Εμβόλιο Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας

Εκτύπωση

Η Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα (Japanese encephalitis) είναι λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό της Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, της οικογένειας των φλαβοϊών, ο οποίος εμφανίζει αντιγονικές ομοιότητες με τον ιό της εγκεφαλίτιδας του St. Louis και μεταδίδεται στον άνθρωπο από δήγμα κουνουπιών του είδους Culex tritaeniorhynchus. Εξίσου σημαντική μπορεί να είναι η περαιτέρω διάδοση μέσω των χοίρων, που παθαίνουν αποβολές και των ίππων, οι οποίοι αναπτύσσουν εγκεφαλίτιδα. Ο ιός της Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας συναντάται σε όλη την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της άπω ανατολικής Ρωσίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Ιν­δίας, του Πακιστάν και της νοτιοανατολικής Ασίας, και προκαλεί σποραδικές επιδημίες στα νησιά του δυτικού Ειρηνικού.

Η Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα έχει μια περίοδο επώασης 5 έως 15 ημερών και στην συντριπτική πλειοψηφία των μολύνσεων είναι ασυμπτωματική αφού μόνο 1 στις 250 λοιμώξεις εξελίσσεται σε εγκεφαλίτιδα. Η εγκεφαλίτιδα συνοδεύεται από δυσκαμψία του αυχένα, καχεξία, ημιπάρεση, σπασμούς και υψηλό πυρετό 38-41οC. Η θνησιμότητα της νόσου ποικίλλει, αλλά είναι γενικά πολύ υψηλότερη στα παιδιά. Δια βίου νευρολογικές ανωμαλίες, όπως κώφωση, συναισθηματική αστάθεια και ημιπάρεση μπορούν να εμφανιστούν μετά την προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ο κίνδυνος προσβολής του ταξιδιώτη από τη νόσο είναι εξαιρετικά χαμηλός (<1/1,000,000). Ο κίνδυνος όμως αυξάνει σε περίπτωση διαμονής σε αγροτικές περιοχές ιδιαίτερα την περίοδο των βροχών (1/50.000 άτομα / μήνα έκθεσης).

Κατανομή της Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας στην Ασία, 1970-1998Κατανομή της Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας στην Ασία, 1970-1998 Υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι ταξιδιώτες αγροτικών περιοχών (με ορυζώνες, χοιροτροφεία) και οι μετανάστες που επιστρέφουν στην πατρίδα τους.

Ενδείξεις εμβολίου της Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας:

Εμβόλιο Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εμβολίων κατά της Ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας (Japanese encephalitis vaccine) που περιέχουν αδρανοποιημένους ή ζώντες εξασθενημένους ιούς:

  1. Ixiaro®: Εμβόλιο από αδρανοποιημένο ιό (νεώτερο εμβόλιο). Χορηγείται ενδομυϊκά σε 2 δόσεις (0, 28 ημέρες). Αναμνηστική δόση σε 1 έτος.
  2. Green Cross®: Εμβόλιο από εξασθενημένο ιό. Χορηγείται σε υποδορίως 3 δόσεις (0, 7, 28 ημέρες). Αναμνηστική δόση σε 1 έτος.

Επιταχυνόμενο σχήμα: Αν υπάρχει πίεση χρόνου μπορούμε να χορηγήσουμε 2 δόσεις εμβολίου σε μεσοδιάστημα 1-2 εβδομάδων (ημέρες 0, 7-14), αλλά η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αναμένεται να είναι μειωμένη (80%). Εναλλακτικά, μπορεί να ακολουθηθεί το επιταχυνόμενο σχήμα, με 3 δόσεις τις ημέρες 0, 7, και 14.

Ανεπιθύμητες ενέργειες:

Αντενδείξεις:

Αποτελεσματικότητα:

 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων ή στο γραφείο πληροφοριών ταξιδιωτικής ιατρικής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ): Τηλ:2105212193,194,195

Πηγή:

Ετικέτες: , ,
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά