Featured

Πλαφόν συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων

Διαγνωστικές εξετάσειςΔημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού υγείας (τεύχος Β, αρ. φύλλου 2243 -18/8/14), με την οποία καθορίζονται τα όρια συνταγογράφησης των διαγνωστικών εξετάσεων στον ΕΟΠΥΥ. Τα κριτήρια κατανομής είναι αναλογικά, ανά πληθυσμό – ανάγκες και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε παρόχου το προηγούμενο έτος. Αναφορικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις, το συνολικό ύψος των υπηρεσιών και πράξεων διαγνωστικών εργαστηρίων (ιδιώτες και εταιρείες) ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ.

Κατεβάστε στο σχετικό ΦΕΚ κάνοντας κλικ εδώ.

Για να κατεβάσετε τις κατηγορίες ιατρικών πράξεων ανά ειδικότητα κάντε κλικ εδώ.

Featured

Επανέρχεται το πλαφόν στην συνταγογράφηση

Πλαφόν στην συνταγογράφησηΣύμφωνα με την υπ΄αριθμόν Υ9/οικ.53768/2014 (ΦΕΚ Β΄/1796/01.07.2014), υπουργική απόφαση, δυνάμει της οποίας καθορίζονται ανά ιατρό τα μηνιαία ελάχιστα όρια συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών, τα οποία όπως ορίζεται στην εν λόγω υπουργική απόφαση έχουν προκύψει από στατιστική επεξεργασία δεδομένων συνταγογράφησης του έτους 2013, επανέρχεται το πλαφόν στη συνταγογράφηση ανά ιατρό, ανά ασθενή και ανά κατηγορία φαρμάκων και περιοχή της χώρας.

Η ενημέρωση του θεράποντα ιατρού θα γίνεται καθημερινά από την ΗΔΙΚΑ - η οποία έχει ήδη ενσωματώσει τα όρια αυτά στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης - ως προς την ύπαρξη ή όχι υπέρβασης, καθώς και το ποσοστό αυτής, υπολογίζοντας σε ημερησία βάση τον αριθμό των διαφορετικών ασθενών και τον προκαθορισμένο μέσο όρο δαπάνης αυτών.

Κατεβάστε την σχετική υπουργική απόφαση κάνοντας κλικ εδώ.

UpdateΑποδεκτή έγινε την Παρασκευή 25.07.2014, από το Συμβούλιο της Επικρατείας η νέα προσφυγή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για την αναστολή της υπουργικής απόφασης του Υπουργού Υγείας, για την καθιέρωση πλαφόν στην δαπάνη συνταγογράφησης ανά ιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή.

UpdateΜε την υπ΄ αριθμό 274/2014 απόφαση (18/08/14) της Επιτροπής Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αίρεται η προσωρινή αναστολή που είχε επιβληθεί στο πλαφόν συνταγογράφησης που καθορίζει τα όρια στην φαρμακευτική δαπάνη εκάστου ιατρού που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και το πλαφόν επανέρχεται σε ισχύ. Επίσης αποφάσισε την αναστολή της ως άνω υπουργικής απόφασης, ως προς το σκέλος το οποίο αφορά τον καθορισμό κατωτάτου, ελαχίστου ορίου στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων εκτός προστασίας (γενοσήμων και off – patent) ανά ιατρό. Η απόφαση αναστολής της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί των προσφυγών που έχουν καταθέσει οι ιατρικοί φορείς και έχει προσδιορισθεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο του 2014.

Featured

Ασφαλιστική τιμή φαρμάκων

Το Υπουργείο Υγείας στην προσπάθειά του να μειώσει περεταίρω την φαρμακευτική δαπάνη, ξεκίνησε μια νέα τακτική αύξησης με έμμεσο τρόπο της συμμετοχής του ασφαλισμένου στην αγορά των φαρμάκων, προσδιορίζοντας ασφαλιστική τιμή για κάθε φάρμακο, την τιμή δηλαδή, σύμφωνα με την οποία αποζημιώνεται αυτό, από τον ΕΟΠΥΥ, ανεξάρτητα αν είναι πρωτότυπο ή γενόσημο.

Ασφαλιστική τιμή φαρμάκωνΟ άγνωστος τρόπος με τον οποίο καθορίστηκε αυτή, μετακύλυσε την δαπάνη για την αγορά του φαρμάκου στον ασφαλισμένο μέσω της εξωφρενικής αύξησης της συμμετοχής του.

Την στιγμή που η λιανική τιμή των φαρμάκων μειώθηκε κατά επιπλέον 7-8% μεσοσταθμικά, το τελευταίο διάστημα, η ασφαλιστική τιμή μειώθηκε μέχρι 45%, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί, μέχρι και στο 100% το ποσό συμμετοχής του ασφαλισμένου στην αγορά των φαρμάκων του.

Για παράδειγμα για την αγορά ατορβαστατίνης (ένα αντιλιπιδαιμικό φάρμακο της κατηγορίας των στατινών) έχει καθοριστεί ασφαλιστική τιμή 4,25€ για όλες τις περιεκτικότητες σε συσκευασία 14 χαπιών (10mg, 20mg, 40mg), με αποτέλεσμα ο ασφαλισμένος να καλείται να καταβάλει για αγωγή 28 ημερών με πρωτότυπη ατορβαστατίνη των 40mg, 31,81€ (85,58% συμμετοχή) και 22,73€ για την αγορά γενόσημης ατορβαστατίνης (80,89% συμμετοχή).

Featured

Προσωρινή αναστολή του πλαφόν στην συνταγογράφηση των φαρμάκων με απόφαση του ΣτΕ

ΣυνταγογράφησηΜε την υπ. αριθμ. 59/2014 απόφαση, η Επιτροπή Αναστολής του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), έκανε δεκτή την αίτηση προσωρινής αναστολής της  εκτέλεσης των Υπουργικών Αποφάσεων, που αφορούν το πλαφόν συνταγογράφησης των ιατρών, προκειμένου να αποτραπεί πιθανολογούμενη βλάβη της υγείας των πολιτών. Η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ επί της κυρίας προσφυγής (αίτησης ακύρωσης), που έχει καταθέσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, που εκδικάστηκε πριν από δύο μήνες, αναμένεται να φέρει σοβαρές ανατροπές στα σχέδια του υπουργείου υγείας για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης αφού καλείται να την εφαρμόσει άμεσα.

Featured

Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.)

Δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 17/02/2014 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 38/17/02/14) ο υπ' αριθ. 4238 νόμος για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), που μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας και εντάσσει τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΕΣΥ και προβλέπει μεταξύ άλλων το προσωρινό κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και τη μετατροπή τους σε κέντρα υγείας αστικού τύπου, καθώς και την ένταξη 8.500 εργαζομένων στις Μονάδες του ΕΟΠΥΥ σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.

Κατεβάστε το σχετικό ΦΕΚ κάνοντας κλικ εδώ.