Πότε και πως πρέπει να γίνεται εξέταση λιπιδίων;

Εκτύπωση

Για την εξέταση των λιπιδίων του αίματος πρέπει να προηγείται αποχή από το φαγητό για 12 έως 14 ώρες (διαφορετικά θα επηρεασθεί η τιμή των τριγλυκεριδίων).

Η πρώτη εξέταση πρέπει να γίνεται σε ηλικία 30 ετών στους άνδρες και 40 στις γυναίκες.

Εξέταση λιπιδίωνΕξαίρεση αποτελούν τα άτομα με διαβήτη, τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακού επεισοδίου στους γονείς ή τα αδέλφια (πριν τα 50 για τους άνδρες ή πριν τα 60 για τις γυναίκες), τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό οικογενούς (κληρονομικής) υπερλιπιδαιμίας και τα άτομα που έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου όπως κάπνισμα, υπέρταση, παχυσαρκία, κλπ.

Η εξέταση πρέπει να περιλαμβάνει την ολική χοληστερόλη, την HDL-χοληστερόλη (καλή), την LDL-χοληστερόλη (κακή) και τα τριγλυκερίδια.

Σε άτομα με φυσιολογικές τιμές λιπιδίων συνιστάται επανέλεγχος κάθε 5 χρόνια. Τα άτομα που έχουν οριακά φυσιολογικές τιμές μπορεί να χρειαστούν επανάληψη νωρίτερα, ενώ αντίθετα τα άτομα με εντελώς φυσιολογικές τιμές και χωρίς άλλους παράγοντες κινδύνου αργότερα. Όταν παρατηρούνται αυξημένες τιμές χρειάζεται στενότερη παρακολούθηση από το γιατρό.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τις δυσλιπιδαιμίες που περιλαμβάνονται στα πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων και φαρμάκων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων καθορίζονται οι ομάδες πληθυσμού που χρήζουν προληπτικό έλεγχο των λιπιδιών ως εξής: