Εμβόλιο τυφοειδούς πυρετού

Εκτύπωση

Ο τυφοειδής πυρετός (Typhoid Fever) είναι ένα λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλα του τύφου (Salmonella typhi) και μεταδίδεται με την εντεροστοματκή οδό μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου νερού και τροφίμων. Σπανίως μεταδίδεται σεξουαλικώς.

Σχηματική παράσταση του βακτηρίου σαλμονέλα του τύφουΣχηματική παράσταση του βακτηρίου σαλμονέλα του τύφουΟ κίνδυνος για τον ταξιδιώτη εκτιμάται στις 30 περιπτώσεις ανά 100000 ταξιδιώτες/μήνα και είναι αυξημένος στις χώρες της Ινδικής χερσονήσου (υπερενδημική περιοχή), Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας, Αφρικής, Καραϊβικής, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής ενώ είναι κατά 6-30 φορές μεγαλύτερος στη Νότια Ασία. Αυξημένο κίνδυνο έχουν κυρίως οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται συγγενείς και φίλους. Σε ενδημικές περιοχές ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα (<1 εβδομάδα) υπάρχει κίνδυνος για τους ταξιδιώτες.

Το εμβόλιο του τυφοειδούς πυρετού (Typhoid Vaccine) ενδείκνυται σε ταξιδιώτες:

Εμβόλια του τυφοειδούς πυρετού:

Ενδείξεις:

Κύρια ένδειξη χορήγησης του εμβολίου είναι το ταξίδι σε ενδημική περιοχή. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι το εμβόλιο δεν παρέχει 100% προστασία, και σε κάθε περίπτωση η προστασία από την νόσο εξαρτάται από την ποσότητα του βακτηριδίου στο οποίο εκτίθεται το εμβολιασμένο άτομο. Γι’ αυτό και ο εμβολιασμός δεν συνεπάγεται χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται για την επίτευξη μέγιστης προστασίας.

Πολυσακχαριδικό εμβόλιο (Typhim Vi®, Typherix®):Περιοχές και χώρες κινδύνου για τυφοειδή πυρετόΠεριοχές και χώρες κινδύνου για τυφοειδή πυρετό

Παρενέργειες:

Αντενδείξεις:

Αλληλεπιδράσεις-συγχορήγηση με άλλα φάρμακα και εμβόλια:

Παρενέργειες:

Αντενδείξεις:

 

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων ή στο γραφείο πληροφοριών ταξιδιωτικής ιατρικής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ): Τηλ:2105212193,194,195

Πηγή:

Ετικέτες: , ,
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά