χρησιμοποιείται στους υπολογισμούς.
  • Τα ούρα μαζεύονται σε ειδικά μεγάλα δοχεία (τουλάχιστον 2L) που πωλούνται από τα φαρμακεία και πρέπει να προμηθευτείτε την προηγούμενη ημέρα. Η συλλογή των ούρων ξεκινάει κατά προτίμηση την Κυριακή (μετά από συνεννόηση με το μικροβιολογικό εργαστήριο).
  • Πετάτε τα ούρα της πρώτης πρωινής ούρησης (ουρήστε μέσα στη λεκάνη της τουαλέτας) έτσι ώστε να ξεκινήσετε την μέτρηση των 24 ωρών με αδειανή κύστη και σημειώστε την ώρα και την ημερομηνία πάνω στο δοχείο το οποίο συλλέγετε τα ούρα.
  • Από εκείνη την ώρα και μετά, μαζέψτε όλα τα ούρα που ουρήσετε για τις επόμενες 24 ώρες μέχρι και τα τελευταία ούρα που ουρήσετε ακριβώς 24 ώρες μετά την ώρα που γράψατε πάνω στο δοχείο. Για παράδειγμα, αν ουρήσατε στη λεκάνη στις 8 το πρωί εχθές πρέπει να ουρήσετε ακριβώς στις 8 το πρωί σήμερα και αυτή θα είναι η τελευταία συλλογή ούρων σας.
  • Μαζεύουμε όλα τα ούρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, καθώς και της πρώτης πρωινής ούρησης της επόμενης ημέρας, ακριβώς την ίδια ώρα με την προηγούμενη.
  • Στη διάρκεια του 24ώρου φροντίστε να διατηρείτε τα ούρα σε δροσερό μέρος.
  • Πηγαίνετε τα ούρα στο μικροβιολογικό εργαστήριο το συντομότερο δυνατόν αφού τελειώσετε τη συλλογή ούρων. Τοποθετήστε το δείγμα ούρων στο ψυγείο αν δεν μπορείτε να το πάτε στο μικροβιολογικό εργαστήριο αμέσως μετά τη συλλογή.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να συλλέξουμε εάν μας ζητηθεί ούρα 12ώρου, 8ώρου ή 2ώρου.

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Αναζήτηση