Νυγμοί από υμενόπτερα

Εμφανίσεις: 8163

Τα υμενόπτερα είναι έντομα στην τάξη των οποίων ανήκουν οι μέλισσες και οι σφήκες και τσιμπούν το θύμα, στο κυνήγι της λείας τους αλλά και για να υπερασπίσουν τις αποικίες τους.

Τα δηλητήρια τους περιέχουν μεγάλη ποικιλία αμινών, πεπτιδίων και ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τις τοπικές και συστηματικές αντιδράσεις.

Οι προκαλούμενοι θάνατοι από νυγμούς υμενοπτέρων είναι συνήθως αποτέλεσμα των αλλεργικών αντιδράσεων και πολύ σπάνια λόγω της τοξικότητας των δηλητηρίων.

Vespula

Οι μέλισσες τσιμπούν το θύμα μόνο μία φορά και έπειτα πεθαίνουν χάνοντας την συσκευή του κεντριού και τον σάκο του δηλητηρίου, ενώ οι σφήκες μπορούν να τσιμπήσουν πολλές φορές.

Το δηλητήριο των υμενόπτερων παράγεται από ειδικούς αδένες στο οπίσθιο άκρο της κοιλιάς και διαφέρει ανάλογα με το είδος του εντόμου.

Οι άμεσες τοξικές ενέργειες οφείλονται στην σεροτονίνη, την ισταμίνη, την ακετυλοχολίνη και άλλες κινίνες που περιέχονται στο δηλητήριο.

Το δηλητήριο της μέλισσας περιέχει τοξίνες, όπως την μελλιτίνη που καταστρέφει τις κυτταρικές μεμβράνες, την απαμίνη, μία νευροτοξίνη και την αδολαπίνη η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Ένζυμα του δηλητηρίου όπως η υαλουρονιδάση, βοηθούν στην διείσδυση του δηλητηρίου στους ιστούς, ενώ οι φωσφολιπάσες συγκαταλέγονται στις κύριες αλλεργιογόνες ουσίες του δηλητηρίου.

Άτομα αλλεργικά στο δήγμα της μέλισσας μπορεί να είναι αλλεργικά και στο δήγμα σφήκας λόγω της μικρής αλλά πιθανής διασταυρωτής ευαισθητοποίησης στα δύο δηλητήρια.

Κλινική εικόνα:

Θεραπεία:

Πρόληψη:

Ανοσοθεραπεία:

Η ανοσοθεραπεία είναι μια μέθοδος κατά την οποία μείγματα κεκαθαρμένου δηλητηρίου σφήκας και μέλισσας μετά από έλεγχο με δερματικές δοκιμασίες χορηγούνται επανειλημμένα με ενέσεις για να προκαλέσουν την παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό έναντι του δηλητηρίου των υμενόπτερων με τελικό σκοπό την μείωση των υποτροπών της αναφυλαξίας.

Διαβάστε επίσης: Αναφυλαξία

Σχετικά άρθρα