Πρόληψη και αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας

Εμφανίσεις: 22204

Ο οργανισμός για την επιβίωσή του και την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου χρησιμοποιεί την γλυκόζη σαν πηγή ενέργειας.

Τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα είναι 70-110 mg/dL.

Με τον όρο υπογλυκαιμία (Hypoglycemia) εννοούμε την κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μειώνονται κάτω του φυσιολογικού ορίου.

Η υπογλυκαιμία είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα στην καθημερινή αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Αυτομέτρηση σακχάρουΟι κυριότερες αιτίες που την προκαλούν είναι:

Τα αρχικά συμπτώματα της υπογλυκαιμίας εμφανίζονται όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα πέσουν κάτω από 50mg/dL και μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

Η αντίληψη των συμπτωμάτων διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ακόμα και στο ίδιο άτομο μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με το πόσο έχει μειωθεί η γλυκόζη στο αίμα ή αν το άτομο αυτό έχει πολλά χρόνια διαβήτη (πχ εάν συνυπάρχει διαβητική νευροπάθεια η αντίληψη των συμπτωμάτων μπορεί να απουσιάζει εντελώς).

Υπογλυκαιμία μπορεί επίσης να συμβεί τη νύχτα και χαρακτηρίζεται από πονοκέφαλο το πρωί (προσοχή μπορεί να είναι αναγκαία η μείωση της δόσης της ινσουλίνης ή των αντιδιαβητικών δισκίων).

Πρόληψη υπογλυκαιμίας:

Θεραπεία υπογλυκαιμίας:

Εάν σας βρουν αναίσθητο πρέπει:Συνήθεις θέσεις ένεσης γλυκαγόνηςΣυνήθεις θέσεις ένεσης γλυκαγόνης

*Η γλυκαγόνη (glucagon) είναι μια πολυπεπτιδική ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας όπως και η ινσουλίνη, αλλά από τα α-κύτταρα των νησιδίων του παγκρέατος. Μεταξύ άλλων προκαλεί διάσπαση του ηπατικού γλυκογόνου, το οποίο απελευθερώνεται στην κυκλοφορία σαν γλυκόζη, η οποία αντιρροπεί τη δράση της ινσουλίνης και αναστρέφει την υπογλυκαιμία.

Στα άτομα με διαβήτη η γλυκαγόνη χορηγείται θεραπευτικά (υποδόρια, ενδομυικά ή ενδοφλέβια) για την αντιμετώπιση σοβαρών υπογλυκαιμιών, είτε συνοδεύονται είτε όχι από απώλεια των αισθήσεων.

Σχετικά άρθρα