Medispin

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 1. Προδιαγραφές και ανάλυση κόστους για rapid test

  Ατομικό ραντεβού
  Αξιόπιστο rapid test ανάλογα με τις ποσότητες           7-10 € + ΦΠΑ 6%
  Αναξιόπιστο rapid test                                                   2 € + ΦΠΑ 6%
  Διαμόρφωση ειδικού χώρου με συνθήκες βιοασφάλειας
  Ατομικά μέτρα προστασίας (FFP2 μάσκα + γάντια + ρόμπα χειρουργική μίας χρήσεως + σκούφος + προστατευτικά γυαλιά κλπ)                     7-10 €
  Έξοδα απολύμανσης                                                    3-5 €
  Πάγια έξοδα προσωπικού και μισθοδοσίας                      ???
  Αποζημίωση εργαστηριακού ιατρού για δειγματοληψία και ιχνηλάτηση περιστατικού ???

  Προδιαγραφές και ανάλυση κόστους για μοριακό τεστ PCR

  Aτομικό ραντεβού
  Κόστος αντιδραστηρίου ανάλογα με τις ποσότητες      35-40 € + ΦΠΑ 6%
  Κόστος κιτ λήψης ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος              3 €
  Κόστος ασφαλούς μεταφοράς προς κεντρικά εργαστήρια   12 €

  Διαμόρφωση ειδικού χώρου με συνθήκες βιοασφάλειας
  Μισθοδοσια μοριακού βιολόγου και εξειδικευμένου προσωπικού ???
  Απόσβεση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού                                 ???
  Ατομικά μέτρα προστασίας (FFP2 μάσκα + γάντια + ρόμπα χειρουργική μίας χρήσεως + σκούφος + προστατευτικά γυαλιά κλπ)                     7-10 €
  Έξοδα απολύμανσης                                                    3-5 €
  Πιστοποίηση κατά ISO
  Απόρριψη μολυσματικών αποβλήτων                       
  Πάγια έξοδα προσωπικού και μισθοδοσίας                      ???
  Αποζημίωση εργαστηριακού ιατρού για δειγματοληψία και ιχνηλάτηση περιστατικού ???

  Η δημιουργία απαγορευτικών συνθηκών ενασχόλησης του ιδιωτικού εργατηριακού τομέα με τη δειγματοληψία και την ιχνηλάτηση των ύποπτων κρουσμάτων COVID-19 θα δημιουργήσει αύξηση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα και υπερφόρτωση των Νοσοκομείων.

  Άννα Μαστοράκου
 2. ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  Παράταση lockdown μέχρι 14 Δεκεμβρίου το επικρατέστερο σενάριο -Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Μητσοτάκης / Φωτογραφία: shutterstock

  Γιάννης Καντέλης

  Προς νέα παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Οριστικές αποφάσεις αναμένονται προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας και θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των κρουσμάτων και την πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας.

  Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού συνεχίζεται με ένταση, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, προκαλώντας ανησυχία στους επιδημιολόγους και την κυβέρνηση. Υπάρχει ο φόβος ότι μια χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε νέα αναζωπύρωση και να δημιουργηθούν νέες εστίες ακόμα και σε περιοχές που αυτή την στιγμή παρουσιάζουν καλή εικόνα.

  Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι και η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην προσπάθεια για περιορισμό της πανδημίας. «Επικρατέστερο σενάριο είναι το απαγορευτικό να παραμείνει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου με μοναδική εξαίρεση, ίσως, τα σχολεία» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των συζητήσεων που γίνονται. Διαυγέστερη εικόνα αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας και με βάση αυτά θα κάνουν τις εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό οι λοιμωξιολόγοι. Αν υπάρχει κάθετη πτώση των κρουσμάτων θα ανάψει το πράσινο φως για άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων στις 7 Δεκεμβρίου, διαφορετικά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν και αυτά κλειστά έως τις 14 Δεκεμβρίου.

  Έχοντας ως νέο ορόσημο τα μέσα Δεκεμβρίου το διάστημα των 16 ημερών που μεσολαβεί θεωρείται μεγάλο ώστε να υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία άρσης των περιοριστικών μέτρων. «Τώρα δίνουμε την μάχη με την πανδημία για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, μόλις υπάρχουν αξιόπιστες προβλέψεις θα ανακοινώσουμε τις επόμενες κινήσεις», σημειώνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, θέλοντας να βάλουν τέλος στα σενάρια για το άνοιγμα που κυκλοφορούν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η στόχος της κυβέρνησης είναι η άρση του lockdown να γίνει ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα. Όπως είναι λογικό αν μια περιοχή βρεθεί εκείνη την χρονική στιγμή στο «κόκκινο» να υπάρχουν αυξημένα μέτρα. «Η προσπάθεια που γίνεται έχει σκοπό να υπάρξει ταχεία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων ώστε να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

  Για το λόγο αυτό χθες υπήρξε κινητοποίηση για την Πάτρα και την αποφυγή συνωστισμού με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέα. Ζητήθηκε η συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Μητρόπολης για να μην υπάρξουν περιστατικά που θα οδηγήσουν σε μετάδοση του ιού και έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα αστυνόμευσης.

  Επιπλέον, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα βρεθεί σήμερα στην Πάτρα, όπου θα έχει συναντήσεις με όλους τους τοπικούς παράγοντες και τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική προσπάθεια για την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού μετάδοσης του κορωνοϊού, ενόψει της εορτής του Πολιούχου της πόλης Αγίου Ανδρέα, που είναι τη Δευτέρα.

  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια συμβολική και ουσιαστική κίνηση επισκέπτεται σήμερα την Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο μέτωπο της μάχης με τον κορωνοϊό και θα επισκεφθεί νοσοκομεία της πόλης. Υπάρχει ένα διττό μήνυμα στην επίσκεψη, από την μία η στήριξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που μάχεται καθημερινά με τον ιό και από την άλλη η έμφαση στην εφαρμογή των μέτρων στην πόλη που συνεχίζει να παρουσιάζει υψηλό αριθμό κρουσμάτων παρά το μεγάλης διάρκειας lockdown. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός θα έχει μια άμεση εικόνα για την κατάσταση του ΕΣΥ στην πόλη και την στήριξη του συστήματος, ενώ θα έχει συναντήσεις και με την τοπική αυτοδιοίκηση. Κρίνεται κομβικό το μήνυμα για πιστή εφαρμογή των μέτρων με τον αυστηρό έλεγχο για την τήρηση τους, προκειμένου να υπάρξει άμεση μείωση των νέων κρουσμάτων.

  Πέτσας: Ανοιγμα της αγοράς πριν τις γιορτές

  Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς για την άρση του lockdown επεσήμανε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει να ανοίξει την οικονομική δραστηριότητα, πριν τις γιορτές. Επιβεβαίωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία τα οποία όπως δείχνουν τα στοιχεία «είναι ασφαλή» αφού «τηρούνται τα μέτρα» και δεν μεταδίδεται εύκολα ο ιός. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά. Προϋπόθεση, όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, είναι να πέφτουν τα κρούσματα. Ως προς το άνοιγμα της εστίασης αρκέστηκε να πει ότι υπάρχουν διάφορες εισηγήσεις και όλα σταθμίζονται με βάση αυτά πρωθυπουργός θα πάρει αποφάσεις του. Παράλληλα τόνισε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

  Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politiki/paratasi-lockdown-mehri-14-dekembrioy-epikratestero-senario
 3. 545 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Θεσσαλονίκη και 319 στην Αττική - Στο «κόκκινο» παραμένει η Λάρισα με 106, οι Σέρρες με 97 και η Μαγνησία με 80 - Περισσότερα από 25.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας - Στο 88% η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια
  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.013 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 101287, εκ των οποίων το 53.1% άνδρες.

  Αναλυτικότερα:

  14 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  319 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
  545 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
  12 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
  22 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
  15 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
  40 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
  26 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
  5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
  1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
  7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
  65 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
  22 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
  19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  51 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
  20 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
  39 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
  22 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
  12 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
  106 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
  2 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
  10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
  2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
  2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
  80 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
  5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  46 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
  73 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  70 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας
  5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  12 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
  5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
  97 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
  19 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
  4 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  34 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
  1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
  73 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  16 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
  1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
  3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

  4865 (4.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 26718 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.


  607 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 169 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 79.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 538 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.  Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2102 θανάτους συνολικά στη χώρα. 842 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.


  Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη (545 νέα κρούσματα), την Αττική (519) και την Λάρισα (106), ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Επίσης, αξιοσημείωτος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων στις Σέρρες (93) και τη Μαγνησία (80).

  «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει» είπε χαρακτηριστικά.

  «Στην Ευρώπη από την αρχή της πανδημίας έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από 12 εκατ. κρούσματα και περισσότεροι από 307 χιλιάδες θάνατοι» υπενθύμισε η καθηγήτρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, «η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση με βάση τα νέα κρούσματα και στη 16η θέση με βάση τη θνητότητα» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, συμπληρώνοντας «παραμένουμε λοιπόν με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

  Τους επιδημιολογικούς δείκτες της τελευταίας εβδομάδας παρουσίασαν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εχθές η κ. Κοντοπίδου εκ μέρους του ΕΟΔΥ και ο κ. Τσιοδρας, είπε η κ. Παπαευαγγέλου ευχαριστώντας τους.

  Επισήμανε ότι «η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο» σημειώνοντας πως εκτιμάται ότι σήμερα περισσότερα από 25.000 κρούσματα είναι ενεργά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Υπογράμμισε δε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε «είδαμε όντως μείωση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ενώ ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια καθ' όλη την εβδομάδα βρίσκεται κοντά στις 2 χιλιάδες.

  «Όλα αυτά είναι ευχάριστα αλλά δυστυχώς η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε «ακόμα και σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown, σε κάποιες περιοχές της χώρας μας αυξάνουν τα κρούσματα», γεγονός το οποίο η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι πιθανόν ερμηνεύεται από συρροές κρουσμάτων σε κλειστές δομές.

  Επίσης, σημειώνεται «μια αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται γύρω στα 48 χρόνια» είπε η κ. Παπαευαγγέλου. «Το ποσοστό των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας των 65 ετών που νόσησαν αυτή την εβδομάδα παραμένει υψηλό» τόνισε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, το οποίο συνεπάγεται ότι «το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται και αυτή η πίεση του συστήματος Υγείας παραμένει κρίσιμη και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να πιέζεται και περαιτέρω καθ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας».

  Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, παρατηρείται σταθεροποίηση. Σήμερα υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς και πάνω από το ¼ αυτών νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τον αριθμό των νέων κρουσμάτων αναμένεται, όπως είπε, μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία την προσεχή εβδομάδα.

  Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 88%

  Η κ. Παπαευαγγέλου, μίλησε για πληρότητα των ΜΕΘ στη Β.Ελλάδα και ανέφερε ότι στην επικράτεια η πληρότητα κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 88% και σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα που βασίζονται σε πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα υπολογίζεται ότι κατά την διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων περίπου 1600 ασθενείς θα χρειαστούν να νοσηλευθούν, ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστούν περίπου 250 άτομα. «Δυστυχώς οι απώλειες ανθρώπων συνεχίζουν να αυξάνονται και υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο έχουμε 85 θανάτους ανά ημέρα».

  Βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αύξηση των κρουσμάτων

  Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων δημοσίευσε ένα προβλεπτικό μοντέλο το τι θα συμβεί στην Ευρώπη μετά την άρση των μέτρων και όπως είπε η καθηγήτρια «προέβλεψε ότι μια βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ ' επέκταση νοσηλειών και θανάτων. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην κοινωνία και συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε την αναζωπύρωση της επιδημίας. Αντίθετα αν η άρση των μέτρων συμβεί αφού έχει μειωθεί περαιτέρω η διασπορά στην κοινότητα, η όποια αύξηση των κρουσμάτων θα καθυστερήσει και θα γίνει και με χαμηλότερο ρυθμό». Δυστυχώς, είπε, η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων είναι απαραίτητα. «Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας χωρίς όμως να μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας».

  Τέλος η κα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και στους αρνητές των εμβολίων λέγοντας ότι όλα τα στοιχεία για το εμβόλιο του κορωνοϊού θα δοθούν στη δημοσιότητα. «Όπως όλα δείχνουν το εμβόλιο έχει πολύ υψηλα ποσοστά απουτελεσματικότητας... Θα ξεπεράσουμε και αυτόν τον σκόπελο με πλήρη διαφάνεια» είπε χαρακτηριστικά .

  Ανησυχία από την αύξηση του ιικού φορτίου σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία

  Το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό, με ορισμένες περιοχές της χώρας να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.


  Τέτοιες περιοχές και με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι οι εξής 18 σε σύνολο 74 περιοχών: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα. Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή, εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

  Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, υπογράμμισε ο υφυπουργός. Προσέθεσε πως αποτελούν περιοχές που αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο και τόνισε πως η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για τα επόμενα 24ωρα.

  Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ
 4. Spiros Galanis - Γενικός Ιατρός - εκπρόσωπος ΠΙΣ

  Ξεκινώ με τη σημερινή ανακοίνωση για ανώτατη τιμή σε εργαστηριακό έλεγχο για Covid σε ιδιωτικά εργαστήρια. Ανώτατη τιμή η οποία είναι ίση με το κόστος των αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούν τα εργαστήρια τα οποία σέβονται τη δουλειά τους και τον ασθενή με το να χρησιμοποιούν αξιόπιστα αντιδραστήρια.

  Ανεπάρκεια γιατί? Δυστυχώς εκεί έξω δεν έχουν ακόμη κατανοήσει ότι ο Ιδιώτης Ιατρός αποτελεί το μεγαλύτερο ανάχωμα προσέλευσης ασθενών προς τα νοσοκομεία. Αυτό την πρώτη φορά πέτυχε με το να αναλαμβάνει τη παρακολούθηση περιστατικών χωρίς να γνωρίζει αν πάσχουν από Covid ή όχι. Ανέλαβε μαζί και τη ψυχοφθόρα ευθύνη γιατί υπήρξε από τη Πολιτεία η παράκληση να βάλει πλάτη ο Ιδιώτης και να μην επιβαρύνει το ΕΣΥ. Και ο ιδιώτης ανταποκρίθηκε και μάλιστα άριστα. 

  Τώρα σε αυτό το 2ο κύμα ανέλαβε και πάλι αυτή την ευθύνη (όσο και αν δεν αναγνωρίζεται) έχοντας όμως στη φαρέτρα του ένα έχτρα όπλο. Την διενέργεια τεστ σε ιδιωτικό επίπεδο, αναλαμβάνοντας πλέον τον ασθενή γνωρίζοντας όμως με τι έχει να κάνει. Γνωρίζοντας αν κάποιος είναι θετικός ή όχι. Έτσι για ακόμη μια φορά βοήθησε στο να αποσυμφορηθούν τα επείγοντα των νοσοκομείων (Για όποιον διαφωνεί ας δει πόσα τεστ γίνονται στη περιοχή του και να τα συγκρίνει με τον αριθμό προσέλευσης ασθενών στα επείγοντα του νοσοκομείου της περιοχής του. Δεν αναφέρομαι στα ΚΥ υγείας γιατί δυστυχώς σε αρκετά από αυτά λήψεις δε γίνονται.)

  Και ενώ οι αξιέπαινοί συνάδελφοι του Δημοσίου, παλεύοντας και φτάνοντας, ακόμη και υπερβαίνοντας τα όρια τους « Ξαφνικά » η Πολιτεία αποφασίζει να στερήσει από τον Ιδιώτη Ιατρό αυτό το όπλο βάζοντας ανώτατη τιμή στα τεστ την τιμή κόστους. Όπως καταλαβαίνεται αυτό οδηγεί αυτόματα στη διακοπή διενέργειας των τεστ μιας, ακόμη και να θελήσει ο ιδιώτης ιατρός να το κάνει σαν προσφορά στη κοινωνία θα βρεθεί και ζημιωμένος αφού θα πρέπει να βάλει χρήματα από τη τσέπη του για τα ΜΑΠ που πρέπει να χρησιμοποιήσει για τις λήψεις. 

  Η ανεπάρκεια ή ανικανότητα( σιγά σιγά καταλήγω στο δεύτερο χαρακτηρισμό) διαχείρισης ή της αντίληψης του τι προσφέρει ο Ιδιώτης Ιατρός θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβειά στην υπερφόρτωση των νοσοκομείων για διενέργεια τεστ. Και τότε θα μας επιτάξουν γιατί τα επείγοντα θα είναι υπερφορτωμένα λόγω της δικής τους αντιληπτικής ανεπάρκειας.
 5. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗ
  Κορωνοϊός: Η κυβέρνηση επιβάλλει πλαφόν στα τεστ -Στα 10 ευρώ το rapid, στα 40 το μοριακό / Φωτογραφία: Dimitris Kyriakopoulos/SOOC

  NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

  Ανώτατη τιμή στα τεστ κορωνοϊού ορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

  Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο γ.γ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης μίλησε για φαινόμενα κερδοσκοπίας και ασύμμετρων ανατιμήσεων, ανακοινώνοντας πλαφόν στην τιμή των τεστ κορωνοϊού αλλά και σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

  Οπως ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ως ανώτατη τιμή για μοριακό έλεγχο ορίζονται τα 40 ευρώ, ενώ για τα rapid test ορίζονται τα 10 ευρώ. «Μέλημά μας ήταν και παραμένει η κοινωνική συνοχή και η ομαλή λειτουργία της αγοράς, που όμως τώρα βρίσκεται σε αναστολή. Γνωρίζοντας ότι για λόγους πρόληψης γίνεται τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσης, με σχετική τροπολογία», επισήμανε.

  Αναλυτικά η τοποθέτηση του γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη:

  «Η κυβέρνηση έχει εξ αρχής θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα της, την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την πρόσβαση των πολιτών σ’ αυτή. Και οι δύο παράμετροι είναι αδιαπραγμάτευτοι για εμάς.

  Μέλημά μας ήταν και παραμένει η κοινωνική συνοχή και η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Υποστηρίζουμε τις πρακτικές του υγιούς ανταγωνισμού, όταν όμως αυτός λειτουργεί.

  Τώρα όμως που το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς βρίσκεται σε αναστολή, οφείλουμε να παρέμβουμε θεσμικά μπροστά σε φαινόμενα ασύμμετρων ανατιμήσεων και κερδοσκοπίας.

  Σήμερα και γνωρίζοντας πλέον ότι για λόγους πρόληψης, γίνεται ευρεία χρήση των τεστ ανίχνευσης του ιού από τους πολίτες, είτε κατά μόνας, είτε από τις επιχειρήσεις για λογαριασμό των υπαλλήλων τους, έχοντας πρώτιστα διασφαλίσει την διαθεσιμότητα των εν λόγω προϊόντων και υπηρεσιών και συνάμα έχοντας προσδιορίσει το κόστος διάθεσης αυτών στους χρήστες, προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσής τους.

  Έτσι λοιπόν, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εντός των προσεχών ημερών θα καταθέσει σχετική τροπολογία, με την οποία θα εξουσιοδοτείται να μπορεί να ορίσει ανώτατες τελικές τιμές, σε αγαθά και υπηρεσίες, αναγκαίες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των οικονομικών συμφερόντων των πολιτών.

  Αμέσως μετά την ψήφιση και δημοσίευση στο ΦΕΚ της διάταξης, θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα τίθενται σε εφαρμογή οι ανώτατες τελικές τιμές χρέωσης για τη διεξαγωγή εξετάσεων για ανίχνευση κορωνοϊού SARS-CoV-2, σε κάθε ιδιώτη πάροχο της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

  α) ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου RT-PCR για την ανίχνευση του κορονωιού SARS-CoV-2, τα σαράντα ΕΥΡΩ (40,00€)

  β) ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια ταχείας δοκιμασίας για την ανίχνευση αντιγόνου του κορονωιού SARS-CoV-2 (Rapid test), τα δέκα (10,00) ευρώ, 

  Από την πρώτη κιόλας στιγμή της πανδημίας που ενέσκηψε στην χώρα και την εξ αυτής υγειονομική κρίση, που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μερίμνησαν άμεσα, επιστρατεύοντας θεσμικά και τεχνικά εργαλεία, τα οποία διασφάλισαν:

  Την απρόσκοπτη και συνεχή τροφοδοσία της αγοράς.

  Την επάρκεια αγαθών υγειονομικής προστασίας (δυνατότητα εγχώριας παραγωγής αντισηπτικών, μασκών κ.α εκμηδενίζοντας τον χρόνο αδειοδότησης).

  Την πρόσβαση των πολιτών σε προϊόντα και υπηρεσίες με χαμηλό κόστος.

  Συγκεκριμένα:

  1. Αναπτύξαμε και θέσαμε σε εφαρμογή την ψηφιακή πλατφόρμα e-Καταναλωτής, με την οποία οι καταναλωτές μπορούν πλέον να συγκρίνουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων μεταξύ των σούπερ μάρκετ, εντείνοντας τον ανταγωνισμό και διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στις τιμές.

  2. Πρώτοι στην Ευρώπη ενεργοποιήσαμε το Μητρώο Καταγραφής Αποθεμάτων του υγειονομικού υλικού, έχοντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο της επάρκειας των αγαθών στην ιδιωτική οικονομία.

  3. Μειώσαμε τον ΦΠΑ από 24% σε 6% σε μεγάλη γκάμα αγαθών, που είναι αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας, μειώνοντας δραστικά το κόστος διαβίωσης των πολιτών.

  4. Θεσπίσαμε το σταθερό περιθώριο μικτού κέρδους σε αγαθά και υπηρεσίες, οριζόμενο ίδιο με τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους εκτός περιοριστικών μέτρων, αποτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την κερδοσκοπία, επιτυγχάνοντας την διατήρηση του χαμηλού πληθωρισμού και προστατεύοντας εν τέλει τα εισοδήματα των πολιτών.

  5. Αναβαθμίσαμε την υπηρεσία εξυπηρέτησης των πολιτών 1520. Περισσότεροι από 300 χιλιάδες καταναλωτές και επαγγελματίες, έχουν εξυπηρετηθεί τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά έως σήμερα.

  6. Εποπτεύσαμε με τον κρατικό ελεγκτικό μηχανισμό παρόντα (ΕΛΑΣ-ΔΙΜΕΑ-ΕΑΔ-ΛΣ-ΣΕΠΕ-Δημοτικές Αστυνομίες) την τήρηση των μέτρων για την προστασία των πολιτών, πραγματοποιώντας περισσότερους από 660 χιλιάδες ελέγχους ανά την επικράτεια.

  Είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε την κοινωνία από κάθε αθέμιτη εμπορική πρακτική. Όποτε και όπου χρειαστεί θα παρέμβουμε σε οποιοδήποτε στάδιο παραγωγής και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών».

  Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-anotati-timi-test-poso-kostizei
 6. ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΕ ΟΚΤΩ ΚΛΙΝΕΣ

  Γκρεμίζουν τοίχους για να φτιάξουν κι άλλη ΜΕΘ / Φωτογραφία: inkomotini.news.

  NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

  Δραματική είναι η κατάσταση στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 93 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 71 σε μονάδες Covid-19, οι 18 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιποι τέσσερις στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων.

  Ταυτόχρονα στο νοσοκομείο διακομίζονται καθημερινά βαριά περιστατικά από όλη την Περιφέρεια. Λόγω της δύσκολης κατάστασης, διοίκηση και γιατροί του νοσοκομείου πήραν την απόφαση να δώσουν εντολή για γκρέμισμα τοίχων προκειμένου να δημιουργηθεί μια ακόμη πτέρυγα ΜΕΘ, οκτώ κλινών.

  «Ελπίζω ο Θεός να μας λυπηθεί», λέει ο καθηγητής Θεοδόσης Μπιρμπίλης, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα inkomotini.news. «Τοίχοι πέφτουν για νέα ΜΕΘ 8 κλινών από το πουθενά, πίεση από παντού για ασθενείς με Covid-19, νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε γειτονικές πόλεις, και καθημερινά, εγκεφαλικά επεισόδια από ραγέντα ανευρύσματα εγκεφάλου και καρκίνοι», προσθέτει.

  Σημειώνεται ότι προ είκοσι ημερών στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης είχε στηθεί πτέρυγα ΜΕΘ με έξι κλίνες μέσα σε ένα 24ωρο.

  Γκρεμίζουν τοίχους για να φτιάξουν κι άλλη ΜΕΘ / Φωτογραφία: inkomotini.news.

  Πηγή: iefimerida.gr
 7. Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

  Στην ενίσχυση του νοσοκομείου της Δράμας αναφέρθηκε, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το νοσοκομείο της Δράμας, δεν έχει πρόβλημα, έχει πρόβλημα η πόλη της Δράμας.

  Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε καταγγελίες του προέδρου του Σωματείου εργαζομένων στο Νοσοκομείο Δράμας, Ιωάννη Παπαδόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά του κορονοϊού μεταξύ των εργαζομένων του Νοσοκομείου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των εργαζομένων τόνισε ότι «ένας στους τέσσερις στη Δράμα είναι θετικός στο νέο κορωνοϊό».

  Ο κ. Κικίλιας από την πλευρά του, απάντησε μέσα από τη συχνότητα του OPEN ότι το νοσοκομείο της Δράμας είχε τρεις ΜΕΘ και τώρα εχει 12, έχει επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και κάνουν όλοι μία συγκλονιστική προσπάθεια. «Δεν θα αφήσω κανέναν να διασαλέψει τη μάχη που δίνουν οι Δραμινοί και το νοσοκομείο τους», τόνισε και πρόσθεσε: «Μιλάμε για πανδημία που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος. Η μια πόλη θα στηρίξει την άλλη. Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα».

  Όσον αφορά τα εμβόλια, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι μόλις πάρουν έγκριση στην Ευρώπη, την ίδια μέρα που θα πάνε στη Γερμανία ή την Πορτογαλία θα έρθουν και στην Ελλάδα

  Κικίλιας: Συγχαρητήρια στους διασώστες του ΕΚΑΒ για την επιχείρηση 3 πολύ δύσκολων αεροδιακομιδών

  Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις επιχειρησιακές δυνατότητες του Υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, και τις επιτυχημένες διακομιδές και αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ ασθενών που μετακινούνται για να να βρεθούν κλίνες εντατικής θεραπείας.

  "Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους διασώστες του ΕΚΑΒ, στον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου ο οποίος είναι 25 ημέρες στη Θεσσαλονίκη και έχει φτιάξει ένα δεύτερο συντονιστικό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο διαχειρίζεται όλες τις εφημερίες και όλες τις ΜΕΘ της Βορείου Ελλάδας.

  Τρεις πολύ έμπειροι διασώστες συντόνισαν, οργάνωσαν και πέτυχαν, και τους ευχαριστούμε πολύ, να μεταφερθούν τρεις συμπολίτες μας σε κρίσιμη κατάσταση από το Νοσοκομείο της Δράμας στην Καβάλα και από εκεί με C-130 στην Αθήνα και σε τρία Νοσοκομεία της Αττικής, στο Σωτηρία, τον Ευαγγελισμό και το Αττικό", σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

 8. Αξιότιμοι Συνάδελφοι,

  Σας προωθούμε ενημέρωση που λάβαμε από την διοίκηση της 1ης ΥΠΕ σχετικά με την διαδικασία απασχόλησης ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών εξαιτίας της πανδημίας (Covid-19), προς ενημέρωσή σας.

  Με εκτίμηση,
  Εκ του ΙΣΑ
  ____________________________________________________________________________________________________________

  ΣΧΕΤ: 1. Το από 24-11-2020 (16:27’) ηλεκτρονικό σας μήνυμα

  2. Οι διατάξεις των άρθρων 45 και 46 του Ν. 4753/2020 (ΦΕΚ 227/Α’/18-11-20)

  3. Η υπ’ αριθ. Γ4β/Γ.Π.οικ. 74404/19-11-2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 5104/Β’/19-11-2020), περί αποζημίωσης των ιδιωτών ιατρών, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Δημόσιο.

  Σας ευχαριστούμε για την ευγενική σας ανταπόκριση και ιδιαίτερα τους Ιατρούς-μέλη του Συλλόγου σας, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε Δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής.

  Επισημαίνεται ότι αίτημα ένταξης στο ΕΣΥ δύνανται να υποβάλλουν οι εν ενεργεία ιδιώτες και συνταξιούχοι ιατροί με ειδικότητα: Παθολογίας, Αναισθησιολογίας, Καρδιολογίας, Πνευμονολογίας και Γενικής Ιατρικής, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Γ4β/Γ.Π.οικ. 74404/19-11-2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 5104/Β’/19-11-2020).

  Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19, θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνσηprosopdata@1dype.gov.gr με θέμα «Αίτηση ιδιώτη ιατρού για ένταξη στο ΕΣΥ», συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ως ακολούθως:

  Φωτοτυπία της ταυτότητας ή του διαβατηρίου από το οποίο θα προκύπτει ότι ο κάτοχος είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  Οι σύζυγοι Ελλήνων υπηκόων ή υπηκόων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υποβάλλουν φωτοαντίγραφο δελτίου μόνιμης διαμονής μέλους οικογένειας πολίτη της Ένωσης. 

  Οι υπήκοοι τρίτων χωρών θα υποβάλλουν φωτοαντίγραφο του δελτίου παραμονής επί μακρόν ή φωτοαντίγραφο μπλε κάρτας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή φωτοαντίγραφο δελτίου άδειας παραμονής ομογενούς ή φωτοαντίγραφο δελτίου παραμονής δεύτερης γενιάς.

  Φωτοαντίγραφο πτυχίου Ελληνικού Πανεπιστημίου ή αλλοδαπής. Σε περίπτωση πτυχίου πανεπιστημίου της αλλοδαπής απαιτείται το πτυχίο με τη σφραγίδα της Χάγης, η επίσημη μετάφραση του και η απόφαση ισοτιμίας του ΔΟΑΤΑΠ, όπου απαιτείται.
  Φωτοαντίγραφο απόφασης άδειας άσκησης ιατρικού επαγγέλματος.
  Φωτοαντίγραφο απόφασης χορήγησης τίτλου ιατρικής ειδικότητας
  Πρόσφατη Βεβαίωση του οικείου Ιατρικού Συλλόγου όπου βεβαιώνεται ο συνολικός χρόνος άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, η ασκούμενη ειδικότητα και ο συνολικός χρόνος άσκησης της.
  Τίτλος ελληνομάθειας τύπου Β2 ή βεβαίωση γνώσης της ελληνικής από την αρμόδια επιτροπή του ΚΕΣΥ. Δεν απαιτείται τίτλος ελληνομάθειας για τους ιατρούς που είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή απόφοιτοι ελληνικού πανεπιστημίου ή διαθέτουν ισοτιμία και αντιστοιχία πτυχίου από ΔΟΑΤΑΠ (ΔΙΚΑΤΣΑ) ή έχουν αποκτήσει τίτλο ειδικότητας στην Ελλάδα.

  Βιογραφικό σημείωμα

  Ενημερωτικά επισυνάπτεται σχετική Αίτηση Ιατρού για ένταξη στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τα άρθρα 45 και 46 του Ν. 4753/2020 (ΦΕΚ 227/Α’/18-11-20).

  Υπεύθυνοι επικοινωνίας 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (ΥΠΕ): 

  Προϊσταμένη Δ/νσης Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Ε. Ασπρούδη, τηλ. επικοινωνίας: 2132010401, email: 
  Προϊσταμένη Τμήματος Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων κ.Ε. Ταλάντζη, τηλ. επικοινωνίας: 2132010557, email: 
  Υπεύθυνη αντικειμένου κ. Ε. Δραγατάκη, τηλ. επικοινωνίας: 2132010526, email: 

  Με εκτίμηση,

  Η ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ
  ΜΑΡΙΑ (ΜΑΡΙΖΑ) Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ


Αναζήτηση