Αμερικανικός Ψυχολογικός Σύλλογος: Κρατήστε αποστάσεις για να παραμείνετε ασφαλείς
Με τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού (COVID-19) να αυξάνεται καθημερινά, οι Ψυχολόγοι προσφέρουν πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα προφυλάξετε τους εαυτούς σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, ενώ παράλληλα θα συνεχίσετε να λαμβάνετε την κοινωνική υποστήριξη που χρειάζεστε.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κυβερνήσεις ζητούν από τα άτομα που έχουν προσβληθεί ή έχουν εκτεθεί στον νέο κορωνοϊό να εφαρμόσουν τα ενδεδειγμένα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, απομόνωσης ή της καραντίνας σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της νόσου.
Τι σημαίνει κοινωνική αποστασιοποίηση
Η κοινωνική αποστασιοποίηση σημαίνει να διατηρείτε μια ασφαλή απόσταση (περίπου 2 μέτρα) από τους άλλους και να αποφεύγετε χώρους μαζικής συγκέντρωσης όπως σχολεία, εκκλησίες, αίθουσες συναυλιών και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τι σημαίνει καραντίνα
Η καραντίνα περιλαμβάνει την αποφυγή της επαφής με άλλους εάν ένα άτομο έχει εκτεθεί σε κορωνοϊό, με στόχο τη διαπίστωση της δικής τους κατάστασης υγείας για το ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα (στην προκειμένη περίπτωση - 2 εβδομάδες).
Τι σημαίνει απομόνωση
Η απομόνωση περιλαμβάνει την απομόνωση ενός ατόμου που έχει προσβληθεί από τον ιό COVID-19, με στόχο την αποτροπή της διάδοσης τους σε άλλους.
Η αναγκαστική παραμονή για μέρες ή εβδομάδες μέσα στο σπίτι με περιορισμένους πόρους, δραστηριότητες για εκτόνωση και κοινωνικές επαφές είναι μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία του ατόμου. Παρόλο που δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες σχετικά με παρεμβάσεις για τη μείωση των ψυχολογικών επιπτώσεων που επιφέρουν η καραντίνα και η απομόνωση, ο Αμερικανικός Ψυχολογικός Σύλλογος έχει ανακοινώσει μια σειρά από εισηγήσεις για την διαχείριση και αντιμετώπιση αυτών των δύσκολων περιστάσεων.
Ακολουθεί μια σύνοψη της έρευνας σχετικά με την κοινωνική αποστασιοποίηση, την καραντίνα και την απομόνωση, καθώς και συστάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να ανταπεξέλθουν εάν τους ζητηθεί να λάβουν τέτοια μέτρα (και φαίνεται ότι τους έχει ήδη ζητηθεί ή, καλύτερα, τους έχει ήδη επιβληθεί αναγκαστικά!).
Τι να περιμένετε
Η αναγκαστική διαφοροποίηση της οργάνωσης της καθημερινότητας των ανθρώπων αποτελεί επιβεβαιωμένο στρεσσογόνο παράγοντα. Στους ανθρώπους στους οποίους ζητήθηκε να παραμείνουν στο σπίτι λόγω ασθένειας, έκθεσης ή ενεργούς εξάπλωσης του ιού COVID-19 στην κοινότητα πιθανόν θα πραγματοποιηθεί αποκοπή από τις κανονικές τους ρουτίνες για τουλάχιστον δυο εβδομάδες, την εκτιμώμενη περίοδο επώασης του ιού.
Κοινές πηγές άγχους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου περιλαμβάνουν την πτώση σε σημαντικές δραστηριότητες, αισθητήρια ερεθίσματα και κοινωνική δέσμευση· οικονομική πίεση από την αδυναμία εργασίας και μια έλλειψη πρόσβασης σε τυπικές στρατηγικές διαχείρισης στρες, όπως είναι το να πηγαίνετε γυμναστήριο ή να παρακολουθείτε θρησκευτικές υπηρεσίες (εκκλησιασμός). Σε έρευνες Ψυχολόγων έχει βρεθεί ότι κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κοινωνικής αποστασιοποίησης, καραντίνας ή απομόνωσης, μπορεί να βιώσετε τα ακόλουθα:
- Φόβο και άγχος
Μπορεί να αισθάνεστε φοβισμένοι ή ανήσυχοι για τον εαυτό σας ή για τους αγαπημένους σας και το ενδεχόμενο να προσβληθείτε από τον ιό COVID-19 ή να τον μεταδώσετε σε άλλα άτομα. Είναι επίσης φυσιολογικό να ανησυχείτε για το εάν επαρκούν τα τρόφιμα και είδη προσωπικής φροντίδας, για την αποχή από την εργασία σας ή για τις οικογενειακές υποχρεώσεις και ευθύνες. Τα άτομα που παραμένουν στο σπίτι με τα παιδιά είναι φυσιολογικό να αισθάνονται αγωνία και άγχος ως προς τους τρόπους με τους οποίους θα απασχολούν τα παιδιά τους, αλλά και την αναμενόμενη εξάντληση από τη συνεχή φροντίδα των παιδιών στο σπίτι. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν δυσκολία ύπνου ή και δυσκολία να επικεντρωθούν σε καθημερινές εργασίες.
