Κοροναϊός Covid-19 (νέος κοροναϊός 2019)

Εκτύπωση

Άρθρο υπό συνεχή ανανέωση των πληροφοριών του

Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενημερώθηκε σχετικά με συρροή κρουσμάτων πνευμονίας άγνωστης αιτιολογίας, που εκδηλώθηκε στην πόλη Wuhan της επαρχίας Hubei στην Κίνα. Στις 7 Ιανουαρίου οι Κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν την απομόνωση ενός νέου ιού από κλινικά δείγματα των ασθενών, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως το παθογόνο αίτιο της συρροής. Ο νέος ιός ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών και είναι ο έβδομος κορωνοϊός που μπορεί να μολύνει ανθρώπους, μαζί με τους SARS-CoV (Severe Acute Respiratory Syndrome - Coronavirus) και MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome - Coronavirus) που προκαλούν σοβαρότερη νόσο, αλλά και τους HKU1, NL63, OC43 και 229E, που προκαλούν λιγότερο σοβαρή νόσο, όπως το κοινό κρυολόγημα. Ο νέος ιός προσωρινά πήρε το όνομα 2019-nCoV και μετονομάστηκε τελικά σε SARS-CoV-2 και η νόσος που προκαλεί ονομάσθηκε νόσος από κορονοϊό 2019 (Coronavirus Disease 2019, Covid-19).

Νέος κοροναϊός 2019

Όσον αφορά την κλινική εικόνα, τα άτομα με λοίμωξη COVID-19 μπορεί να παρουσιάσουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, με ήπια έως βαριά κλινική εικόνα. Τα συχνότερα συμπτώματα της λοίμωξης είναι ο πυρετός, ο βήχας (συνήθως ξηρός αλλά μπορεί και με απόχρεμψη), η δυσκολία στην αναπνοή και η καταβολή. Λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι οι μυαλγίες, το ρίγος, η κεφαλαλγία, ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή, η αιφνίδια απώλεια της όσφρησης και της γεύσης και η διάρροια. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται 2-14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό (συνήθως 3-7 ημέρες) ενώ επίσης, είναι πιθανό κάποια άτομα να παραμείνουν ασυμπτωματικά.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα

Αναζήτηση άμεσης ιατρικής βοήθειας πρέπει να γίνεται όταν εμφανιστεί:

 • Δυσκολία στην αναπνοή, επιδείνωση της δύσπνοιας.
 • Σε επίμονο πόνο ή πίεση στο στήθος.
 • Εμφάνιση σύγχυσης ή έντονης υπνηλίας.
 • Εμφάνιση κυάνωσης (κυανή χροιά) των χειλιών ή του προσώπου.

Καλέστε άμεσα το 166 (ΕΚΑΒ) και αναφέρετε το πρόβλημά σας και την πιθανότητα να νοσείτε από Covid-19. Καλύψτε το πρόσωπό σας αν είναι δυνατό πριν φτάσει η ιατρική βοήθεια.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο, αναφέρονται και σοβαρά περιστατικά, κάποια από τα οποία με ανάγκη νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας (κατά μέσο όρο 8 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων το 32% χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας), ενώ θανατηφόρος κατάληξη αναφέρεται στο 2,9% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Από την ακτινογραφία θώρακος αναμένεται εμφάνιση ποικιλίας απεικονιστικών ευρημάτων, με συχνή παρουσία αμφοτερόπλευρων διηθημάτων στο πνευμονικό παρέγχυμα (όπως συχνά απαντά σε άλλους τύπους ιογενούς πνευμονίας).

Ορισμός κρούσματος για λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό Covid-19 (2019-nCoV)

Ο νέος κοροναϊός Covid-19 (2019-nCoV) έχει απομονωθεί σε κλινικά δείγματα του αναπνευστικού, ενώ γενετικό υλικό (RNA) του ιού έχει ανιχνευθεί και στο αίμα και τα κόπρανα.

Όσον αφορά τα κλινικά δείγματα που λαμβάνονται για την ανίχνευση λοίμωξης από τον Covid-19 (2019-nCoV), τα δείγματα από το κατώτερο αναπνευστικό αναμένεται να έχουν υψηλότερη διαγνωστική αξία από δείγματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συστήνει να λαμβάνονται κλινικά δείγματα από το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, όπως πτύελα, ενδοτραχειακές εκκρίσεις ή βρογχοκυψελιδικό έκπλυμα, όποτε αυτό είναι εφικτό. Εάν οι ασθενείς δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή σημεία λοίμωξης κατώτερου αναπνευστικού ή εάν η λήψη δείγματος από το κατώτερο αναπνευστικό δεν είναι εφικτή, θα πρέπει να λαμβάνονται κλινικά δείγματα από το ανώτερο αναπνευστικό, όπως ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις ή συνδυασμός δειγμάτων ρινοφαρυγγικού και στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος.

Τι γνωρίζουμε:

Ονοματολογία ιού:

Ιολογία:

* United States Environmental Protection Agency - List N: Disinfectants for Coronavirus (COVID-19).

Δομή του ιού:

Μόλυνση και πολλαπλασιασμός του ιού:

Επιδημίες από κορονοϊούς:

Επιδημιολογικά δεδομένα Covid-19:

Μετάδοση:

Είναι πιθανό τα άτομα που νοσούν να μεταδίδουν τον ιό περίπου 2 ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της νόσου και να παραμένουν μεταδοτικά για τουλάχιστον 10 ημέρες μετά την εμφάνισή τους.

Κλινική εικόνα:

Κλινική ταξινόμηση:

Εξωπνευμονικές εκδηλώσεις της νόσου:

Διάγνωση:

 

Χρόνος ανίχνευσης γενετικού υλικού, αντιγόνου και αντισωμάτων κατά την διάρκεια της λοίμωξηςΧρόνος ανίχνευσης γενετικού υλικού, αντιγόνου και αντισωμάτων κατά την διάρκεια της λοίμωξηςΘεραπεία:

 

ΝέοNational Institutes of Health: Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Treatment Guidelines (για λήψη κάντε κλικ εδώ) (en)

 

Νέο24.01.21 - Νέος θεραπευτικός αλγόριθμος ασθενούς με λοίμωξη COVID-19.

 

Παλαιότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα (έχουν τροποποιηθεί -δείτε παραπάνω):

 

ΝέοΥποστηρικτικό υλικό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον ασθενή που διαχειρίζεται την αποκατάστασή του μετά από ασθένεια που σχετίζεται με COVID-19 λοίμωξη (el).

 

* Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακάλεσε (15/06/20) την άδεια έκτακτης ανάγκης για την θειική υδροξυχλωροκίνη και την φωσφορική χλωροκίνη αφού βάσει των νέων αποδεικτικών στοιχείων, δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της αναπνευστικής νόσου που προκαλείται από τον νέο κορονοϊό και επιπλέον, τα γνωστά και πιθανά οφέλη της χλωροκίνης και της υδροξυχλωροκίνης δεν υπερτερούν των σοβαρών καρδιακών και άλλων πιθανών ανεπιθύμητων παρενεργειών που μπορούν να εμφανιστούν κατά την διάρκεια της θεραπείας.

 

Ομάδες πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση με Covid-19
 • Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
 • Ασθενείς/άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών με:
  • Ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση παρά την μέγιστη αγωγή.
  • Αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη: HbA1c του τελευταίου 3μήνου: ≥8.0% ή μέσο όρο τιμών γλυκόζης αίματος >200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/μακρο αγγειακές επιπλοκές.
  • Χρόνια αναπνευστικά νοσήματα μέτριου προς σοβαρού βαθμού: ασθενείς με άσθμα με ≥2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος παρά την μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ’ οίκον, ή παρουσίασαν≥2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις.
  • Χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα εφ’ όσον παρουσιάζουν: κλάσμα εξώθησης αριστεράς κοιλίας: <40%, ενεργό ισχαιμία του μυοκαρδίου, άνω του μετρίου βαθμού στένωση ή ανεπάρκεια μιτροειδούς ή αορτικής βαλβίδας, πνευμονική υπέρταση, ιστορικό πρόσφατης καρδιοχειρουργικής επέμβασης (προ τριμήνου) καθώς και οι μυοκαρδιοπάθειες.
  • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση.
  • Χρόνια ηπατική ανεπάρκεια (κίρρωση).
 • Άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (BMI >40 kg/m2).
 • Άτομα όλων των ηλικιών που παρουσιάζουν σοβαρή ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη) σύμφωνα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού - Μεταμοσχευμένοι που λαμβάνουν >2 ανοσοκατασταλτικά φάρμακα – HIV ασθενείς με CD4<200/μL.
 • Ασθενείς με διάγνωση νεοπλασίας κατά την τελευταία 5ετία ή που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία.
 • Ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες και πολυμεταγγιζόμενα άτομα, δρεπανοκυτταρική αναιμία.
 • Γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

 

Πρόληψη:

 

Εμβόλιο:

 

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες φαίνεται ότι ότι η έκθεση στους κορονοϊούς SARS-CoV και MERS-CoV μπορεί να επάγει ανοσία για περίπου 2 (ίσως και 3 στον MERS-CoV) έτη, η οποία στη συνέχεια υποχωρεί. Για τον νυν κορωνοϊό αναλύσεις μαθηματικών μοντέλων δείχνουν ότι ίσως επάγει επίπεδα ανοσίας παρόμοια με τους εποχικούς κορωνοϊούς δηλαδή περίπου για 1 χρόνο, αν και για άτομα που δεν εμφάνισαν ή εμφάνισαν πολύ ήπια συμπτώματα (ασυμπωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί ασθενείς) τα ερωτήματα σχετικά με την πιθανολογούμενη έκταση της ανοσίας δεν έχουν απαντηθεί.

 

Πηγή:

 

Περισσότερες πληροφορίες:

World Health Organization - Coronavirus disease 2019

Centers for Disease Control and Prevention - Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)

European Centre for Disease Prevention and Control - COVID-19

Chinese Centre for Disease Control and Prevention - COVID19

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) - Νέος κοροναϊός 2019-nCoV

 

ΝέοGuidance for Corona Virus Disease 2019: Prevention, Control, Diagnosis and Management. Edited by National Health Commission (NHC) of the PRC National Administration of Traditional Chinese Medicine of the PRC (en).

 

Διαβάστε επίσης:

Ετικέτες: , , , ,
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά