Ο όρος κακοήθης αναιμία (pernicious anemia) γνωστή και ως αναιμία του Addison και Biermer χρησιμοποιεί­ται για μια μορφή μεγαλοβλαστικής αναιμίας που δεν οφείλεται σε ολική γαστρεκτομή αλλά σε ανεπάρκεια του ενδογενή παράγοντα, εξαιτίας αυτοάνοσης ατροφικής γαστρίτιδας, όπου αυτοαντισώματα καταστρέφουν τα γαστρικά τοιχωματικά κύτταρα που τον παράγουν και καθιστούν αδύνατη την δέσμευση της βιταμίνης Β12 απ’ αυτόν.

Επίχρισμα περιφερικού αίματος με την χαρακτηριστική μακροκυττάρωση και την υπερκατάτμηση του πυρήνα ενός ουδετερόφιλουΕπίχρισμα περιφερικού αίματος με την χαρακτηριστική μακροκυττάρωση και την υπερκατάτμηση του πυρήνα ενός ουδετερόφιλουΟ ενδογενής παράγων (Intrinsic factor-IF) είναι μια πρωτεΐνη η οποία εκκρίνεται από τα τοιχωματικά κύτταρα του στομάχου και έχει ρόλο στην δέσμευση (δημιουργία συμπλέγματος) και μεταφορά της βιταμίνης Β12 από το στόμαχο στον ειλεό για να απορροφηθεί και να μεταφερθεί στο αίμα. H έλλειψη του ενδογενή παράγοντα, και δεδομένου ότι η απορρόφηση από το έντερο της βιταμίνης Β12, εξαρτάται από αυτόν, οδηγεί σε έλλειψη της βιταμίνης B12 στον οργανισμό και ανάπτυξη μεγαλοβλαστικής αναιμίας.

Η κακοήθης αναιμία είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που στην παθογένεσή της σημαντικό ρόλο παίζουν ανοσολογικοί μηχανισμοί.

Σε μεγάλο πο­σοστό ασθενών (50%) ανευρίσκονται IgG αντισώματα έναντι του ενδογενούς πα­ράγοντα. Τα αντισώματα αυτά είτε παίρνουν τη θέση της βιταμίνης B12, με αποτέλεσμα να μη δημιουργείται το σύμπλεγμα βιταμίνης Β12 και ενδογενούς παράγοντα (B12- IF), είτε δεσμεύουν το σύμπλεγμα «B12- IF» και στη συνέχεια δεν επιτρέπουν την από­δοση της βιταμίνης Β12 στην κυκλοφορία του αίματος δια μέσου του βλεννογόνου του ειλεού.

Σε μεγάλο ποσοστό (80%) ασθενών με κακοήθη αναιμία έχουν βρεθεί αντισώματα έναντι του ενδογενούς παράγοντα στο γαστρικό υγρό. Ο αυτοάνοσος χαρακτήρας της νόσου ενισχύεται από την συνύπαρξη της κακοήθους αναι­μίας με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως νοσήματα του θυρεοειδούς (νόσος του Graves, θυρεοειδίτιδα Hashimoto) υποπαραθυρεοειδισμό, λεύκη και από την καλή θεραπευτική απάντηση στα κορτικοειδή φάρμακα.

Προτείνετε αυτό το άρθρο

Προτείνετέ το στο DeliciousΠροτείνετέ το στο FacebookΠροτείνετέ το στο Google PlusΠροτείνετέ το στο TwitterΠροτείνετέ το στο LinkedIn

Translate

sqenfrdeitptrorues

Παπαθανασίου Αναστάσιος - Ειδικός Παθολόγος
Κοραή 4, 454 44 Ιωάννινα

Η ιστοσελίδα IoanninaMed.gr ελέγχθηκε από την Norton Internet Security Η ιστοσελίδα IoanninaMed.gr ελέγχθηκε από την McAffe Internet Security