Φάρμακα

Κίνδυνος σοβαρών αντιδράσεων υπερευαισθησίας, από τη χρήση φεβουξοστάτης

Η φεβουξοστάτη (Febuxostat - Adenuric®) ενδείκνυται σε ενήλικες για τη θεραπεία της χρόνιας υπερουριχαιμίας σε καταστάσεις στις οποίες η εναπόθεση ουρικού οξέος έχει ήδη συμβεί (περιλαμβανομένου του ιστορικού, ή της παρουσίας, τόφου και /ή ουρικής αρθρίτιδας).

Σοβαρές αντιδράσεις υπερευαισθησίας, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Stevens-Johnson και οξείες αναφυλακτικές αντιδράσεις/σοκ, έχουν αναφερθεί από τη χρήση φεβουξοστάτης μετά την κυκλοφορία της.

FebuxostatΣτις περισσότερες περιπτώσεις, αυτές οι αντιδράσεις έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα θεραπείας με φεβουξοστάτη.

Μερικοί αλλά όχι όλοι οι ασθενείς που εμφάνισαν αντιδράσεις υπερευαισθησίας ανέφεραν προηγούμενο ιστορικό με υπερευαισθησία στην αλλοπουρινόλη και /ή νεφρική ανεπάρκεια.

Οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας στη φεβουξοστάτη μπορεί να συσχετίζονται με δερματικές αντιδράσεις που χαρακτηρίζονται από διηθητικό κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα, γενικευμένο αποφολιδωτικό εξάνθημα, αλλά και δερματικές βλάβες, οίδημα προσώπου, πυρετό, αιματολογικές διαταραχές όπως θρομβοκυτοπενία, και μονήρης ή πολλαπλή συμμετοχή οργάνων (ήπαρ και νεφροί συμπεριλαμβανομένης της διάμεσης σωληναριακής νεφρίτιδας). Το σύνδρομο Stevens-Johnson χαρακτηρίζεται από προοδευτικά δερματικά εξανθήματα που συνοδεύονται από φυσαλίδες ή βλάβες στους βλεννογόνους και ερεθισμό των οφθαλμών.

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για τα σημεία και τα συμπτώματα σοβαρών αντιδράσεων υπερευαισθησίας και η θεραπεία πρέπει αμέσως να σταματήσει εάν εμφανιστούν σημεία ή συμπτώματα σοβαρών αντιδράσεων υπερευαισθησίας καθώς η έγκαιρη απόσυρση σχετίζεται με καλύτερη πρόγνωση.

Εάν ένας ασθενής έχει εμφανίσει αντιδράσεις υπερευαισθησίας που σχετίζονται με τη χρήση της φεβουξοστάτης, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Stevens-Johnson και οξείας αναφυλακτικής αντίδρασης/σοκ, η φεβουξοστάτη (Adenuric®) δεν θα πρέπει να επαναχορηγηθεί σε αυτόν τον ασθενή σε καμία χρονική στιγμή.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

  • Περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος Adenuric®
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Οι οδηγίες χρήσης και οι περιλήψεις των χαρακτηριστικών των προϊόντων (SPC) των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

Κάντε κλικ εδώ.

Πηγή: erx.gr

U.S. Food and Drug Administration

Δεν βρέθηκε ροή.

Αναζήτηση