Επανέρχεται το πλαφόν στην συνταγογράφηση

Πλαφόν στην συνταγογράφησηΣύμφωνα με την υπ΄αριθμόν Υ9/οικ.53768/2014 (ΦΕΚ Β΄/1796/01.07.2014), υπουργική απόφαση, δυνάμει της οποίας καθορίζονται ανά ιατρό τα μηνιαία ελάχιστα όρια συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών, τα οποία όπως ορίζεται στην εν λόγω υπουργική απόφαση έχουν προκύψει από στατιστική επεξεργασία δεδομένων συνταγογράφησης του έτους 2013, επανέρχεται το πλαφόν στη συνταγογράφηση ανά ιατρό, ανά ασθενή και ανά κατηγορία φαρμάκων και περιοχή της χώρας.

Η ενημέρωση του θεράποντα ιατρού θα γίνεται καθημερινά από την ΗΔΙΚΑ - η οποία έχει ήδη ενσωματώσει τα όρια αυτά στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης - ως προς την ύπαρξη ή όχι υπέρβασης, καθώς και το ποσοστό αυτής, υπολογίζοντας σε ημερησία βάση τον αριθμό των διαφορετικών ασθενών και τον προκαθορισμένο μέσο όρο δαπάνης αυτών.

Κατεβάστε την σχετική υπουργική απόφαση κάνοντας κλικ εδώ.

UpdateΑποδεκτή έγινε την Παρασκευή 25.07.2014, από το Συμβούλιο της Επικρατείας η νέα προσφυγή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για την αναστολή της υπουργικής απόφασης του Υπουργού Υγείας, για την καθιέρωση πλαφόν στην δαπάνη συνταγογράφησης ανά ιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή.

UpdateΜε την υπ΄ αριθμό 274/2014 απόφαση (18/08/14) της Επιτροπής Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αίρεται η προσωρινή αναστολή που είχε επιβληθεί στο πλαφόν συνταγογράφησης που καθορίζει τα όρια στην φαρμακευτική δαπάνη εκάστου ιατρού που συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και το πλαφόν επανέρχεται σε ισχύ. Επίσης αποφάσισε την αναστολή της ως άνω υπουργικής απόφασης, ως προς το σκέλος το οποίο αφορά τον καθορισμό κατωτάτου, ελαχίστου ορίου στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων εκτός προστασίας (γενοσήμων και off – patent) ανά ιατρό. Η απόφαση αναστολής της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί των προσφυγών που έχουν καταθέσει οι ιατρικοί φορείς και έχει προσδιορισθεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο του 2014.

Σχετικά άρθρα

Πανδημία γρίπης

ΚΕΘΕΑ