Πνιγμός: Πρόληψη – Διάσωση – Φροντίδα

Εκτύπωση

Με τον όρο «πνιγμό» ορίζεται ο θάνατος που οφείλεται σε ασφυξία κατά τη βύθιση ή εμβάπτιση σε κάποιο υγρό, συνήθως νερό. Τα ατυχήματα από βύθιση σε νερό με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στην υγεία και ακόμη και στην ίδια τη ζωή των θυμάτων, ενδιαφέρουν άμεσα την Ελληνική κοινωνία, δεδομένης της στενής σχέσης της με το υγρό στοιχείο.

girl swimmingΚάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό. Πιθανότατα όμως, ο αληθινός αριθμός είναι ένας κάθε 30 δευτερόλεπτα από συνολικά όλα τα εκούσια και ακούσια περιστατικά που περιλαμβάνουν βύθιση ή εμβάπτιση οποιασδήποτε μορφής, ενώ τετραπλάσιος αριθμός εισάγεται στο νοσοκομείο προληπτικά.

Η πλήρης καταγραφή των πνιγμών είναι αδύνατη γιατί οι χώρες με τους περισσότερους πνιγμούς δεν διαθέτουν αξιόπιστο σύστημα καταγραφής και επιπλέον πολλά θύματα πνιγμού δεν καταγράφονται αφού δεν καταλήγουν στο νοσοκομείο και θύματα από τσουνάμι, πτώση αυτοκινήτου ή αεροπλάνου στο νερό, δεν καταχωρούνται ως «πνιγμός», με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή υποεκτίμηση του προβλήματος.

Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο:

Στην Ελλάδα, περίπου 300 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως. Ο μέσος όρος θανατηφόρων πνιγμών της πατρίδας μας, είναι διπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Η αναλογία αντρών:γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 4:1. Περίπου 30 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο. Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την στεριά. Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές ώρες.

Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν κολύμπι και υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, όσοι καταναλώνουν αλκοόλ/ναρκωτικά.

Οι συνέπειες ενός πνιγμού είναι τραγικές αν αναλογιστούμε ότι εκτός από τον θάνατο, έχει κι άλλες δυσάρεστες επιπτώσεις. Το 95% των ζευγαριών των οποίων το παιδί πέθανε, χωρίζει μέσα σε 5 χρόνια. Το κόστος νοσηλείας εκτοξεύεται και η ζωή των ανθρώπων που φροντίζουν ένα θύμα πνιγμού που επιβιώνει σε κατάσταση φυτού, καταστρέφεται συναισθηματικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί γρήγορα και σιωπηλά οπουδήποτε υπάρχει νερό:

Το κύριο φυσιολογικό επακόλουθο του πνιγμού είναι η παρατεταμένη υποξία λόγω έλλειψης οξυγόνου. Το όργανο στόχος της βλάβης είναι ο πνεύμονας και η βλάβη στα άλλα συστήματα (εγκέφαλο, καρδιά και άλλα οργανικά συστήματα) είναι σε μεγάλο βαθμό δευτεροπαθής στην υποξία και την οξέωση. Ο πνιγμός μπορεί να προκαλέσει:

Μετά από μία αρχική απεγνωσμένη προσπάθεια για αναπνοή, και πιθανόν εισρόφηση, ο πνιγμός προκαλεί ποικίλου βαθμού και διάρκειας αντανακλαστικό σπασμό του λάρυγγα και σύγκλειση της επιγλωττίδας (μηχανισμός άμυνας για να εμποδίσει την είσοδο του νερού στους πνεύμονες) που οδηγεί σε υποξαιμία. Η ασφυξία οδηγεί σε χάλαση των αεραγωγών, η οποία επιτρέπει σε πολλά θύματα να γεμίσουν οι πνεύμονες με το υγρό μέσον στο οποίο έγινε η καταβύθιση («υγρός πνιγμός»).

Εντούτοις, το 10-20% των θυμάτων διατηρούν τον λαρυγγόσπασμο έως ότου επισέρθει καρδιακή ανακοπή και σταματήσουν οι εισπνευστικές προσπάθειες. Τα θύματα αυτά δεν εισροφούν καθόλου υγρό («ξηρός πνιγμός»).

Εάν στα αρχικά στάδια του ατυχήματος δεν υπάρξει βοήθεια, η υποξαιμία οδηγεί σε σοβαρή γαλακτική οξέωση και σε ισχαιμία του κεντρικού νευρικού συστήματος, με συνέπεια την απώλεια των αισθήσεων, και της καρδιάς, με συνέπεια καρδιακή ανακοπή, και τελικά το θάνατο. Επιπρόσθετη βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος, μπορεί να προκληθεί από συνυπάρχουσα-συνοδό βλάβη-τραύμα της κεφαλής και της σπονδυλικής στήλης.

Μοντέλα και θεωρίες για τον πνιγμό:

Με βάση το «Μοντέλο 4W του πνιγμού» (The 4W Model of Drowning), οι παράγοντες που καθορίζουν την επιβίωση του ατόμου, είναι το θύμα, ο διασώστης, οι συνθήκες και η τοποθεσία του πνιγμού. Πνιγμός μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε, οπουδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, με υπαιτιότητα του θύματος ή του ναυαγοσώστη.

Κάθε χρόνο, πεθαίνουν από πνιγμό τόσο τα ίδια τα θύματα όσο και οι διασώστες τους που επιχείρησαν να τους σώσουν υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους. Με βάση την «ενστικτώδη αντίδραση του πνιγμού» (Instinctive Drowning Response), το θύμα του πνιγμού εμφανίζει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Η προσπάθειά του να κρατηθεί στην επιφάνεια του νερού, θα διαρκέσει περίπου 20-60 δευτερόλεπτα. Σπάνια είναι σε θέση να φωνάξει «βοήθεια», επειδή όταν το κεφάλι του βγει στην επιφάνεια του νερού, θα προσπαθήσει να εισπνεύσει οξυγόνο. Τα χέρια και τα πόδια του εκτελούν κινήσεις ανίκανες να τον κρατήσουν στην επιφάνεια του νερού.

Διάσωση:

Για να σώσουμε κάποιον από πνιγμό, εφαρμόζουμε μια από τις ακόλουθες μεθόδους:

Πρώτες βοήθειες που μπορούμε να προσφέρουμε σε ένα θύμα πνιγμού:

Πρόληψη:

Συμβουλές πρόληψης πνιγμού των παιδιών:

Διδάσκουμε στα παιδιά αυτούς τους τέσσερις κανόνες ασφάλειας:

Συμβουλές και μέτρα ασφαλείας πρόληψης πνιγμού των ενηλίκων:

Πηγή:

Ετικέτες: , , , ,
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά