Ένας πλήρης οδηγός που συνέταξε η Επιστημονική Επιτροπή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής για την πρόληψη της Covid-19 και απευθύνεται στους εργαζόμενους διαφόρων κατηγοριών.
Οι ασπίδες προσώπου (προσωπίδες) παρέχοντας από μόνες τους ανεπαρκή προστασία ενάντια των ιών, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μοναδικό μέτρο προστασίας, αλλά ως συμπλήρωμα στις μάσκες, αφού η έλλειψη καλής στεγανοποίησης του προσώπου περιφερειακά μπορεί να επιτρέψει την διείσδυση και εισπνοή μολυσμένου αερολύματος.
Το Περιφερειακό Γραφείο για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία της UNICEF και το Περιφερειακό Γραφείο για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχουν δημιουργήσει και διαθέσει σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες την πλατφόρμα HealthBuddy, μια νέα πλατφόρμα απευθείας online επικοινωνίας με οποιονδήποτε πολίτη θέλει να ρωτήσει κάτι σχετικά με τον κορωνοϊό.
Στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς για την πανδημία εξ αιτίας του κορωνοϊού COVID-19 ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων – ΣΕΨ μετέφρασε και επιμελήθηκε στα Ελληνικά το παιδικό εγχειρίδιο με τίτλο «Γεια σου, με λένε Κορώνα!», το οποίο διανέμεται ηλεκτρονικά δωρεάν σε όποιον ενδιαφέρεται.
Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε το 2018 στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από ιλαρά, ενώ το 2019 η κατάσταση αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αφού μέχρι τα μέσα του Νοεμβρίου 2019 είχαν αναφερθεί 413.000 κρούσματα, έναντι 353.000 που αναφέρθηκαν όλο το 2018 (τα κρούσματα που αναφέρονται παγκοσμίως στην πραγματικότητα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που συμβαίνουν αφού υπάρχουν κράτη χωρίς υποχρεωτικά συστήματα καταγραφής).
Το 2018 η ιλαρά προσέβαλε σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπων και προκάλεσε τον θάνατο 140.000, κυρίως παιδιών κάτω των 5 ετών που δεν είχαν εμβολιαστεί. Έπληξε κυρίως τη Λιβερία, την Ουκρανία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μαδαγασκάρη και τη Σομαλία, με τις πέντε αυτές χώρες να καταγράφουν σχεδόν τα μισά κρούσματα παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός είναι αισθητά αυξημένος σε σύγκριση με τους 124.000 θανάτους που υπολογίζεται ότι είχαν συμβεί το 2017.
Με καρκίνο του πνεύμονα διαγνώστηκαν στην Ελλάδα 9.964 άτομα το 2018 (15% επί του συνόλου των τύπων καρκίνου) με την πλειοψηφία των κρουσμάτων (7.862) να αφορούν στους άνδρες. Πρόκειται για την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στη χώρα μας (28% επί των συνολικών θανάτων από καρκίνο) και τη συχνότερη μορφή καρκίνου άνδρες και την τρίτη συχνότερη στις γυναίκες καθώς δεν παρουσιάζει συμπτώματα παρά μόνο όταν πια η νόσος είναι σε προχωρημένο στάδιο.
Παράλληλα, παγκοσμίως, το 2018 καταγράφηκαν 2,1 εκατομμύρια νέα περιστατικά, καθιστώντας τον τη συχνότερη μορφή καρκίνου και τη συχνότερη αιτία καρκινικού θανάτου επίσης, καθώς εκτιμάται ότι ευθύνεται για σχεδόν έναν στους πέντε θανάτους που προκύπτουν από καρκίνο (1,76 εκατ. θάνατοι το 2018).
Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις νέους (το 23%) είναι τόσο εξαρτημένος από το κινητό τηλέφωνο του που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει εθισμό σε αυτό. Η εξάρτηση γίνεται πιο αισθητή, όταν για κάποιο λόγο ο νέος χάσει το κινητό του ή δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει, οπότε μπορεί να εκδηλώσει άγχος, μέχρι και συμπτώματα πανικού. Η εθιστική αυτή συμπεριφορά συχνά συνδέεται και με άλλα προβλήματα, όπως το άγχος, την καταθλιπτική διάθεση, την έλλειψη ύπνου και τη μειωμένη απόδοση στις σπουδές του.