Χημειοπροφύλαξη σε μηνιγγίτιδα

Εκτύπωση

Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος

Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος μικροβιακής μηνιγγίτιδας (Meningitis) οφειλόμενη στο μηνιγγιτιδόκοκκο ή μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, χημειοπροφύλαξη πρέπει να χορηγείται σε όλα τα άτομα που ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή, κυρίως με τις ρινοφαρυγγικές του εκκρίσεις, μέσα σε διάστημα 7 ημερών πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ασθενούς, όπως:

Οι μήνιγγες του εγκεφάλου

Η χημειοπροφύλαξη πρέπει να χορηγείται άμεσα μέσα σε ένα 24ωρο και πάντως όχι μετά την παρέλευση 10 ημερών από την τελευταία επαφή με τον ασθενή. Η χημειοπροφύλαξη πρέπει να χορηγείται μετά από συνεννόηση του ατόμου με τον προσωπικό του ιατρό. Θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η χημειοπροφύλαξη είναι αποτελεσματική στο 70-95% των περιπτώσεων, για αυτό δεν πρέπει να δημιουργείται ψευδές αίσθημα ασφάλειας. Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε διάστημα 10 ημερών μετά την τελευταία επαφή με τον ασθενή τα άτομα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον ιατρό τους.

Σημειώνεται ότι ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον και επομένως δεν απαιτείται απολύμανση και κλείσιμο σχολείων ή άλλων χώρων.

Συνιστάται για προφύλαξη η λήψη ριμφαμπικίνης (Rifadin®) σε δόση 600mg από του στόματος ανά 12ωρο επί 2 ημέρες για τους ενήλικες. Εξαιρούνται οι έγκυες γυναίκες και οι πάσχοντες από ενεργό ηπατοπάθεια, οι οποίοι πρέπει να συμβουλευτούν τον ιατρό τους. Εναλλακτικά χορηγείται σιπροφλοξασίνη (Ciproxin®) 500mg από του στόματος εφάπαξ, (εξαιρούνται οι έγκυες γυναίκες). Σε εγκύους μπορεί να χορηγηθεί μετά την σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου, κεφτριαξόνη (Rocephin®) 250mg ενδομυϊκά εφάπαξ. Η δόση ριμφαμπικίνης για τα παιδιά είναι σε 10mg/kg/12h για 2ημέρες (μέγιστη δόση 600mg ανά 12ωρο) και για τα βρέφη κάτω του 1 μηνός: 5mg/kg/12h για2 ημέρες.

Μηνιγγίτιδα από αιμόφιλο γρίπης τύπου b

Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος μηνιγγίτιδας από αιμόφιλο γρίπης τύπου b χημειοπροφύλαξη πρέπει να χορηγείται σε:

Συνιστάται για προφύλαξη η λήψη ριμφαμπικίνης (Rifadin®)από του στόματος άπαξ ημερησίως για 4 ημέρες (σε δόση 20mg/Kg, μέγιστη δόση:600mg). Η δοσολογία συνιστούν τη χορήγηση 10mg/Kg/ημέρα. Στους ενήλικες κάθε ημερήσια δόση είναι 600mg.

Πνευμονιοκοκκική μηνιγγίτιδα / μηνιγγίτιδα από άλλα βακτήρια / ιογενής μηνιγγίτιδα

Δεν χορηγείται χημειοπροφύλαξη

 

Πηγή: Εγκύκλιος (Υ1/Γ.Π 90510/20-07-2007) του Υπουργείου Υγείας.

Ετικέτες: , , , , , , , , ,
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά