Αντιδιαβητικά φάρμακα - Αναστολείς της α- γλυκοζιδάσης

Εκτύπωση

Η κατηγορία των αναστολέων της α-γλυκοζιδάσης (Alpha-glucosidase inhibitors) προκαλεί την αναστολή της α- γλυκοζιδάσης που είναι υπεύθυνη για την αποικοδόμηση των πολυ- και ολιγοσακχαριτών της τροφής, με συνέπεια να παρεμποδίζεται η αύξηση της γλυκόζης που ακολουθεί ένα υδατανθρακούχο γεύμα.

Χημική δομή της ακαρβόζηςΗ ακαρβόζη (Acarbose) - ο κύριος εκπρόσωπος της κατηγορίας- όταν χορηγηθεί στην αρχή των γευμάτων επιβραδύνει τη διάσπαση και απορρόφηση των υδατανθράκων της τροφής και με τον τρόπο αυτό μειώνει την μεταγευματική υπεργλυκαιμία και υπερινσουλιναιμία.

Σε διαβητικούς ασθενείς, η ακαρβόζη πετυχαίνει μείωση της μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας κατά 30-50% και της HbA1c κατά 0,5-0,8%.

Σε νεότερες μελέτες, η ακαρβόζη αν και ήταν αποτελεσματική στη μείωση της μεταγευματικής αιχμής του σάκχαρου του αίματος, δεν κατάφερε να αποδείξει ότι βελτίωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη ή την λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος και ούτε να προλάβει την καθυστέρηση της προόδου του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Δοσολογία:

Ενδείξεις:

Αντενδείξεις:

Παρενέργειες:

Αλληλεπιδράσεις:

Φαρμακευτικά προϊόντα:

Η μιγλιτόλη (Miglitol-Glyset®) αποτελεί το δεύτερο εκπρόσωπο, μετά την ακαρβόζη, που ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων της α- γλυκοζιδάσης. Η μιγλιτόλη σε αντίθεση με την ακαρβόζη απορροφάται από το έντερο και αποβάλλεται κυρίως από τους νεφρούς.

Ετικέτες: , , , , ,
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά