Πνευμονία από πνευμονιόκοκκο

Εκτύπωση

Πρόκειται για την συχνότερη πνευμονία (pneumococcal pneumonia) (κυρίως τους χειμερινούς μήνες) σε κατά τα άλλα υγιείς ενηλίκους (κυρίως άνδρες), χωρίς συνυπάρχοντες παράγοντες κινδύνου, αλλά και σε ειδικές κατηγορίες ατόμων όπως οι αλκοολικοί, οι σπληνεκτομηθέντες (άτομα που έχουν αφαιρέσει τον σπλήνα), οι πάσχοντες από λέμφωμα Hodgkin, από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή δρεπανοκυτταρική αναιμία και συχνά ακολουθεί μια ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Ο πνευμονιόκοκκος (στρεπτόκοκκος πνευμονίας):

Ο πνευμονιόκοκκοςΟ πνευμονιόκοκκος Αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του ανώτερου αναπνευστικού (στο 20-70%) και προκαλεί πνευμονία όταν εισροφηθεί στην τραχεία από τον ρινοφάρυγγα. Περιλαμβάνει περισσότερους από 80 ορότυπος με πιο συχνό τον τύπο 8 στους ενήλικες και τον τύπο 3 στους ηλικιωμένους και στους οποίους συχνά προκαλεί βαριά κλινική εικόνα με θανατηφόρο κατάληξη.

Τα συμπτώματα της νόσου:

Η ακτινογραφία θώρακος:

Παθολογική ανατομική:

Μικροβιολογική διάγνωση:

Εργαστηριακά ευρήματα:

Επιπλοκές:

Παράταση του πυρετού πάνω από 5-7 ημέρες ή δεύτερο πυρετικό κύμα μετά από απυρεξία σημαίνει εμφάνιση επιπλοκής. Εμφανίζονται σε ποσοστό 15-29% και σε καθυστερημένη έναρξη θεραπείας ή λανθασμένη επιλογή αντιβιοτικού.

Πνευμονικό απόστημα:

Περικαρδίτιδα:

Ενδοκαρδίτιδα:

Μηνιγγίτιδα:

Αρθρίτιδα:

Βακτηριδιαιμία:

Η θεραπεία:

Θνητότητα:

Η θνητότητα σε ηλικιωμένους φτάνει το 25% και είναι ανάλογη με την ηλικία του ασθενούς και τα συνυπάρχοντα νοσήματα.

Δείτε επίσης: Εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου

Ετικέτες: , , , , , ,

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά