Φάρμακα

Ινσουλίνη Degludec

Ινσουλίνη Degludec: η νέα βασική ινσουλίνη από τη Novo Nordisk

Με έναν πρωτότυπο μηχανισμό δράσης και χρόνο ημίσειας ζωής μεγαλύτερο των 24 ωρών, η ινσουλίνη Degludec είναι η νέα βασική ινσουλίνη, από την εταιρεία NovoNordisk, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η Degludec μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ιδιαίτερα των νυχτερινών υπογλυκαιμιών, ο δε μεγάλος χρόνος ημίσειας ζωής, πέρα από την εξασφαλισμένη 24ωρη δράση, «συγχωρεί» στον ασθενή την όποια αμέλεια στη λήψη κάποιας δόσης.

Πρωτότυπος μηχανισμός δράσης

Ενώ η δομή της ινσουλίνης Degludec μοιάζει πολύ με τη δομή της ανθρώπινης, η υποδόρια χορήγησή της συνοδεύεται από τη δημιουργία μακρών αλυσίδων στο υποδόριο. Οι αλυσίδες αυτές λειτουργούν σα «δεξαμενή» ινσουλίνης, η οποία τροφοδοτεί τον οργανισμό σταθερά, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου με την απαραίτητη βασική ινσουλίνη. Η παροχή ινσουλίνης είναι ομοιόμορφη, κατανέμεται ισομερώς και μοιάζει, σε σημαντικό βαθμό, με τη βασική έκκριση της ανθρώπινης ινσουλίνης. Το αποτέλεσμα είναι η ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης υπογλυκαιμίας.

Επίπεδο προφίλ, λιγότερες υπογλυκαιμίες

Είναι γνωστό ότι οι υπογλυκαιμίες βρίσκονται στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα. Οι σοβαρές υπογλυκαιμίες αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ζωή του ασθενούς, ενοχοποιούνται για επιβάρυνση του καρδιαγγειακού συστήματος των ασθενών και ανεβάζουν σημαντικά το κόστος της αγωγής του διαβήτη. Μια από τις πιο «ύπουλες» επιπτώσεις των υπογλυκαιμιών είναι ότι τρομάζουν τον ασθενή. Αυτός, υπό το φόβο της υπογλυκαιμίας, τροποποιεί ουσιαστικά τη ζωή και τη θεραπεία του: τρώει περισσότερο, μειώνει ή/και παραλείπει τη δόση της ινσουλίνης και γενικά, παύει να συμμορφώνεται με τις ιατρικές οδηγίες. Το αποτέλεσμα είναι η κακή γλυκαιμική ρύθμιση.

Μετά την 2-3η ημέρα χορήγησης, η ινσουλίνη Degludec δημιουργεί σταθερά επίπεδα στον οργανισμό. Η απουσία κορύφωσης της δράσης της συνδυάζεται, όπως είναι φυσικό, με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης υπογλυκαιμίας. Οι μελέτες που στήριξαν την έγκρισή της, έδειξαν ότι σε σχέση με την ινσουλίνη glargine, η χορήγηση της Degludec συσχετίστηκε με την εμφάνιση μικρότερου αριθμού υπογλυκαιμιών και ιδιαίτερα των νυχτερινών και αφορά και τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.

Τα στοιχεία από τις μελέτες έδειξαν ότι η Degludec, σε σύγκριση με την ινσουλίνη gargine, εμφανίζει λιγότερες νυχτερινές υπογλυκαιμίες κατά 25% στο ΣΔ τ1, κατά 38% στο διαβήτη τύπου 2 και κατά 49% σε ασθενείς τύπου 2 που λαμβάνουν για πρώτη φορά ινσουλίνη.

Degludec: μια ινσουλίνη που «συγχωρεί» τις αμέλειες

Η Degludec έχει χρόνο ημίσειας ζωής μεγαλύτερο από 24 ώρες. Αυτό πρακτικά, σε συνδυασμό με τη δημιουργία δεξαμενής στο υποδόριο, σημαίνει ότι τα επίπεδά της στον οργανισμό παραμένουν σταθερά για περίπου 40 ώρες. Το αποτέλεσμα είναι ότι εάν κάποιος ασθενής ξεχάσει να κάνει την ινσουλίνη του στην ώρα της, η δεξαμενή τροφοδοτεί με ινσουλίνη τον οργανισμό και τα επίπεδα γλυκόζης δεν αυξάνονται. Το χαρακτηριστικό αυτό αναμένεται να βελτιώσει τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία.

Με ένα ποσοστό αρρύθμιστων ασθενών μεγαλύτερο του 50%, η προσθήκη οποιαδήποτε νέου παράγοντα στη θεραπευτική φαρέτρα είναι προς όφελος του ασθενή. Η ινσουλίνη Degludec έρχεται να δώσει νέες ελπίδες στους αρρύθμιστους ασθενείς.

 

Fotis Papagiannopoulos MD
CMR Director
Novo Nordisk Ltd.
A. Panagouli 80 & Agias Triados 65
GR-15343 Aghia Paraskevi, Athens
Greece

Σχετικά άρθρα