Αντιγριπικός εμβολιασμός για την εποχική γρίπη

Με εγκύκλιο του (Αρ. Πρωτ. Υ1/Γ.Π.οικ.95847-15-110-13) το υπουργείο Υγείας ενημερώνει σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής του προληπτικού εμβολιασμού έναντι της εποχικής γρίπης και καθορίζει τις ομάδες υψηλού κινδύνου που θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Ο ιός της γρίπηςΟ ιός της γρίπης Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές ο αντιγριπικός εμβολιασμός, όταν εφαρμοστεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Όπως κάθε χρόνο, επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, τοιουτοτρόπως και για την περίοδο 2013 - 2014 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, μετά από γνωμάτευση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Επισημαίνεται ότι είναι δυνατό να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ στελέχη (με άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ) για τη φετινή περίοδο.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Παρότι το προληπτικό μέτρο του αντιγριπικού εμβολιασμού απευθύνεται σε σε όλα τα άτομα, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό αυτό να εφαρμόζεται βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών στα άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν:

 1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
 2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  1. Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες.
  2. Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυνα αμικές διαταραχές.
  3. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
  4. Μεταμόσχευση οργάνων.
  5. Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
  6. Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
  7. Χρόνια νεφροπάθεια.
  8. Νευρομυϊκά νοσήματα.
 3. Έγκυες γυναίκες ανεξάρτητα από την ηλικία κύησης.
 4. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
 5. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
 6. Κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων - λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, κ.α.).
 7. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Επισημαίνεται ότι, το παιδιατρικό αντιγριπικό εμβόλιο (ή η παιδιατρική δόση) χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων ενηλίκου.

Το αντιγριπικό εμβόλιο διατίθεται με 0% συμμετοχή (δωρεάν) μόνο για τους ασφαλισμένους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

 

Κατεβάστε την σχετική εγκύκλιο κάνοντας κλικ εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο κάντε κλικ εδώ.

Σχετικά άρθρα