- Κατάθλιψη και πλήξη
Μια παύση ή αποχή από την εργασία και άλλες σημαντικές δραστηριότητες διαφοροποιεί ριζικά την καθημερινότητά σας και μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα θλίψης ή αρνητικής διάθεσης. Οι παρατεταμένες περίοδοι παραμονής στο σπίτι μπορεί επίσης να προκαλέσουν συναισθήματα πλήξης και μοναξιάς.
- Θυμός, απογοήτευση ή ευερεθιστότητα
Η απώλεια της ενέργειας/ δραστηριότητας του ατόμου και της προσωπικής ελευθερίας που συνδέεται με την απομόνωση και την καραντίνα μπορεί συχνά να είναι απογοητευτική για τα περισσότερα άτομα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει έντονα συναισθήματα θυμού ή δυσαρέσκειας απέναντι στις αρχές που έχουν επιβάλει τις εντολές καραντίνας και απομόνωσης. Πολλά άτομα ενδέχεται να βιώσουν συναισθήματα θυμού ή απογοήτευσης εάν έχουν ενδείξεις ότι έχουν εκτεθεί στον ιό εξαιτίας της αμέλειας ή της ανευθυνότητας κάποιου άλλου ατόμου.
- Στιγματισμός
Εάν έχετε προσβληθεί από τον ιό ή έχετε έρθει σε επαφή με άτομο που έχει επιβεβαιωθεί ως φορέας του COVID-19, μπορεί να αισθάνεστε στιγματισμένοι από άλλους που φοβούνται ότι θα κολλήσουν εάν έρθουν σε επαφή μαζί σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται το άτομο να αισθάνεται ενοχές εάν άθελά του έχει κολλήσει άλλους ανθρώπους.
Ευάλωτες Πληθυσμιακές Ομάδες
Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με προϋπάρχουσες ψυχικές παθήσεις και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που βοηθούν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να βιώσουν ψυχολογική δυσχέρεια κατά την διάρκεια της καραντίνας ή της απομόνωσης.
Επιπλέον, άτομα με αναπηρίες που χρειάζονται εξειδικευμένη διατροφή, ιατρικές προμήθειες, βοήθεια από τους φροντιστές και άλλα καταλύματα, διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχολογικών προκλήσεων κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας λόγω των αυξημένων δυσκολιών στη λήψη της φροντίδας που χρειάζονται.
Τρόποι αντιμετώπισης
Ευτυχώς, η ψυχολογική έρευνα επισημαίνει επίσης τρόπους αντιμετώπισης αυτών των δύσκολων καταστάσεων. Πριν από τη θέσπιση εντολών κοινωνικής απόστασης, καραντίνας ή απομόνωσης, οι ειδικοί συνιστούν να προγραμματίζετε το μέλλον εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να περνάτε το χρόνο σας, με ποιον μπορείτε να επικοινωνείτε για ψυχοκοινωνική υποστήριξη και πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τυχόν σωματικές ή ψυχολογικές ανάγκες που μπορεί να έχετε εσείς ή η οικογένειας σας (να σχεδιάζετε ένα πλάνο αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων).
- Περιορίστε την ενημέρωση σας μόνο από αξιόπιστες πηγές
Είναι σημαντικό να λαμβάνετε ακριβείς και έγκαιρες πληροφορίες σχετικά με τη δημόσια υγεία και με τη διάδοση του ιού COVID-19, αλλά η υπερβολική έκθεση σε ειδήσεις που σχετίζονται με τον ιό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα συναισθήματα φόβου και άγχους. Οι ψυχολόγοι συστήνουν να εξισορροπηθεί ο χρόνος που αφιερώνεται σε ειδήσεις και κοινωνικά μέσα με άλλες δραστηριότητες που δεν συνδέονται με την καραντίνα ή την απομόνωση, όπως είναι η ανάγνωση βιβλίων, η μουσική, η ζωγραφική ή η εκμάθηση μιας νέας ξένης γλώσσας. Αξιόπιστοι οργανισμοί-συμπεριλαμβανομένων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποτελούν ιδανικές πηγές πληροφοριών για τον ιό.
- Δημιουργήστε και ακολουθήστε μια καθημερινή ρουτίνα και πρόγραμμα
Η διατήρηση μιας καθημερινής ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά να διατηρήσουν την αίσθηση της τάξης και του σκοπού στη ζωή τους. Η δομή και το πρόγραμμα στην καθημερινότητα του ατόμου αποτελεί σοβαρό παράγοντα προστασίας για την ανάπτυξη προβλημάτων ψυχικής υγείας. Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τακτικές καθημερινές δραστηριότητες, όπως δουλειά από το σπίτι, άσκηση ή εκμάθηση νέων πραγμάτων, ακόμη και αν πρέπει να εκτελούνται εξ αποστάσεως. Ενσωματώστε άλλα υγιή χόμπι όπως απαιτείται και ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές σας.
- Μείνετε ουσιαστικά συνδεδεμένοι με τους άλλους
Οι δια ζώσης αλληλεπιδράσεις μπορεί να είναι περιορισμένες, αλλά οι ψυχολόγοι προτείνουν τη χρήση τηλεφωνικών κλήσεων, μηνυμάτων κειμένου, συνομιλίας μέσω βίντεο-κλήσεων και κοινωνικών μέσων δικτύωσης για πρόσβαση σε δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης. Αν αισθάνεστε λυπημένοι ή ανήσυχοι, χρησιμοποιήστε αυτές τις συνομιλίες ως ευκαιρία για να εκφράσετε την εμπειρία σας και τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτή. Μπορείτε να επιδιώξετε να μιλήσετε με άτομα που ξέρετε ότι θα σας καταλάβουν, ή βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση. Οι ομάδες του Facebook έχουν ήδη σχηματιστεί για να διευκολύνουν την επικοινωνία και την υποστήριξη ανάμεσα σε άτομα που τους ζητήθηκε να παραμείνουν σε καραντίνα.
Το να βασίζεστε στα κατοικίδια ζώα για συναισθηματική υποστήριξη είναι ένας άλλος τρόπος για να παραμείνετε συνδεδεμένοι. Ωστόσο, τα Κέντρα Έλεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνουν τον περιορισμό της επαφής με τα κατοικίδια ζώα εάν έχετε προσβληθεί από τον COVID-19 έως ότου κατανοηθούν καλύτερα οι κίνδυνοι μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων και ζώων.
- Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής
Προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά, φροντίστε να τρέφεστε καλά και να ασκείστε στο σπίτι σας όταν είστε φυσικά σε θέση να το κάνετε. Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ως τρόπο αντιμετώπισης των πιέσεων που προκύπτουν από την απομόνωση και την καραντίνα. Αν χρειαστεί, εξετάστε τις επιλογές τηλε-θεραπείας για ψυχοθεραπεία. Αν έχετε ήδη ψυχολόγο, επικοινωνήστε μαζί τους πριν από μια πιθανή επιβολή καραντίνας για να δείτε εάν μπορούν να συνεχίσουν τις συνεδρίες σας χρησιμοποιώντας τηλεφωνικές ή διαδικτυακές υπηρεσίες.
- Χρησιμοποιήστε ψυχολογικές στρατηγικές για να διαχειριστείτε το άγχος και να μείνετε θετικοί και αισιόδοξοι
Αξιολογήστε τις ανησυχίες σας και επιδιώξτε να είστε ρεαλιστικοί στην εκτίμηση της πραγματικής ανησυχίας, αλλά και στην ικανότητά σας να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Προσπαθήστε να μην καταστροφολογείτε· αντιθέτως, εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να κάνετε και αποδεχτείτε αυτά που δεν μπορείτε να αλλάξετε. Ένας τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, καταγράφοντας τους λόγους για τους οποίους αισθάνεστε ευγνώμονες, ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες εφαρμογές που προσφέρουν τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα για ασκήσεις χαλάρωσης και ενσυνειδητότητας (mindfulness), ή ασκήσεις ενδυνάμωσης και ανθεκτικότητας, όπως είναι η τεχνικές για βαθιά αναπνοή, η θετική νοερή απεικόνιση, η σταδιακή χαλάρωση μυών και άλλες ασκήσεις που στόχο έχουν την ανακούφιση από άγχος και το στρες. Εστιάζοντας στους αλτρουιστικούς λόγους για τους οποίους επιβλήθηκε η κοινωνική αποστασιοποίηση, η καραντίνα ή η απομόνωση μπορείτε να μειώσετε την ψυχολογική δυσφορία που νιώθετε. Είναι καλό να θυμάστε ότι λαμβάνοντας αυτά τα μέτρα, μειώνετε την δυνατότητα μετάδοσης του COVID-19 και προστατεύετε όσους είναι πιο ευάλωτοι.
Τι θα επακολουθήσει στο μέλλον
Μετά από μια περίοδο επιβεβλημένης καραντίνας ή απομόνωσης (δηλαδή που δεν την επιλέξατε, αλλά σας επιβλήθηκε αναγκαστικά), μπορεί να νιώσετε ανάμεικτα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένων της ανακούφιση και της ευγνωμοσύνης, της απογοήτευσης ή του θυμού απέναντι σε ανθρώπους που ανησυχούσαν ότι μπορεί να τους μολύνετε με τον ιό, ή ακόμα συναισθήματα προσωπικής ωριμότητας και αυξημένης πνευματικότητας. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε άγχος, αλλά εάν αισθανθείτε συμπτώματα έντονου και ακραίου άγχους, όπως συνεχιζόμενη δυσκολία ύπνου, δυσκολία λειτουργίας στην καθημερινότητά σας, ή αύξηση της χρήσης αλκοόλ ή ουσιών, αναζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχολόγο.
Πηγή: https://www.apa.org/practice/programs/dmhi/research-information/social-distancing