Φάρμακα

Πιθανός κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας σε αγωγή με πραμιπεξόλη

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας σε ασθενείς που λαμβάνουν πραμιπεξόλη (Pramipexole - Mirapexin®), ένα αγωνιστή της ντοπαμίνης που χρησιμοποιείται στην θεραπεία της νόσου του Parkinson και του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών.
The US Food and Drug Administration (FDA)Σύμφωνα με την Υπηρεσία, η μετανανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών έδειξε ότι η καρδιακή ανεπάρκεια ήταν πιο συχνή σε ασθενείς που λάμβαναν πραμιπεξόλη από ότι σε αυτούς που λάμβαναν εικονικό φάρμακο χωρίς ωστόσο, η αύξηση αυτή να ήταν στατιστικά σημαντική. Η αξιολόγηση επίσης δύο επιδημιολογικών μελετών έδειξε και πάλι αυξημένο κίνδυνο για νέα εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας με τη θεραπεία, αλλά ωστόσο οι περιορισμοί των μελετών, είναι δύσκολο να προσδιορίσουν αν ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια οφείλεται στην πραμιπεξόλη ή σε άλλους παράγοντες.

Σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρεία (Boehringer Ingelheim) αναμένεται να  διευκρινιστεί περαιτέρω ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας και να ενημερωθεί το κοινό, όταν περισσότερες πληροφορίες γίνουν διαθέσιμες.

Οι επαγγελματίες υγείας μέχρι να γίνουν διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία πρέπει να συνεχίσουν να συνταγογραφούν το φάρμακο ακολουθώντας  τις συστάσεις που περιέχονται στην περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος. Τα οφέλη και οι κίνδυνοι του φαρμάκου θα πρέπει να συζητηθούν με τους ασθενείς, και οι ασθενείς θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν σημεία ή συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας κατά την διάρκεια της θεραπείας.

 

Πηγή:

Δείτε επίσης τηn περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος Mirapexin®

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Οι οδηγίες χρήσης και οι περιλήψεις των χαρακτηριστικών των προϊόντων (SPC) των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Κάντε κλικ εδώ.

Πηγή: erx.gr

Αναζήτηση