Κακοήθης υπερασβεστιαιμία

Εκτύπωση

Η κακοήθης υπερασβεστιαιμία (hypercalcemia of malignancy) αποτελεί την συχνότερη μεταβολική διαταραχή που εμφανίζεται στο 10-20% των ασθενών με καρκίνο. Η κακοήθης υπερασβεστιαιμία εμφανίζεται αιφνίδια, είναι σοβαρή και προμηνύει μια πολύ κακή πρόγνωση (μέση επιβίωση μόνο έξι εβδομάδες).

Η κακοήθης υπερασβεστιαιμία εμφανίζεται:

Αίτια:

  1. Έκκριση από συμπαγείς όγκους ενός πεπτιδίου που σχετίζεται με την παραθορμόνη (Parathyroid Hormone related peptide - PTH-rP) και το οποίο διεγείρει τους οστεοκλάστες και αφετέρου αυξάνει την επαναρρόφηση του ασβεστίου στα ουροφόρα σωληνάρια. Ο μηχανισμός ισχύει στα πλακώδη καρκινώματα του πνεύμονα, της κεφαλής και του τραχήλου καθώς και στο αδενοκαρκίνωμα του μαστού, ενώ η υπερασβεστιαιμία διαπιστώνεται χωρίς να υπάρχουν οστικές μεταστάσεις (χημική υπερασβεστιαιμία).
  2. Οστεολυτικές μεταστάσεις πιο συχνά του μαστού και του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC), των λεμφωμάτων, του θυρεοειδούς, των νεφρών, του προστάτη και του πολλαπλού μυελώματος.
  3. Αυξημένη παραγωγή κυτταροκινών στο πολλαπλού μυέλωμα, όπως ιντερλευκίνη 1β, ιντερλευκίνη-6, ο παράγων νέκρωσης του όγκου (TNF), ο παράγων μεταμόρφωσης του όγκου (TGF) κ.λ.π. από τα πλασματοκύτταρα ή το περιβάλλον του μυελού των οστών, προκαλούν υπερασβεστιαιμία, λόγω της ενεργοποίησης των οτεοκλαστών και της οστικής απορρόφησης.
  4. Αυξημένη παραγωγή 1,25 διυδροξυχοληκαλσιφερόλης από τα κακοήθη κύτταρα και πρόκληση υπερασβεστιαιμίας στη νόσο του Hodgkin και μη-Hodgkin.

Κλινικά:

Η κλινική εικόνα εξαρτάται από τα επίπεδα του ασβεστίου αν και δεν υπάρχει πάντα αντιστοιχία μεταξύ επιπέδων και συμπτωμάτων. Τα επίπεδα του ασβεστίου (mg/dl) στον ορό του αίματος θα πρέπει να διορθώνονται ανάλογα με την συγκέντρωση της αλβουμίνης (mg/dl) ορού σύμφωνα με το τύπο: Ca++ (διορθωμένο) = Ca++ (μετρούμενο) + 0,8 Χ (4 – αλβουμίνη ορού) και φυσιολογικά είναι 8,0 – 10,5 mg/dL.

Ηλεκτροκαρδιογραφικά ευρήματα υπερασβεστιαιμίαςΗλεκτροκαρδιογραφικά ευρήματα υπερασβεστιαιμίας

Ήπια υπερασβεστιαιμία:

Μέτρια υπερασβεστιαιμία:

Σοβαρή υπερασβεστιαιμία:

Επίπεδα >15 mg/dL:

Αγωγή:

Γενικά:

Αιτιολογική αντιμετώπιση:

Αύξηση αποβολής ασβεστίου από τους νεφρούς:

Αναστολή απορρόφησης ασβεστίου από τα οστά:

Καλσιτονίνη:

Διφωσφονικά άλατα:

Δενοσουμάμπη

Κορτικοστεροειδή:

Πηγή:

Ετικέτες: , , , , , , ,
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά