Χρήσιμα

Δοκιμασία αναπνοής ουρίας

Η δοκιμασία αναπνοής ουρίας (Urea Breath Test – UBT) είναι μία μη επεμβατική, ασφαλής και σχετικά οικονομική μέθοδος, ανίχνευσης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Helicobacter pylori – H. pylori) με ευαισθησία και ειδικότητα >95%. Κατά την διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής πίνει το εμπεριεχόμενο διάλυμα της συσκευασίας που περιέχει ουρία συνδεμένη με σεσημασμένο άνθρακα (συνήθως 13 C και πιο σπάνια το ραδιενεργό ισότοπο 14 C). Αν το H. pylori έχει αποικήσει τον στόμαχο, τότε το βακτήριο θα διασπάσει την ουρία (υδρόλυση της 13 C – ουρίας από την ουρεάση του H. pylori) με αποτέλεσμα την εκπνοή σεσημασμένου διοξειδίου του άνθρακα το οποίο και μετράται. Στην αντίθετη περίπτωση η ουρία δεν διασπάται μιας και δεν υπάρχει το μικρόβιο και ακολουθεί τη φυσιολογική μεταβολική οδό.

Helicobacter Test INFAI 75 mg 13CHelicobacter Test INFAI 75 mg 13CΗ διαδικασία της δοκιμασίας διαρκεί περίπου 40 λεπτά και πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Για να αποδώσει η διαδικασία της δοκιμασίας χρειάζονται 200 ml χυμού πορτοκαλιού 100 % ή 1g κιτρικού οξέος διαλυμένου σε 200 ml νερού (ως γεύμα χορηγούμενο πριν τη δοκιμασία), καθώς και κοινό νερό (για τη διάλυση της σκόνης 13C-ουρίας).

Ο ασθενής πρέπει είναι νηστικός για τουλάχιστον 6 ώρες, κατά προτίμηση όλη την προηγούμενη νύχτα.

Εάν η δοκιμασία χρειαστεί να επαναληφθεί, αυτό δεν πρέπει να γίνει πριν την επόμενη ημέρα.

Η καταστολή των βακτηριδίων Helicobacter pylori ενδέχεται να δώσει λανθασμένα αρνητικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό, η δοκιμασία πρέπει να χρησιμοποιείται αφού παρέλθουν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες από συστηματική αντιβακτηριδιακή θεραπεία (αντιβίωση) και δύο εβδομάδες από την τελευταία δόση όξινων αντιεκκριτικών παραγόντων (αντιελκωτικά - PPIs και ανταγωνιστές των Η2-υποδοχέων). Και στις δύο περιπτώσεις, είναι δυνατό να επηρεαστεί η κατάσταση των βακτηριδίων Helicobacter pylori.

Η διαδικασία:

  • Αρχικά ο ασθενής πρέπει στη εκπνεύσει διαδοχικά, ομαλά μέσα από το σωληνάριο στα δύο δοχεία δείγματος με το λευκό καπάκι και την ετικέτα (χρόνος δειγματοληψίας: τιμή 00 λεπτών) και αμέσως μετά να κλείσει τα επιστόμια τους.
  • Εν συνεχεία πίνει ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού για να καθυστερήσει η κένωση του στομάχου και αμέσως μετά πίνει και την ουρία που περιέχεται στο κουτί αφού την διαλύσει με 30ml νερό (αρχικά προσθέτουμε νερό μέχρι τα 3/4 του βάζου που περιέχει την ουρία και μετά αφού την ανακινήσουμε την ρίχνουμε σε ένα ποτήρι νερό όπου και προσθέτουμε 2 επιπλέον βαζάκια με νερό).
  • Σημειώνουμε το χρόνο που έγινε η λήψη της ουρία.
  • Μισή ώρα (30') μετά επαναλαμβάνουμε το πρώτο στάδιο αλλά αυτή την φορά ο ασθενής εκπνέει στα δύο δοχεία δείγματος με το μπλε καπάκι και την ετικέτα (τιμή 30 λεπτών).
  • Μετά το τέλος της εξέτασης τα δοχεία των δειγμάτων πρέπει να αποσταλούν μέσα στην αρχική συσκευασία για ανάλυση σε εξειδικευμένο εργαστήριο όπου και αναλύονται με τη μέθοδο της φασματογραφίας μάζας λόγου ισοτόπων.
  • Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης αποβεί θετικό (απόδειξη παρουσίας του ελικοβακτηριδίου) ακολουθείται ειδική αντιβιοτική αγωγή εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου και επανάληψη της διαγνωστικής εξέτασης τουλάχιστον ένα μήνα μετά το τέλος της αγωγής.
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα Gram-αρνητικό, μικροαερόφιλο, σπειροειδές βακτήριο το οποίο ενδημεί στο γαστρικό βλεννογόνο του 50% των ανθρώπων παγκοσμίως και ευθύνεται για την ανάπτυξη χρόνιας γαστρίτιδας, γαστρικού ή δωδεκαδακτυλικού έλκους και πιθανότατα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη γαστρικού αδενοκαρκινώματος και λεμφωμάτων MALT.

Το διαγνωστικό τεστ πωλείται στα φαρμακεία και αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Περισσότερες πληροφορίες:

User Rating: 3 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar InactiveStar Inactive
 

Αναζήτηση