Φάρμακα

Νέες πληροφορίες ασφάλειας για την σαξαγλιπτίνη

Η σαξαγλιπτίνη είναι ένας αναστολέας της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης 4 (DPP-4) και ενδείκνυται σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 για την βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου ως επιπρόσθετη θεραπεία σε συνδυασμό με μετφορμίνη, με έναν αγωνιστή PPAR-γ, με μια σουλφονυλουρία και με ινσουλίνη (με ή χωρίς μετφορμίνη).

OnglyzaΣε ανασκόπηση των δεδομένων της φαρμακοεπαγρύπνησης εντοπίστηκαν αρκετές σοβαρές αναφορές αγγειοοιδήματος και αναφορές αναφυλακτικών αντιδράσεων με την χρήση της σαξαγλιπτίνης (Saxagliptin - Onglyza®) καθώς και μερικές αναφορές για περιστατικά θετικής επαναπρόκλησης. Με βάση το σύνολο των διαθέσιμων πληροφοριών, αποφασίστηκε η χρήση της σαξαγλιπτίνης να αντενδείκνυται σε ασθενείς με ιστορικό μιας σοβαρής αντίδρασης υπερευαισθησίας, όπως είναι η αναφυλαξία ή το αγγειοοίδημα σε οποιοδήποτε αναστολέα DPP-4.

Σε ανασκόπηση επίσης αναφορών για παγκρεατίτιδα, από την εμπειρία μετά από την κυκλοφορία του προϊόντος, φαίνεται ότι τα σημεία της παγκρεατίτιδας εμφανίστηκαν μετά την έναρξη της θεραπείας με τη σαξαγλιπτίνη και υποχώρησαν μετά τη διακοπή, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη αιτιολογικής σχέσης. Επιπλέον, η παγκρεατίτιδα έχει αναγνωριστεί ως μια ανεπιθύμητη ενέργεια για άλλους αναστολείς DPP-4.

Εφόσον υπάρχει υποψία παγκρεατίτιδας ή μιας σοβαρής αντίδρασης υπερευαισθησίας, η θεραπεία με τη σαξαγλιπτίνη θα πρέπει να διακόπτεται.

Εξαιτίας αυτών των ανησυχιών για την ασφάλεια, οι πληροφορίες των προϊόντων που περιέχουν σαξαγλιπτίνη, έχουν ενημερωθεί με τις πληροφορίες για την υπερευαισθησία και την παγκρεατίτιδα και συστήνονται τα παρακάτω σχετικά με τη χρήση της σαξαγλιπτίνης:

Σχετικά με τις αντιδράσεις υπερευαισθησίας:

  • Η σαξαγλιπτίνη αντενδείκνυται σε ασθενείς που έχουν ιστορικό αντιδράσεων υπερευαισθησίας, περιλαμβανομένων της αναφυλακτικής αντίδρασης, της αναφυλακτικής καταπληξίας ή του αγγειοοιδήματος στη σαξαγλιπτίνη ή σε οποιοδήποτε αναστολέα της διπεπτιδυλικής πεπτιδάσης 4 (DPP-4).
  • Εφόσον υπάρχει υποψία σοβαρής αντίδρασης υπερευαισθησίας στη σαξαγλιπτίνη, η θεραπεία πρέπει να διακόπτεται.

Σχετικά με την παγκρεατίτιδα:

  • Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται για το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της οξείας παγκρεατίτιδας: επίμονο, έντονο κοιλιακό άλγος.
  • Εφόσον υπάρχει υποψία παγκρεατίτιδας, η σαξαγλιπτίνη θα πρέπει να διακόπτεται.

 

Περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος: Onglyza®

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Οι οδηγίες χρήσης και οι περιλήψεις των χαρακτηριστικών των προϊόντων (SPC) των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Κάντε κλικ εδώ.

Πηγή: erx.gr

Αναζήτηση