Medispin

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 1. Πιθανή αποτυχία στο εγχείρημα σημαντικής μείωση του clawback θα σημάνει την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού - Σίγουρος ότι θα υλοποιηθεί η εν λόγω μεταρρύθμιση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης

  Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» / Πηγή: Intime

  Μία ισχυρή μεταρρύθμιση για τον χώρο τηςΥγείας τα επόμενα χρόνια θα είναι η σημαντική μείωση του clawback, σύμφωνα με τα όσα τόνισε σήμερα σε ομιλία του στο 20ο Health World που διοργανώνει το Ελληνικό - Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο αναπληρωτής υπουργός ΟικονομικώνΘόδωρος Σκυλακάκης.

  Παράλληλα σημείωσε ότι πιθανή αποτυχία στην παραπάνω μεταρρύθμιση θα σημάνει σημαντική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, αφού θα κληθεί να σηκώσει ένα σημαντικό μέρος αυτής της απώλειας.

  Αναφερόμενος γενικά στο σχέδιο για την Υγεία, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Θ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «είναι και πολύ μεγάλο και πολύ φιλόδοξο»

  Βέβαια σημείωσε ότι ως αντιστάθμισμα έρχονται σημαντικές επιδοτήσεις, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον χώρο του φαρμάκου με αντάλλαγμα την μείωση του clawback ύψους 250 εκατ. Αυτό θα επιτρέψει την πραγματοποίηση πολύ σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων στο συγκεκριμένο χώρο.

  Ερχονται σημαντικές ξένες επενδύσεις

  Οπως τόνισε ο υπουργός «για την προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων υπάρχουν σημαντικά εργαλεία μέσα από το Ταμείο, ειδικά για τον τομέα της Ερευνας και Τεχνολογίας. Μοναδική προϋπόθεση η συγχρηματοδότηση».

  Σημείωσε, επίσης, ότι «ένα άλλο εργαλείο είναι τα δάνεια από το Ταμείο, με ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο που για την αρχή θα είναι της τάξεως του 0,35%. Οι όροι είναι ξεκάθαροι. Το 20% με ίδια κεφάλαια, το 30% τραπεζικός δανεισμός και εφόσον συντρέχουν και οι δύο αυτοί όροι μπορεί να δοθεί χρηματοδότηση μέσα από το Ταμείο της τάξεως του 30% έως 50%».

  Οι δημόσιες επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 2 δισ.

  Παράλληλα, όπως σημείωσε ο Θ. Σκυλακάκης «τα ποσά αθροιστικά, υπολογίζοντας και τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. σε προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων».

  Αναφερόμενος στον σχεδιασμό που υπάρχει, υποστήριξε ότι η «η παρέμβαση στην Υγεία περιλαμβάνει μαζικό εκσυγχρονισμό και ανακαίνιση τόσο των υποδομών που έχουμε στη πρωτοβάθμια υγεία, όσο και την δευτεροβάθμια.

  Μεγάλες επενδύσεις στην ψηφιακή αναβάθμιση με κεντρικό άξονα το να αποκτήσουμε όλοι έναν πραγματικό φάκελο ασθενή».

  Η Ελλάδα στην πανδημία ήταν η πλέον ευάλωτη χώρα

  Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός στην πανδημία και στις συνθήκες που υπήρξαν στην Ελλάδα.

  Συγκεκριμένα τόνισε:

  «Η πανδημία είναι ίσως η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από πλευράς μεγέθους της σύγχρονης εποχής, αφού είναι η πρώτη φορά που είχαμε μία παγκόσμια ύφεση και μία κρίση που οι περισσότερες χώρες αντιμετώπισαν με ορθολογικό τρόπο και μία σχετική επιτυχία.

  Η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτή την πανδημία, όντας η πλέον ευάλωτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης απέναντι σε αυτό το φαινόμενο. Και αυτό συνέβη, όχι γιατί ερχόμασταν από τα μνημόνια, αλλά κυρίως γιατί η δομή της οικονομίας ήταν ευάλωτη απέναντι σε μία πανδημία.

  Ο Θ. Σκυλακάκης επιγραμματικά τόνισε γιατί ήμασταν ευάλωτοι;
  Είχαμε έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη.
  Η κρίση έπληξε κυρίως τους τομείς τουρισμού, υπηρεσιών, εστίασης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού, αθλητισμού … που ως μερίδιο του ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικότερες σε σχέση με άλλες χώρες.
  Η Ελλάδα από πλευράς κοινωνικής και γεωγραφικής δομής είναι εξαιρετικά ευάλωτη, διότι είχαμε δύο μεγάλα αστικά κέντρα που ευνοούν την μετάδοση των ασθενειών, λόγω του συγχρωτισμού των ανθρώπων.
  Είμαστε ένα γεωγραφικό σταυροδρόμι που έχει ταυτόχρονα νόμιμη μετακίνηση με την μορφή των εποχικών εργατών, παράτυπη μετανάστευση σε μεγάλους αριθμούς
  Τον τουρισμό που εκτός του οικονομικού κόστους είχε και ένα αυξημένο υγειονομικό κόστος λόγω των μετακινήσεων και
  Θέματα κουλτούρας. Τελευταία άλλαξαν τις συνήθειες μας και πάψαμε να αγκαλιαζόμαστε, αλλά στο πρώτο διάστημα ήμασταν εξαιρετικά ευάλωτοι.
 2.  
  AP
  Περίπου 200 κλίνες θα διαθέσει ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού ενώ στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος θα επιστρατευθεί μια κλινική.

  Κλίνες για τη διαχείριση περιστατικών κορονοϊούπρόκειται να διαθέσει ιδιωτικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια διαχείρισης των αυξημένων αναγκών που έχουν προκύψει λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα.

  Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα στο TV100, σημειώνοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας θα συνδράμει στη διαχείριση της κατάστασης που παραμένει επιβαρυμένη και στην Κεντρική Μακεδονία. Στη Θεσσαλονίκη το Κέντρο Αποκατάστασης Αρωγή θα διαθέσει περίπου 200 κρεβάτια για περιστατικά ασθενών με covid-19, ενώ και στην περιοχή της Λάρισας, ιδιωτική κλινική πρόκειται να διαθέσει περίπου 60 κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό.

  Την ίδια ώρα, προχωρά ο σχεδιασμός για τη διάθεση κλινών σε μικρό νοσοκομείοτης Θεσσαλονίκης αποκλειστικά για περιστατικά covid. Σύμφωνα με πληροφορίες του Thestivalπρόκειται για το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος. Στην πρώτη φάση υλοποίησης του σχεδίου, πρόκειται να επιστρατευτεί η παθολογική κλινική του νοσοκομείου και εάν κριθεί απαραίτητο, ο σχεδιασμός θα προχωρήσει περαιτέρω. Το ίδιο πλάνο έκτακτης ανάγκης, προβλέπει στη συνέχεια και εφόσον κριθεί απαραίτητο, αξιοποίηση κλινών και στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.
 3. Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

  Στον 10 όροφο, στα δωμάτια θέσεων του Ευαγγελισμού, πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής της η Φώφη Γεννηματά, γνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο στις 11 Οκτωβρίου, ότι η μάχη που θα αντιμετωπίσει αυτή τη φορά, θα είναι πολύ σκληρή και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να βγει νικημένη.

  Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, μαθημένη στα δύσκολα τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και στον πολιτικό στίβο, έδωσε κι αυτή την ύστατη μάχη με μεγάλη αξιοπρέπεια και απαράμιλλο θάρρος και έχοντας στο πλευρό της καθημερινά -εκτός από τους εξαιρετικούς επιστήμονες του νοσοκομείου- την οικογένειά της, τον αγαπημένο της σύζυγό, αλλά και τα παιδιά της που την επισκέπτονταν τακτικά.

  Το χρονικό των τελευταίων 14 ημερών

  Στις 11 Οκτωβρίου, η Φώφη Γεννηματά εισήχθη στον Ευαγγελισμό με συμπτώματα ατελούς ιλεού, μια σοβαρή κατάσταση υγείας που στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτεί χειρουργείο. Οι εξετάσεις που ακολούθησαν αποκάλυψαν ολόκληρη την εικόνα, η οποία ήταν πολύ αποθαρρυντική. Το χειρουργείο δεν ήταν εφικτό.

  Η Φώφη Γεννηματά δεν κρύφτηκε. Όπως έπραξε και το 2008, όταν διαγνώστηκε για πρώτη φορά με μεταστατικό καρκίνο του μαστού και κοινοποίησε την κατάσταση της, το ίδιο έκανε ξανά, με το ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε από το νοσοκομείο και ενημέρωνε για τη νέα τροπή που πήρε η υγεία της, ως αποτέλεσμα του αρχικού προβλήματος του καρκίνου.

  Τις επόμενες μέρες ακούστηκε ότι θα έπαιρνε εξιτήριο από το νοσοκομείο, για να συνεχίσει τη θεραπεία στο σπίτι της. Ωστόσο, εδώ και πολλές μέρες, οι γιατροί της διαβεβαίωναν ότι δεν συζητήθηκε καν αυτό το ενδεχόμενο. Η κατάστασή της ήταν βαρύτατη και έπρεπε να βρίσκεται υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση.

  Δύσκολα τα τελευταία 24ωρα

  Η Φώφω Γεννηματά, έδωσε σκληρή μάχη για 14 ημέρες, κατά την διάρκεια των οποίων ταλαιπωρήθηκε αρκετά, στα τελευταία στάδια της νόσου. Λάμβανε σύγχρονες θεραπείες για τον καρκίνο, αλλά και ειδική παρηγορητική αγωγή για να αντέχει τους πόνους καθώς υποβάλλονταν σε καθημερινές αλλεπάλληλες παρακεντήσεις.

  Η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να «φύγει» στις 25 Οκτωβρίου, ημέρα που είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Την ασθένεια με την οποία διαγνώστηκε το 2008.

  Χθες το βράδυ, ο έλεγχος φάνηκε ότι είχε χαθεί. Βυθίστηκε σε ηπατικό κώμα και κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες. Στις 12 και 3 λεπτά το μεσημέρι άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους της και την πολιτική ζωή του τόπου.
 4. Από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, 710 εντοπίστηκαν στην Αττική, 623 στη Θεσσαλονίκη, 273 στη Λάρισα, 180 στην Μαγνησία, 164 στην Ημαθία, 133 στην Πιερία, 118 στον Έβρο, 115 στην Αχαία, 105 στις Σέρρες και 16 είναι εισαγόμενα.
  Ανησυχητική τροπή παίρνει η πανδημία στη χώρα μας. Με βάση και τα σημερινά στοιχεία της Δευτέρας που κατέγραψαν 3.937 κρούσματα σε μέσο όρο επταημέρου, σημειώθηκε το υψηλότερο επίπεδο κρουσμάτων που έχει καταγραφεί από την έναρξη της πανδημίας, με 3.320 κρούσματα.

  Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι η χώρα μας ξεπέρασε και τα υψηλά ποσοστά του Αυγούστου, οπότε ο μέσος όρος επταημέρου ήταν 3.258 κρούσματα.

  Παράλληλα, οι 54 απώλειες σε ανθρώπινες ζωές είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τις 20 Μαίου, δηλαδή τους τελευταίους πέντε μήνες. Υψηλό είναι και το ποσοστό της θετικότητας (5,1%) με την διενέργεια όμως μόλις 76.793 τεστ (148.938 χθες).

  Επίσης, σε συνολικά 9 Περιφεριακές ενότητες της χώρας καταγράφονται τριψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων.

  Τα στοιχεία του σημερινού επιδημιολογικού δελτίου, έχουν ενσωματωθεί στο γράφημα του Iatronet με την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας και αποτυπώνονται συνοπτικά στον πίνακα που ακολουθεί.

  ΣΗΜΕΡΑ ΧΘΕΣ
  Νέα κρούσματα 3.937 2.098
  Κρούσματα σε παιδιά 1.049 541
  Σύνολο κρουσμάτων 720.295 716.358
  Νέοι θάνατοι 54 30
  Σύνολο θανάτων 15.682 15.628
  Διασωληνωμένοι 354 365
  Ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι 314 321
  Εισαγωγές ασθενών 219 253
  Σύνολο τεστ PCR 6.922.835 6.916.865
  Σύνολο rapid και self tests 17.815.277 17.744.454
  Τεστ ημέρας 76.793 148.938
  Θετικότητα τεστ 5,1% 1,4%
  Πλήρως εμβολιασμένοι 6.346.512 6.341.166

  Από τα συνολικά κρούσματα:
  710 εντοπίζονται στην Αττική (413 χθες).
  623 αφορούν τη Θεσσαλονίκη (352 χθες).
  273 καταγράφηκαν στη Λάρισα (151 χθες).
  180 βρέθηκαν στην ΠΕ Μαγνησίας (97 χθες).
  164 καταγράφηκαν στην ΠΕ Ημαθίας (61 χθες).
  133 ανιχνεύθηκαν στην ΠΕ Πιερίας (36 χθες).
  118 είναι από την ΠΕ Έβρου (51 χθες).
  115 βρέθηκαν στην ΠΕ Αχαίας (74 χθες).
  105 στην ΠΕ Σερρών (65 χθες).

  Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:
  78 από την Ανατολική Αττική (40 χθες).
  88 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (42 χθες).
  48 από τη Δυτική Αττική (11 χθες).
  95 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (83 χθες).
  223 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (131 χθες).
  84 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (46 χθες).
  86 από τον Πειραιά (52 χθες).
  8 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (8 χθες).

  Κατανομή

  Τα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 50 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής (με bold τα διψήφια):
  60 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  18 στην ΠΕ Αργολίδας.
  44 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  3 στην ΠΕ Άρτας
  23 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  21 στην ΠΕ Γρεβενών.
  78 στην ΠΕ Δράμας.
  41 στην ΠΕ Εύβοιας.
  1 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  18 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  8 στην ΠΕ Ηλείας.
  34 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  11 στην ΠΕ Θάσου.
  7 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  78 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  51 στην ΠΕ Καβάλας.
  3 στην ΠΕ Καλύμνου.
  31 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  32 στην ΠΕ Καστοριάς.
  1 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου
  32 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  8 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  71 στην ΠΕ Κιλκίς.
  43 στην ΠΕ Κοζάνης.
  34 στην ΠΕ Κορινθίας.
  1 στην ΠΕ Κω.
  24 στην ΠΕ Λακωνίας.
  6 στην ΠΕ Λασιθίου.
  17 στην ΠΕ Λέσβου.
  5 στην ΠΕ Λευκάδας.
  94 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  1 στην ΠΕ Μυκόνου.
  1 στην ΠΕ Νάξου.
  84 στην ΠΕ Ξάνθης.
  12 στην ΠΕ Πάρου.
  83 στην ΠΕ Πέλλας.
  6 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  16 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  82 στην ΠΕ Ροδόπης.
  32 στην ΠΕ Ρόδου.
  4 στην ΠΕ Σάμου.
  2 στην ΠΕ Σποράδων
  1 στην ΠΕ Τήνου
  86 στην ΠΕ Τρικάλων.
  28 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  15 στην ΠΕ Φλώρινας.
  26 στην ΠΕ Φωκίδας.
  48 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  23 στην ΠΕ Χανίων.
  3 στην ΠΕ Χίου.

  *Υπό διερεύνηση είναι 59 κρούσματα (33 χθες).
  Φίλ. Ζάχ.
 5. Έρχονται μέτρα με κόστος 500.000.000 ευρώ για την στήριξη των νοικοκυριών, διπλασιασμός της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και διευρύνεται τοεπίδομα θέρμανσης.

  Γεωργία Καλαντζή - dikaiologitika.gr

  Αναλυτικά τα μέτρα για να στηριχθούν τα νοικοκυριά, τι περιλαμβάνει:
  Τον διπλασιασμό της επιδότησης στην έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το τέλος του έτους. Το κόστος της συγκεκριμένης κίνησης υπολογίζεται σε 326 εκατ. Ευρώ.
  Ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης. Το επίδομα αυξάνει 36% για νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για νοικοκυριά με ένα τέκνο και 59% για νοικοκυριά με δυο τέκνα. Το ελάχιστο επίδομα αυξάνει στα 100 ευρώ. Το κόστος αυτής της πολιτικής ανέρχεται στα 168 εκατ. ευρώ.

  Ποια θα είναι η αύξηση στον λογαριασμό της ΔΕΗ

  Η ΔΕΗ και άλλοι πάροχοι δέχτηκαν να προχωρήσουν σε εκπτώσεις που σε συνδυασμό με την επιδότηση 30 ευρώ την kWH σημαίνει ότι τα νοικοκυριά για κατανάλωση έως 600 kWH θα δουν αύξηση μόνο δύο με τρία ευρώ.

  Αυτή τη στιγμή η kWH θα επιδοτείται με 60 ευρώ. Αυτό σημαίνει απευθείας κρατική επιδότηση 18 ευρώ για τα μέσα νοικοκυριά που καταναλώνουν έως 300kWH τον μήνα. Η ΔΕΗ θα αναλάβει να προχωρήσει σε επιπλέον έκπτωση.

  Για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, η μηνιαία επιδότηση θα είναι 24 ευρώ τον μήνα, ώστε να μην δουν καμία αύξηση στον λογαριασμό τους. Το ύψος της ενίσχυσης θα επανεκτιμηθεί μετά από δύο μήνες.

  Για τη θέρμανση, η ΔΕΠΑ εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση, ειδικά για τους καταναλωτές φυσικού εμπορίου, τουλάχιστον 15% στο κόστος προμήθειας στα νοικοκυριά.

  Επιδότηση

  Περισσότεροι από 1.000.000 νοικοκυριά θα λάβουν στήριξη με τις αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο επίδομα θέρμανσης, καθώς αυξάνεται το κονδύλι σε 168 εκατ. ευρώ και διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια.

  Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά κατά 59% και η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα. Σχετικά με α εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται από τα 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ. Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.
  Αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης 2021-2022

  Οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης συμπληρώνουν τη μεταρρύθμιση που έγινε το προηγούμενο έτος. Το επίδομα, φέτος ειδικά, διευρύνεται τόσο στο ύψος όσο και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δικαιούχων, ώστε να καλύψει πολύ μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών.

  Συγκεκριμένα:
  Αύξηση ύψους επιδότησης
  Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα. Αναλυτικά:
  Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).
  Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.
  Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.
  Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.
  Ενδεικτικά:
  Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 114 ευρώ πέρυσι, σε 181 ευρώ φέτος.
  Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 188 ευρώ πέρυσι, σε 299 ευρώ φέτος.
  Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 295 ευρώ πέρυσι, σε 469 ευρώ φέτος.
  Στη Φλώρινα (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,18) για μια οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει, από 312 ευρώ πέρυσι, σε 496 ευρώ φέτος.
  Αυξάνονται οι δικαιούχοι
  Αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:
  Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.
  Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται:
  Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,
  Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.
  Αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:
  Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.
  Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.
  Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου (πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ). Υπολογίζεται ότι περί τα 1,8 εκατ. νοικοκυριά καταναλώνουν τις εν λόγω μορφές καυσίμου, εκ των οποίων περί τα 1,45 εκατ. νοικοκυριά είναι επιλέξιμα για το συγκεκριμένο επίδομα.
  Το 2020 υπέβαλαν αίτημα και έλαβαν το επίδομα 707.328 νοικοκυριά. Με βάση τα ανωτέρω, αναμένεται ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον λόγω αύξησης του επιδόματος, να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

  Το κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει, από 84 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί για φέτος, στα 168 εκατ. ευρώ.
 6. Σε οικογενειακή υπόθεση εξελίσσεται πια σε μεγάλο βαθμό η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας

  Σύμφωνα με μελέτη, επίνοσα άτομα με ένα οικογενειακό μέλος με ανοσία έχουν 45% έως 61% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν λοίμωξη COVID-19. (SHUTTERSTOCK)

  Σε οικογενειακή υπόθεση εξελίσσεται πια σε μεγάλο βαθμό η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας. Οι τακτικοί έλεγχοι και τα υποχρεωτικά rapid tests για τους εργαζομένους έχουν κρατήσει τον SARS-CoV-2 εκτός εργασιακών χώρων, οι οποίοι σε προηγούμενα πανδημικά κύματα αποτελούσαν τα κύρια «πεδία» μετάδοσης του ιού. Το ίδιο ισχύει, τουλάχιστον προς το παρόν, και για τα σχολεία, και είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Παρασκευή, σε αναστολή λειτουργίας εξαιτίας της COVID-19 πανελλαδικά ήταν σχολικά τμήματα σε μόλις τέσσερα δημοτικά σχολεία, ενός γυμνασίου και ενός δημοτικού.

  Από τις παρατηρήσεις των ειδικών προκύπτει ότι πλέον οι ενδοοικογενειακές επαφές ευθύνονται για τα περισσότερα κρούσματα, χωρίς ωστόσο να υποτιμάται και ο ρόλος των κοινωνικών εκδηλώσεων –χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα ο γάμος στη Νάουσα, όπου κόλλησε σχεδόν όλος ο πληθυσμός ενός χωριού– και κυρίως των συναθροίσεων σε χώρους δια-σκέδασης, όπου η μετάδοση δύσκολα μπορεί να αποδειχθεί στην ιχνηλάτηση.

  Οπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, «κατά το δεύτερο κύμα παρατηρούσαμε πάρα πολλές περιπτώσεις μετάδοσης του ιού σε εργασιακούς χώρους. Τώρα δεν το βλέπουμε ιδιαίτερα αυτό. Τώρα κυρίως πρόκειται για ενδοοικογενειακή μετάδοση, αλλά και μετάδοση σε χώρους διασκέδασης, η οποία ωστόσο είναι πιο δύσκολο να αποδειχθεί στην ιχνηλάτηση. Ειδικά όταν πρόκειται για χώρους με εκατοντάδες θαμώνες. Γι’ αυτό λέμε ότι χρειάζεται λίγη προσοχή ακόμη. Δεν τελείωσε η πανδημία. Ακόμη και για τους εμβολιασμένους. Ο κίνδυνος μπορεί να είναι μειωμένος, αλλά υπάρχει ακόμη».

  Για την ανάσχεση της ενδοοικογενειακής μετάδοσης του ιού ζωτικής σημασίας ρόλο διαδραματίζει ο εμβολιασμός. Οπως κατέδειξε και πρόσφατη μελέτη ερευνητών (Peter Nordstrom και συνεργάτες) όσο περισσότερα μέλη μιας οικογένειας έχουν ανοσία έναντι της COVID-19 (είτε λόγω εμβολιασμού είτε λόγω προηγούμενης νόσησης) τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες τα επίνοσα –δηλαδή όσα δεν είχαν ανοσία– μέλη της ίδιας οικογένειας να μολυνθούν από τον ιό, αλλά και να νοσήσουν σοβαρά.

  «Δεν τελείωσε η πανδημία. Ακόμη και για τους εμβολιασμένους. Ο κίνδυνος μπορεί να είναι μειωμένος, αλλά υπάρχει ακόμη».

  Η μελέτη

  Ειδικότερα, στη μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία από εθνικές βάσεις δεδομένων στη Σουηδία, ανιχνεύθηκαν τα μέλη των οικογενειών που είχαν ανοσία έναντι του κορωνοϊού έως τα μέσα Απριλίου 2021 και προσδιορίστηκαν οι νέες λοιμώξεις COVID-19 στα επίνοσα μέλη των οικογενειών από τις 15/4 έως τις 26/5/2021. Συνολικά συμπεριελήφθησαν στην ανάλυση 1.789.728 άτομα από 814.806 οικογένειες. Κάθε οικογένεια είχε δύο έως πέντε μέλη, με μέση ηλικία τα 51 έτη. Κατά τη διάρκεια ενός μέσου διαστήματος παρακολούθησης 26 ημερών, διαγνώσθηκαν 88.797 νέα κρούσματα COVID-19.

  Από την ανάλυση των δεδομένων (την οποία συνοψίζουν σε πρόσφατο άρθρο τους οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος) φάνηκε ότι τα επίνοσα άτομα με ένα οικογενειακό μέλος με ανοσία έχουν 45% έως 61% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν λοίμωξη COVID-19, ενώ τα επίνοσα άτομα με δύο οικογενειακά μέλη με ανοσία είχαν 75% έως 86% μειωμένο κίνδυνο για COVID-19. Η ύπαρξη τριών μελών με ανοσία στην οικογένεια μείωσε τον κίνδυνο COVID-19 για τα επίνοσα άτομα κατά 91%-94%, ενώ η ύπαρξη τεσσάρων μελών στην οικογένεια μείωσε τον κίνδυνο κατά 97%.

  Αντιστοίχως, όσο αυξανόταν ο αριθμός των μελών της οικογένειας με ανοσία έναντι του SARS-CoV-2 τόσο μειωνόταν και ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο COVID-19 που χρήζει νοσηλείας. Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη προοπτική μελέτη έδειξε ότι όσο περισσότερα μέλη της οικογένειας έχουν ανοσία έναντι της COVID-19 τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία και για τα επίνοσα άτομα και μπορεί να φτάσει ακόμη και το 97%.
 7. Οι αυξημένες σήμερα, λόγω πανδημίας, κατά περίπου 50% ανάγκες του ΕΣΥ σε προσωπικό, θα υποστηριχθούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που φέρνει στη Βουλή διατάξεις που αυξάνουν τα οικονομικά κίνητρα, αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

  Healthpharma.gr

  «Παρ’ ότι ήδη έχουν αυξηθεί οι θέσεις των υπηρετούντων κατά πολλές χιλιάδες, αυτήν τη στιγμή, με την αρχή του τέταρτου κύματος, χρειαζόμαστε κι άλλους και τους καλούμε να έρθουν, βελτιώνοντας και τις οικονομικές απολαβές», όπως προσθέτει.

  Μιλώντας στην δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έφη Φουσέκη, υπογραμμίζει ότι θα ενταθεί η ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά της covid-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ ξεκινάει και online forum και μια τηλεφωνική γραμμή για ερωτήσεις και απαντήσεις, όπου θα μπορεί ο καθένας να διατυπώνει τις απορίες του και να παίρνει απάντηση από γιατρούς.

  Ανάπτυξη της ΠΦΥ

  Αναφερόμενη στα διαχρονικά προβλήματα του ΕΣΥ η κ. Γκάγκα προτάσσει τη συνεργασία για την επίλυσή τους με στόχο την βελτίωση της φροντίδας όλων των ασθενών – Covid ή non Covid, αλλά και των συνθηκών κάτω από τις οποίες δουλεύουν όλοι οι υγειονομικοί. Όπως δηλώνει η αίσθηση της ομάδας που απέκτησε στις πρώτες μάχες με τον άγνωστο εχθρό στο «Σωτηρία» δεν θα την εγκαταλείψει ποτέ. Με αυτήν όπλο θα προσπαθήσει να λυθούν προβλήματα και από την τωρινή της θέση τα βλέπει συνολικά σε όλη την επικράτεια.

  Η κ. Γκάγκα αποκαλύπτει και μέρος του σχεδιασμού για την ανάπτυξη της ΠΦΥ. «Αλλάζουμε τον τρόπο εκπαίδευσης των νέων γιατρών, δίνουμε έμφαση στη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και δίνουμε έμφαση στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών». Έμφαση θα δοθεί στην πρόληψη του καρκίνου και ιδιαίτερα στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και του καρκίνου του μαστού. Καταλήγει ότι «η πανδημία δεν πρέπει να αποτελεί αιτία ή αφορμή, για να παραλείπουμε τον προληπτικό έλεγχο» και το σύστημα υγείας παραμένει ανοιχτό και ασφαλές για όλους.
 8. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας, το επικίνδυνο υποστέλεχος της Δέλτα, ΑΥ. 4.2, πέρασε τα σύνορα της χώρας μας, αφού εντοπίστηκαν ήδη 11 κρούσματα διάσπαρτα στην επικράτεια

  Η επιστροφή στην κανονικότητα, ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές, ο χαμηλός ρυθμός των εμβολιασμών και ο χειμώνας που βρίσκεται προ των πυλών, έφεραν εκτόξευση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, αλλά και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

  Εξάλλου, οι ενισχυμένες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους, μαζί με την άρση των mini lockdowns, που συνοδεύτηκαν από αύξηση κρουσμάτων, έχουν προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ειδικών, οι οποίοι προειδοποιούν – το ίδιο έπραξε στις αρχές της εβδομάδας και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας – για ένα δύσκολο χειμώνα.

  Είναι ήδη γνωστό ότι οι επιστήμονες διαφωνούσαν με τη διεξαγωγή των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, αλλά η επιμονή της κυβέρνησης τους οδήγησε, τελικά, στο να υποχωρήσουν, «επιβάλλοντας» ωστόσο το μέτρο της μάσκας για τους θεατές.

  Οι «σκληροί δείκτες» της νόσου, πάντως, μαρτυρούν μια δυναμική άνοδο και σε εισαγωγές στα νοσοκομεία, της τάξεως του 30%.

  Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας, το επικίνδυνο υποστέλεχος της Δέλτα, ΑΥ. 4.2, πέρασε τα σύνορα της χώρας μας, αφού εντοπίστηκαν ήδη 11 κρούσματα διάσπαρτα στην επικράτεια.

  Πρόκειται για μία παραλλαγή, που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι, στη Βρετανία, όπου εντοπίστηκε αρχικά, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι είναι κατά 10%-15% πιο μεταδοτική.

  Το τέταρτο κύμα και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

  Βήμα – βήμα πορεύεται η κυβέρνηση στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών, αλλά και η στασιμότητα των εμβολιασμών, προκαλούν ανησυχία για τη συνέχεια.

  Στόχος είναι να υπάρξουν σταδιακές παρεμβάσεις, ανάλογα με την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας, με το βάρος εστιάζεται στη Βόρεια Ελλάδα (όπου είναι χαμηλότερα τα ποσοστά εμβολιασμού).

  Παραμένει ως δεδομένο, ωστόσο, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει νέους περιορισμούς στην οικονομική και κοινωνική ζωή των εμβολιασμένων, με το καθολικό lockdown να ανήκει στο παρελθόν. Ωστόσο, στο τραπέζι έχει ήδη «πέσει» η πρόταση για λήψη αυστηρότερων μέτρων για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, ανάλογα πάντοτε με τον αριθμό των κρουσμάτων.

  Πάντως, προβληματισμό προκαλεί το ότι οι εμβολιασμοί προχωράνε με ρυθμούς… «χελώνας», ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι λιγότεροι από 8.000 πολίτες κάνουν κάθε μέρα την πρώτη δόση.

  Σε αυτή τη συγκυρία, το βάρος πέφτει στην εκστρατεία πειθούς – έτσι εξηγείται, άλλωστε, η έκτακτη επανεμφάνιση του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση για την πανδημία.

  Έμφαση δίνεται σε δύο μεγάλες ομάδες: στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, που κινδυνεύουν περισσότερο, αλλά και στους νέους κάτω των 25 ετών, που ανήκουν σε μία ηλικιακή ομάδα, η οποία εκτιμάται ότι είναι πιο εύκολο να πειστεί, αλλά προς το παρόν εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

  Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια για τη βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού σε περιοχές που βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο. Στο επίκεντρο βρίσκονται: Ευρυτανία, Κιλκίς, Δυτική Αττική, Πιερία, Δράμα, Φωκίδα, Ηλεία, Σέρρες, Πέλλα, Ξάνθη και Φλώρινα.

  Ο κλοιός σφίγγει για τους ανεμβολίαστους

  Με τους ειδικούς να έχουν ήδη σημάνει συναγερμό για την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα, λόγω της επιστροφής στους κλειστούς χώρους, εξετάζονται πρόσθετα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

  Πάντως, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, δεν εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε μεγάλες ομάδες του Δημοσίου. Ωστόσο, έχει «φουντώσει» η συζήτηση για το ενδεχόμενο ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ευαίσθητους τομείς – π.χ. βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς – να κάνουν δύο εβδομαδιαία rapid tests, κάτι που ισχύει ήδη για τους εκπαιδευτικούς.

  Επιπλέον, με πρόσφατη υπουργική απόφαση, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που δεν διενεργούν εβδομαδιαίο rapid test – το οποίο γίνεται με δικά τους έξοδα – θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 300 ευρώ (600 ευρώ, αν είναι υποχρεωμένοι σε δύο τεστ).

  Πυρά από την αντιπολίτευση στους κυβερνητικούς χειρισμούς

  Κριτική στην κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει «με ελαφρότητα» την πανδημία, για να αποκομίσει μικροκομματικά πολιτικά οφέλη, ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, η Ελλάδα βρίσκεται μακράν τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σε εμβολιαστική κάλυψη, ενώ είναι πίσω ακόμα και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

  Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε πρόσφατα στη Βουλή, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ότι «από τον Αύγουστο και μετά, η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κάθε εβδομάδα, χάνουμε περίπου 300 ανθρώπους, δηλαδή ένα μικρό χωριό. Και εσείς συμπεριφέρεστε σα να μην υπάρχει πια ο κοροναϊός. Έχετε από μόνοι σας αποφασίσει τη λήξη της πανδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι πέταξε «λευκή πετσέτα» στην πανδημία και άφησε τη χώρα να πορεύεται στα τυφλά.

  Η αγωνία των γιατρών για «νοσοκομεία μιας νόσου»

  Μία άλλη, πολύ σημαντική πτυχή των επιπτώσεων της πανδημίας αναδεικνύουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι εκφράζουν μια παράλληλη αγωνία για το ενδεχόμενο το ΕΣΥ να μετατραπεί εκ νέου σε σύστημα διαχείρισης μίας νόσου, παραμελώντας τη φροντίδα των υπόλοιπων ασθενών.

  Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», δύο πρόσφατες έρευνες για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν ασθενείς με καρκίνο – τα ευρήματα των οποίων ανακοίνωσε η πλατφόρμα διαλόγου All. Can Greece – δείχνουν ματαίωση ή αναβολή για το 90% περίπου των επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων, μεγάλες καθυστερήσεις στις διαγνωστικές απεικονίσεις και τις διαγνωστικές εξετάσεις, μεγάλες καθυστερήσεις και αναβολές προγραμματισμένων ραντεβού.

  Επιπλέον και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τα προγραμματισμένα χειρουργεία μειώθηκαν κατά 29% το 2020 σε σύγκριση με το 2019 (σημειώνεται πως δεν καταγράφτηκε αντίστοιχη πτώση στα επείγοντα περιστατικά που έχρηζαν άμεσης επέμβασης), ενώ αντίστοιχα για τα τακτικά ραντεβού στα ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων διαπιστώθηκε μείωση της τάξεως του 35%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  Και όλα αυτά, όταν τα συστήματα υγείας παγκόσμια έχουν πληγεί θανάσιμα από τον κοροναϊό. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΠΟΥ, η πανδημία έχει αποδεκατίσει το υγειονομικό προσωπικό. Υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους, στην καθημερινή μάχη με τον ιό, έως 180.000 γιατροί και νοσηλευτές.

Αναζήτηση