Σακχαρώδης διαβήτης κύησης

Εμφανίσεις: 28024

UpdateΠρόκειται για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (δεν συμπεριλαμβάνονται στον ορισμό γυναίκες με διαγνωσμένο διαβήτη πριν την έναρξη της εγκυμοσύνης).

Ο τύπος αυτός μοιάζει με το διαβήτη τύπου 2 ως προς την ελαττωμένη έκκριση ινσουλίνης και την ελαττωμένη ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη.

Ο διαβήτης κύησης (Gestational diabetes) εμφανίζεται στο 4% των κυήσεων και συσχετίζεται με την παχυσαρκία. Η πάσχουσα έγκυος από σακχαρώδη διαβήτη κύησης παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο (30-60%) να αναπτύξει αργότερα στη ζωή της μόνιμα σακχαρώδη διαβήτη αν και στις περισσότερες περιπτώσεις αποκαθίσταται η διαταραχή μετά τον τοκετό.

Σακχαρώδης διαβήτης κύησηςΟ διαβήτης κύησης συνδέεται με ένα σύνολο επιπλοκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την κύηση, τη μητέρα και το έμβρυο. Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση όμως, απομακρύνει κάθε κίνδυνο και συντελεί στην επιτυχή και ασφαλή έκβαση της κύησης.

Τα νεογνά από μητέρες με διαβήτη κύησης κινδυνεύουν στην μετέπειτα ζωή τους να αναπτύξουν παχυσαρκία και δυνητικά διαταραχή ανοχής γλυκόζης ή ακόμη και σακχαρώδη διαβήτη.

Σαν κύρια αιτία ανάπτυξης του σακχαρώδη διαβήτη κατά την διάρκεια της κύησης φέρεται η αντίσταση στην ινσουλίνη που σχετίζεται με τις αλλαγές του μεταβολισμού που συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης και ειδικότερα η υπερέκκριση των ορμονών (κορτιζόλη, προγεστερόνη, οιστραδιόλη, προλακτίνη, εμβρυϊκό πλακουντιακό γαλακτογόνο) που παρουσιάζουν μέγιστη έκκριση κατά την 24η-28η εβδομάδα της κύησης (εξαιρείται η προγεστερόνη την 32η εβδομάδα) και οι οποίες εμποδίζουν τη δράση της ινσουλίνης στο σώμα της εγκύου. Εάν η έγκυος καταφέρει να εξισορροπήσει την δράση αυτών των ορμονών παράγοντας περισσότερη ινσουλίνη στο πάγκρεας, καταφέρνει να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της σε φυσιολογικές τιμές. Στην αντίθετη περίπτωση η έγκυος εμφανίζει διαβήτη κύησης. Μετά τον τοκετό, οπότε και τα επίπεδα αυτών των ορμονών είναι χαμηλότερα, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα της γυναίκας συνήθως επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα.

Κίνδυνοι που σχετίζονται με το σακχαρώδη διαβήτη κύησης:
  • Μακροσωμία (βάρος κυήματος ή νεογνού μεγαλύτερο από εκείνο που αντιστοιχεί στην ηλικία κύησης).
  • Περιγεννητικοί κίνδυνοι (θάνατος, δυστοκία των ώμων, κατάγματα, μαιευτικές παραλύσεις κ.ά.).
  • Απώτεροι κίνδυνοι για το παιδί (πιθανόν παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2).
  • Προεκλαμψία.
  • Ανάγκη καισαρικής τομής.
  • Απώτερος κίνδυνος σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 για τη μητέρα.

Πότε και πώς γίνεται η διάγνωση:

Οι έγκυες γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρία πρέπει να ελέγχονται αμέσως μετά την διαπίστωση της εγκυμοσύνης με τα καθορισμένα κριτήρια διάγνωσης του σακχαρώδη διαβήτη.

Οι έγκυες με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σακχάρου κύησης είναι:

Οι υπόλοιπες γυναίκες, με χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη κύησης και οι παραπάνω έγκυες (με αυξημένο κίνδυνο) που δεν διαγνώστηκαν με διαβήτη στην αρχή της κύησης σύμφωνα με τα κριτήρια διάγνωσης του σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να ελέγχονται την 24-28 εβδομάδα κύησης για σακχαρώδη διαβήτη.

Έλεγχος δεν χρειάζεται να γίνει σε εγκύους με πολύ χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης σακχάρου κύησης οι οποίες πληρούν όλα τα παρακάτω κριτήρια:

Η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη της κύησης σε αυτή την φάση γίνεται με την βοήθεια της δοκιμασίας ανοχής γλυκόζης (OGTT) αφού έχει προηγηθεί ολονύχτια νηστεία τουλάχιστον οκτώ ωρών (η εξεταζόμενη πρέπει τουλάχιστον κατά τις 3 προηγούμενες ημέρες να μην υποβάλλεται σε διαιτητικό περιορισμό όσον αφορά τους υδατάνθρακες (λήψη >150 γραμ/ημέρα) και να μην περιορίζει τη φυσική της δραστηριότητα).

Στρατηγική ενός βήματος:

Την 24-28 εβδομάδα της κύησης σε γυναίκες που δεν έχουν προηγουμένως διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη, αρχικά γίνεται φόρτιση με 75 γραμμάρια γλυκόζης και μέτρηση του σακχάρου πριν την λήψη της γλυκόζης (νηστείας) και μετά από 1 και 2 ώρες από την λήψη.

Η διάγνωση σακχαρώδη διαβήτη κύησης τίθεται άμεσα όταν οποιαδήποτε από τις ακόλουθες τιμές γλυκόζης πλάσματος ισούται ή υπερβαίνει τις παραπάνω τιμές:

Στρατηγική δύο βημάτων:

Πρώτο βήμα:

Την 24-28 εβδομάδα της κύησης, αρχικά γίνεται φόρτιση (όχι μετά από νηστεία) με 50 γραμμάρια γλυκόζης. Αν μία ώρα μετά, το σάκχαρο μετρηθεί και βρεθεί ≥140mg/dl (7.8 mmol/L) (ή και ≥135 mg/dl σε υψηλού κινδύνου πληθυσμιακές ομάδες με υψηλότερο επιπολασμό σακχαρώδη διαβήτη κύησης), τότε επαναλαμβάνουμε τη δοκιμασία, χορηγώντας 100 γραμμάρια γλυκόζης σε κάποια άλλη προγραμματισμένη ημέρα.

Δεύτερο βήμα:

Μετά από ολονύχτια νηστεία και την λήψη των 100 γραμμαρίων γλυκόζης γίνονται τέσσερις μετρήσεις σε διαδοχικές λήψεις αίματος (πριν, μετά 1,2 και 3 ώρες από την λήψη της γλυκόζης).

Φυσιολογικές τιμές δοκιμασίας ανοχής γλυκόζης (100g):

Η διάγνωση του διαβήτη κύησης τίθεται όταν τουλάχιστον δύο τιμές σακχάρου ισούνται ή υπερβαίνουν τις παραπάνω τιμές. Εάν προκύψει μόνο μία τιμή παθολογική, συστήνεται επανάληψη ένα μήνα μετά.

Η διάγνωση του διαβήτη τίθεται απευθείας, όταν το σάκχαρο νηστείας το πρωί βρεθεί πάνω από 126mg/dl (συνήθως πρόκειται για προϋπάρχοντα διαβήτη που ήταν αδιάγνωστος).

Θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη κύησης:

Στόχοι γλυκαιμικού ελέγχου

Υγιεινοδιαιτητική αγωγή

Επιθυμητός ρυθμός αύξησης σωματικού βάρους κατά την κύηση:
 Δείκτης Μάζας Σώματος πριν από την κύησηΣυνολική αύξηση σωματικού βάρους στην κύηση (kg)Εβδομαδιαία αύξηση σωματικού βάρους 2ου και 3ου τριμήνου (kg/εβδ)
Μειωμένου σωματικού βάρους<18.512.5-18.00.5 (0.5-0.6)
Φυσιολογικού σωματικού βάρους18.5-24.911.5-16.00.5 (0.4-0.5)
Υπέρβαρες25.0-29.97.0-11.50.3 (0.25-0.3)
Παχύσαρκες≥30.05.0-9.00.25 (0.2-0.3)

 

Παρακολούθηση γυναικών με σακχαρώδη διαβήτη κύησης

Θεραπεία με ινσουλίνη

Έλεγχος μετά τον τοκετό

Διερεύνηση μετά τον τοκετό:
Χρόνος μετά τον τοκετόΔοκιμασία

1-3 ημέρες

2-3 μήνες

1 έτος

Κάθε έτος

Κάθε 3 έτη

Πριν από επομένη κύηση

Γλυκόζη νηστείας

OGTT

OGTT

Γλυκόζη νηστείας

OGTT

OGTT

Για την OGTT (δοκιμασία ανοχής γλυκόζης) χρησιμοποιούνται η μέθοδος και τα κριτήρια που εφαρμόζονται για τη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη στο γενικό πληθυσμό.

 

Πηγή:

Σχετικά άρθρα

Ινσουλίνη ορού

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια