Φάρμακα

Περιορισμός των ενδείξεων της τριμεταζιδίνης

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε τον περιορισμό της χρήσης των φαρμάκων που περιέχουν τριμεταζιδίνη (Trimetazidine -Vastarel®) στη θεραπευτική αγωγή ασθενών με στηθάγχη μόνο ως επιπρόσθετη αγωγή δεύτερης επιλογής. Για όλες τις άλλες ενδείξεις (εμβοές, ίλιγγο ή διαταραχές της όρασης), η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Οργανισμού, κατέληξε ότι τα οφέλη αυτών των φαρμάκων δεν έχουν επαρκώς αποδειχτεί και δεν αντισταθμίζουν τους κινδύνους οπότε και συνέστησε, την διαγραφή των ενδείξεων αυτών από τα εγκεκριμένα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας.

Το μόριο της τριμεταζιδίνηςΔεν απαιτείται επείγουσα μεταβολή της θεραπευτικής αγωγής, αλλά οι ιατροί πρέπει να επανεξετάσουν τη θεραπευτική αγωγή των ασθενών τους στην επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη.

Οι ιατροί δεν θα πρέπει πλέον να συνταγογραφούν την τριμεταζιδίνη για τη θεραπευτική αγωγή ασθενών με εμβοές, ίλιγγο ή διαταραχές της όρασης. Οι ασθενείς που λαμβάνουν τριμεταζιδίνη γι’ αυτές τις ενδείξεις θα πρέπει να συζητήσουν εναλλακτικές θεραπευτικές αγωγές με το γιατρό τους.

Οι ιατροί μπορούν να συνεχίσουν να συνταγογραφούν την τριμεταζιδίνη για τη θεραπευτική αγωγή της στηθάγχης, αλλά μόνο ως επιπρόσθετη θεραπεία για τη συμπτωματική αγωγή ασθενών με σταθερή στηθάγχη, οι οποίοι δεν ρυθμίζονται επαρκώς ή παρουσιάζουν δυσανεξία σε πρώτης επιλογής αντιστηθαγχικές θεραπείες.

Η αναθεώρηση ζητήθηκε από τη Γαλλία, κυρίως λόγω ανησυχίας ότι η αποτελεσματικότητα της τριμεταζιδίνης δεν ήταν επαρκώς αποδεδειγμένη. Εξετάστηκαν, επίσης, αναφορές σχετικά με την εκδήλωση κινητικών διαταραχών, όπως συμπτώματα νόσου του Parkinson, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, τρόμος και αστάθεια στο βάδισμα, που συνδέονται με το φάρμακο. Αν και οι ασθενείς συνήθως παρουσίαζαν πλήρη ανάνηψη τέσσερις μήνες μετά τη διακοπή της τριμεταζιδίνης, η Επιτροπή συνέστησε την προσθήκη νέων αντενδείξεων και προειδοποιήσεων για τη μείωση και την αντιμετώπιση του πιθανού κινδύνου κινητικών διαταραχών, που συνδέονται με τη χρήση αυτού του φαρμάκου.

Συνιστάται στους ιατρούς να μην συνταγογραφούν το φάρμακο σε ασθενείς με νόσο του Parkinson, συμπτώματα της νόσου του Parkinson, τρόμο, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή άλλες σχετικές με την κινητικότητα διαταραχές, καθώς και σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική διαταραχή.

Οι ιατροί πρέπει να συνταγογραφούν την τριμεταζιδίνη με προσοχή, σε ασθενείς με μέτρια νεφρική διαταραχή και σε ηλικιωμένους ασθενείς και να εξετάζουν τη πιθανότητα μείωσης της δόσης σε αυτούς τους ασθενείς.

Η τριμεταζιδίνη πρέπει να διακόπτεται μόνιμα σε ασθενείς που εκδηλώνουν κινητικές διαταραχές, όπως συμπτώματα της νόσου του Parkinson. Εάν τα συμπτώματα της νόσου του Parkinson επιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες μετά τη διακοπή, θα πρέπει να αναζητείται η γνώμη νευρολόγου.

 

Πηγή:

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Οι οδηγίες χρήσης και οι περιλήψεις των χαρακτηριστικών των προϊόντων (SPC) των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Κάντε κλικ εδώ.

Πηγή: erx.gr

Αναζήτηση