Medispin

ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 1. Τέλος οι παρατάσεις για τους συνταξιούχους γιατρούς του ΕΣΥ που δόθηκαν λόγω covid – Ποιοι εξαιρούνται
  Ποιες ειδικότητες εξαιρούνται από τη διακοπή της παράτασης

  Αποχωρούν από τα νοσοκομεία στο τέλος του μήνα, οι γιατροί που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν στο τέλος του 2020, αλλά πήραν παράταση για να στηρίξουν το ΕΣΥ λόγω του κορονοϊού.

  Η παράταση είχε δοθεί με τροπολογία του υπουργείου Υγείας τον Νοέμβριο του 2020 και είχαν δικαίωμα να παραμείνουν έως το τέλος Ιουνίου του 2021, προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της επιδημίας στη χώρα μας.

  Οι εξαιρέσεις

  Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η κυβέρνηση αλλά και το υπουργείο Υγείας αποφάσισαν να μη δώσουν άλλη παράταση στους γιατρούς, ώστε να συνταξιοδοτηθούν και να αποχωρήσουν από το σύστημα. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί και η δυνατότητα να προωθηθούν οι προσλήψεις νέων γιατρών που είναι στην αναμονή για μία θέση σε νοσοκομείο.

  Ωστόσο υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στοHealthReport.gr ότι θα υπάρξουν πιθανότατα κάποιες εξαιρέσεις σε ειδικότητες που δεν μπορούν να βρεθούν. Μεταξύ αυτών είναι η ειδικότητα της αναισθησιολογίας που παρουσιάζει περιορισμένο αριθμό ενδιαφερόμενων γιατρών για να εργασθούν στοΕΣΥ. Γι αυτό και θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους είναι προς συνταξιοδότηση να παραμείνουν για ένα διάστημα ακόμη και πιθανότατα για 6 μήνες.

  Παράλληλα θα εξετασθεί εάν επαρκούν οι Παθολόγοι στο ΕΣΥ, ώστε να διατηρηθούν στο σύστημα ορισμένοι και να παρέχουν υπηρεσίες λόγω του covid.

  Όπως τονίζουν επιβεβαιωμένες πηγές του HealthReport.gr, θα εξετασθούν κατά περίπτωση τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, ώστε να διαπιστωθεί εάν παρουσιάζουν ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε συγκεκριμένες ειδικότητες, ώστε κατ’ εξαίρεση να δοθούν παρατάσεις σε γιατρούς που είναι προς συνταξιοδότηση.

  Θα πρόκειται πάντως για ελάχιστες περιπτώσεις και εφόσον κριθεί απαραίτητο, έλεγαν οι ίδιες πηγές.
 2. Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

  Πόσο ισχυρή ήταν 6 μήνες αργότερα η ανοσία που αποκόμισε ομάδα υγειονομικών που νόσησαν από κορωνοϊό. Πόση ήταν σε όσους είχαν ασυμπτωματική Covid-19 και σε όσους είχαν συμπτώματα. Τι βρήκαν οι ερευνητές για την ανοσία έναντι των νέων στελεχών του κορωνοϊού.

  Η ανοσία που αποκομίζουν όσοι εκδηλώνουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση από ασθενή σε ασθενή. Επιπλέον, μπορεί να αφορά μόνο το στέλεχος του ιού που τους μόλυνε και όχι τα νέα στελέχη που επικρατούν πλέον παγκοσμίως.

  Αυτά αποκαλύπτει νέα μελέτη, που έδειξε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά από άτομο σε άτομο όσον αφορά την ανοσοποιητική απόκριση έναντι του ιού. Αυτό έχει ως συνέπεια άλλοι να ανθίστανται αποτελεσματικά στον κορωνοϊό έξι μήνες αργότερα και άλλοι όχι.

  Το κλειδί ως φαίνεται είναι πόσο έντονα αντιδρά το ανοσοποιητικό όταν εκδηλώνουμε τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Αν η αρχική αντίδρασή του είναι αδύναμη, η ανοσία δεν διαρκεί πολύ. Και σίγουρα δεν είμαστε προστατευμένοι έναντι των νέων στελεχών που εξαπλώνονται ραγδαία στον πλανήτη.

  Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την σύσταση υπέρ του εμβολιασμού όσων έχουν νοσήσει από τον νέο κορωνοϊό, λένε οι ερευνητές.

  «Αν κοιτάξετε την πορεία της ανοσοποιητικής απόκρισης μετά την Covid-19, είναι συνήθως ανιχνεύσιμη μετά από 6 μήνες. Ωστόσο παρουσιάζει σημαντική διακύμανση από άνθρωπο σε άνθρωπο», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Eleanor Barnes, καθηγήτρια Ηπατολογίας & Ερευνητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

  «Αυτό είναι διαφορετικό απ’ ό,τι βλέπουμε με τον εμβολιασμό», συνέχισε. «Με τα εμβόλια προκαλείται μια πραγματικά ισχυρή αντίδραση σε όλους. Με τη φυσική λοίμωξη, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά στις ανοσολογικές αντιδράσεις».

  Η μελέτη

  Στη μελέτη εξετάστηκαν δείγματα αίματος από 78 γιατρούς και νοσηλευτές. Άλλοι είχαν εκδηλώσει τη λοίμωξη Covid-19 και άλλοι είχαν βρεθεί τυχαία θετικοί στον κορωνοϊό, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2020. Οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε αναλύσεις αίματος κάθε μήνα, καταγράφοντας:
  Τα διάφορα είδη αντισωμάτων που καταπολεμούν τον κορωνοϊό
  Τα Β-λεμφοκύτταρα που παράγουν αντισώματα και «θυμούνται» τον κορωνοϊό ώστε να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σε επόμενη έκθεση
  Τα Τ-κύτταρα που μειώνουν τη σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, καταστρέφοντας τα μολυσμένα κύτταρα

  Συνολικά οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές τους επί 6 μήνες μετά τη νόσησή τους.

  Τα αποτελέσματα

  Όπως διαπίστωσαν, η πρώιμη ανοσολογική αντίδραση και η σοβαρότητα της Covid-19 αποτελούν προάγγελο για τη διάρκεια που θα είχε η ανοσία. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα των αντισωμάτων και της αντίδρασης των Τ-κυττάρων στον ένα μήνα από τη λοίμωξη, έδειχναν πόσο έντονη θα παρέμενε η ανοσία των εθελοντών στους 6 μήνες.

  Επιπλέον, η ισχύς της ανοσολογικής απόκρισης τον 1ο μήνα από την Covid-19, επηρέαζε και την ανοσία έναντι των νέων στελεχών που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Οι περισσότεροι υγειονομικοί, π.χ., με αδύναμη ανοσολογική απόκριση τον 1ο μήνα, δεν είχαν στους 6 μήνες ανιχνεύσιμα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι:
  Του στελέχους Alpha (Άλφα) του κορωνοϊού (είναι γνωστό και ως «βρετανική μετάλλαξη»)
  Του στελέχους Beta (Βήτα) του κορωνοϊού (είναι γνωστό και ως «νοτιοαφρικανική μετάλλαξη»)

  Η ανάλυση των αντισωμάτων έναντι του στελέχους Delta (Δέλτα ή ινδική μετάλλαξη) δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

  Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το 25% των υγειονομικών που είχαν συμπτώματα όταν τους μόλυνε ο κορωνοϊός, δεν είχαν μετρήσιμη ανοσολογική απόκριση μετά από 6 μήνες. Ωστόσο το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους είχαν ασυμπτωματική μορφή της λοίμωξης έφτανε το 90%.

  «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν σημαίνει απαραιτήτως μακροχρόνια ανοσία έναντι του ιού. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τα νέα στελέχη», τόνισε η Dr. Barnes. «Επομένως δεν πρέπει κανείς να βασίζεται στην φυσική ανοσία για να προστατευθεί. Πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστεί».

  Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Αναρτήθηκε στον διακομιστή επιστημονικών ερευνών Research Square.
 3. Ήδη το επόμενο διάστημα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται τα γυμναστήρια χωρίς μάσκα, να εισέρχονται σε κλειστά σινεμά και θα εξαιρεθούν από το πρόγραμμα των υποχρεωτικών self tests.

  Το πράσινο φως για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, όπως οι υγειονομικοί, και για την παροχή ενός πλέγματος διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους ανάβει η Επιτροπή Βιοηθικής.

  Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» στην εισήγησή της η επιτροπή θέτει τρεις προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα: Πρώτον να υπάρχει δυνατότητα να κάνει οποιοσδήποτε όποιο εμβόλιο επιθυμεί, δεύτερον να λειτουργήσουν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα ώστε ουδείς να χρειάζεται να απομακρυνθεί πολύ από την έδρα του και τρίτον, να οργανωθεί καμπάνια ενημέρωσης προς όλους και κυρίως προς εκείνους που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, προβάλλοντας και στατιστικά στοιχεία που θα αποδεικνύουν το όφελος από τον εμβολιασμό. 

  Στόχος είναι η σχετική καμπάνια να «τρέξει» όλο το καλοκαίρι ώστε οι οριστικές αποφάσεις να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο. Το επόμενο διάστημα, εξάλλου, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται τα γυμναστήρια χωρίς μάσκα, να εισέρχονται σε κλειστά σινεμά και θα εξαιρεθούν από το πρόγραμμα των υποχρεωτικών self tests.

  Πηγή: skai.gr
 4. Χιλιάδες μηνύματα

  Συγκλονισμένο το πανελλήνιο, παρακολουθεί τη μεγάλη ανατροπή με τον σύζυγο που όλοι αρχικά λυπήθηκαν και του έστελναν μηνύματα συμπαράστασης να μετατρέπεται σε τέρας και δολοφόνο, δημιουργώντας και το σχετικό hashtag στο Twitter #Justice_for_Caroline.


  «’Εσπασε» μετά από 6 ώρες κατάθεσης ο 32χρονος πιλότος και ομολόγησε τη δολοφονία της συζύγου του Καρολάιν στα ΓλυκάΝερά.

  Ο πιλότος που παρίστανε τον συντετριμμένο σύζυγο αποδείχτηκε ο θύτης της φοιτήτριας και μητέρας του 11 μηνών μωρού τους, προβαίνοντας επί σχεδόν 40 ημέρες σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, για το οποίο έπεσε η αυλαία το βράδυ της Πέμπτης.

  Οι εξηγήσεις που έδωσε δεν έπεισαν τους αστυνομικούς και, μετά από αρκετές ώρες, ο 32χρονος ομολόγησε την πράξη του βάζοντας θλιβερό τέλος σε μια ακόμη τραγωδία με θύμα νεαρή γυναίκα. Ήδη, οι διαδικασίες σύλληψής του έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ο καθ’ ομολογία δράστης πρόκειται την Παρασκευή να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

  Συγκλονισμένο το πανελλήνιο, παρακολουθεί τη μεγάλη ανατροπή με τον σύζυγο που όλοι αρχικά λυπήθηκαν και του έστελναν μηνύματα συμπαράστασης να μετατρέπεται σε τέρας και δολοφόνο, δημιουργώντας και το σχετικό hashtag στο Twitter #Justice_for_Caroline (μετάφραση: Δικαιοσύνη για την Καρολάιν).

  «Καρολάιν, λυπάμαι πολύ που έμαθα το όνομά σου. Λυπάμαι πολύ που εμείς σε γνωρίσαμε και εσύ όχι. Λυπάμαι πολύ που δεν σε προστατέψαμε. Συγγνώμη», «Ένα μωρό ορφανό, μια νέα κοπέλα νεκρή. Ας αφήσουμε την συζήτηση για ενδοοικογενειακή βία ως θέμα ταμπού Μέχρι να συμβεί στην αδερφή σου, τη φίλη σου, τη γνωστή σου» είναι κάποια από τα μηνύματα.
  Δείτε χαρακτηριστικά κάποια tweets


  #Justice_for_Caroline#Γλυκα_Νερα He killed her. He killed his wife. The mother of his child.
  Image


  You met her when she was 15. At 17, she had a miscarriage. At 19, she became the mother of your child. At 20, you most likely became her murderer, you a 32 years old man. I am shocked. And i am scared of our society. The sickness of the world #Justice_for_Caroline#Γλυκα_Νερα
  MonteCristo21
  @AEKboy
  ΦΤΟΥ ΣΟΥ…#Γλυκα_Νερα
  Image


  Και να θυμάστε παντα όλοι άνδρες και γυναίκες, ο άνθρωπος που σ αγαπάει δεν σε ποναει, δεν σε τυρανναει και σίγουρα δεν σε σκοτώνει. Η αγάπη δεν σε κάνει θυμα. #γλυκανερα#Justice_for_Caroline
  Image
  Αναπαύσου και γίνε άγγελος της μικρής σου!#Justice_for_Caroline
  Image


  Δεν θα του κάνω τη χάρη να τον χαρακτηρίσω ψυχοπαθή. Μεθυσμένος από την εξουσία της πατριαρχίας και στυγνός δολοφόνος. Αυτά είναι.#Γλυκα_Νερα#Justice_for_Caroline#justiceforcaroline#γυναικοκτονια#γλυκανερα


  Ήθελε να φύγει..ήθελε να φύγει από ένα τοξικό περιβάλλον με το μωρακι της! Δυστυχώς η ζωή της χάθηκε, το μωράκι έμεινε χωρίς μητέρα και πατέρα! Λυπάμαι..#Γλυκα_Νερα#Justice_for_Caroline

  You can finally Rest In Peace Caroline.#Justice_for_Caroline
  Image
 5. Κορονοϊός: 252 κρούσματα στην Αττική, 44 στη Θεσσαλονίκη – Η κατανομή σε όλη τη χώρα
  Η γεωγραφική κατανομή των 519 νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα
   
  Στην Αττική εντοπίστηκαν 252 κρούσματα κορονοϊού εκ των οποίων τα 20 είναι στην Ανατολική Αττική, τα 29 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, τα 22 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, τα 109 στο Κέντρο της Αθήνας και ακόμα 37 στον Πειραιά.

  Από την άλλη, στην Θεσσαλονίκη βρέθηκαν ακόμα 44 νέες μολύνσεις κορονοϊού, 3 στην Αιτωλοακαρνανία και 17 στην Αχαΐα
  Η κατανομή των κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη τη χώρα

  ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 3

  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 20

  ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 4

  ΑΡΚΑΔΙΑΣ 5

  ΑΧΑΪΑΣ 17

  ΒΟΙΩΤΙΑΣ 2

  ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 29

  ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1

  ΔΡΑΜΑΣ 2

  ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 8

  ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 22

  ΕΒΡΟΥ 2

  ΕΥΒΟΙΑΣ 10

  ΗΜΑΘΙΑΣ 4

  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 10

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 44

  ΙΚΑΡΙΑΣ 1

  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 5

  ΚΑΒΑΛΑΣ 5

  ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 1

  ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 109

  ΚΕΡΚΥΡΑΣ 1

  ΚΙΛΚΙΣ 4

  ΚΟΖΑΝΗΣ 8

  ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 3

  ΚΩ 2

  ΛΑΚΩΝΙΑΣ 4

  ΛΑΡΙΣΑΣ 14

  ΛΑΣΙΘΙΟΥ 4

  ΛΕΣΒΟΥ 11

  ΛΕΥΚΑΔΑΣ 1

  ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 5

  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 3

  ΝΑΞΟΥ 1

  ΝΗΣΩΝ 1

  ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 26

  ΞΑΝΘΗΣ 1

  ΠΑΡΟΥ 3

  ΠΕΙΡΑΙΩΣ 37

  ΠΙΕΡΙΑΣ 4

  ΠΡΕΒΕΖΑΣ 1

  ΡΕΘΥΜΝΟΥ 7

  ΡΟΔΟΠΗΣ 1

  ΡΟΔΟΥ 6

  ΣΑΜΟΥ 1

  ΤΡΙΚΑΛΩΝ 2

  ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 2

  ΦΛΩΡΙΝΑΣ 2

  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 2

  ΧΑΝΙΩΝ 9

  ΧΙΟΥ 1

  ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 44
 6. Στα γυμναστήρια χωρίς μάσκα και σε κλειστά σινεμά οι πλήρως εμβολισμένοι με την εμφάνιση πιστοποιητικού - Ασθενείς παρουσιάζουν το σύνδρομο long covid με συμπτώματα ακόμη και μετά από 6 μήνες
  Protothema.gr

  Στα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και στα μέτρα που αίρονται το επόμενο διάστημα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, η οποία μεταφέρθηκε από την Παρασκευή την Πέμπτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οαναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

  Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες αίρεται η υποχρέωση των self test για τους πλήρως εμβολιασμένους, τονίζοντας ωστόσο, ότι η υποχρέωση για self test από συγκεκριμένες ομάδες πολιτών και εργαζομένων θα συνεχιστεί, όπως και η δωρεάν διάθεση των τεστ από τα φαρμακεία. Ο κ. Κοντοζαμάνης γνωστοποίησε επίσης, ότι στην Αχαΐα, όπου οι φαρμακοποιοί αρνούνται τη διάθεσή τους, τα self test θα δίνονται από τα σούπερ μάρκετ. Το ίδιο θα συμβεί και στην Αττική, αν επιμείνουν στη στάση τους οι φαρμακοποιοί.

  Ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, από την πλευρά του, ανακοίνωσε την άρση των μέτρων σε περισσότερες δραστηριότητες. Το σημαντικό, ωστόσο, που βγήκε από τις δηλώσεις του, είναι τα πρώτα «προνόμια» για τους πλήρως εμβολιασμένους, οι οποίοι θα μπορουν να μπαίνουν στα κλειστά σινεμά και να ασκούνται στα γυμνατσήρια δίχως μάσκα.

  Η Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνα συνεχίζεται με 617 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο και τη διάμεση ηλικία στα 35 έτη.

  Σε περιοχές όπως το Ρέθυμνο, η Σύρος, η Σαντορίνη παρατηρείται μία σχετική έξαρση σε νεώτερους ανθρώπους, που ενδεχομένως οφείλεται στην αυξημένη κινητικότητά τους.

  Σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παρατηρείται αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες και γ' αυτό η επιτροπή επαναλαμβάνει την ανάγκη άμεσου εμβολισμού των πολιτών άνω των 50 ετών.

  Το καλοκαίρι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων στους νέους, οι οποίοι θα μεταδώσουν τον ιό στους μεγαλύτερους.

  Ο δείκτης θετικότητας μειώνεται παντού, όπως και η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Ένα στα τρία νέα κρούσματα έχουν εντοπιστεί μέσω self test.

  Σε νησιά όπως η Κως, η Πάρος, η Μύκονος παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που χρήζει προσοχής.

  Το ΕΣΥ επανέρχεται στην κανονικότητα με 1.300 νοσηλευόμενους ασθενείς, 89 εισαγωγές την ημέρα. Οι θάνατοι έπεσαν στους 13 την ημέρα. Τον επόμενο μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αναμένεται να πέσει κάτω από 100.

  Στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας συμβάλουν τόσο ο καλός καιρός όσο και η αύξηση των εμβολιασμών.

  Χαμηλή (κάτω από 30%) παραμένει εμβολιαστική κάλυψη σε Φλώρινα, Ροδόπη, Σέρρες και Ευρυτανία.

  Ένας στους επτά ασθενείς παρουσιάζει συμπτώματα όπως είναι η χρόνια κόπωση, η μυϊκή αδυναμία, η κεφαλαλγία, η δυσκολία συγκέντρωσης και η μείωση της μνήμης, η δύσπνοια και άλλα συμπτώματα, που επιμένουν συχνά για 3 και 6 μήνες αφού αναρρώσουν. Πρόκειται για το σύνδρομο long covid που παρατηρείται κυρίως στους 35 - 49 ετών μετά από σοβαρή νόσο, αλλά και μετά από ήπια.

  Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι μέχρι χθες, 16 Ιουνίου, 10.349 φαρμακεία έχουν διαθέσει 29.936.721 self test σε πολίτες ενώ 102 φαρμακαποθήκες έχουν διεκπεραιώσει ​236.878 αποστολές τεστ. Ειδικότερα, χθες 8.897 φαρμακεία διέθεσαν 431.445 Self-Test σε πολίτες.

  Τον μήνα Μάιο το 38% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αφορούσαν επιβεβαιωμένους ελέγχους από self test ενώ για τον μήνα Ιούνιο μέχρι σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 57%. Από τις 12 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία εφαρμόστηκε το μέτρο των σελφ τεστ μέχρι σήμερα, 33.984 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν κατόπιν επανελέγχων από σελφ τεστ.

  Την ίδια περίοδο παρατηρήθηκε 75% μείωση στον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, 64,5% μείωση στο ποσοστό θετικότητας εβδομάδας, 79% μείωση στο μέσο όρο νέων εισαγωγών και 69% μείωση στο μέσο όρο ενεργών νοσηλειών.

  Αναφερόμενος στα self test ο κ. Κοντοζαμάνης είπε:

  «Όταν ανακοινώσαμε τον περασμένο Μάρτιο την έναρξη της δράσης αυτής, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου είχαμε προγραμματίσει τη διάρκεια της σε 2 μήνες. Η δράση αυτή ολοκληρώνεται με επιτυχία, και για το λόγο αυτό σκοπεύουμε να τη συνεχίσουμε και τους επόμενους μήνες για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην εστίαση και στον τουρισμό και οι νέοι 18-30 ετών με εξαίρεση από τις ομάδες αυτές αυτών που είναι εμβολιασμένοι (...) Είμαστε βέβαιοι ότι το σύνολο των φαρμακοποιών επιθυμεί να συνεχίσει να διαθέτει self test προς τους συμπολίτες ανταποκρινόμενοι με αίσθημα ευθύνης στην ανάγκη πρόσβασης των συμπολιτών σε αυτού του είδους τον διαγνωστικό έλεγχο και η απόφαση θα είναι θετική.

  »Σήμερα, 2 φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν αποφασίσει να μη συνεχίσουν τη διάθεση των self test προβάλλοντας είτε ανόητες δικαιολογίες είτε ανυπόστατα επιστημονικά δεδομένα που πλήττουν την αξιοπιστία των τεστ και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

  »Να θυμίσω στο σημείο αυτό ότι, τα self test πληρούν αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές και μελέτες έχουν καταδείξει την αξιοπιστία τους. Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να προφυλάξει τους συμπολίτες μας από τη διασπορά και τη μετάδοση του κορονοιού. Και δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν δικαιούχο ακάλυπτο.

  »Ανακοινώνουμε λοιπόν ότι, για την περιοχή της Αχαϊας όπου ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος έχει αποφασίσει την αναστολή διάθεσης self test η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτικό κανάλι, τα σούπερ μάρκετ της περιοχής. Υπάρχει ήδη συμφωνία με τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.

  »Επίσης, η εφοδιαστική αλυσίδα των self test μέσω των φαρμακαποθηκών θα συνεχίσει τον εφοδιασμό των όσων φαρμακείων στην Αχαϊα επιθυμούν να τα διαθέτουν.
  Προετοιμαζόμαστε δε να υλοποιήσουμε το σχέδιο αυτό και στην Αττική εφόσον ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής επιμείνει στην άρνησή του να συνεχίσει τη διάθεση των self test στους πολίτες.

  »Είμαι βέβαιος ότι η στοιχειώδης ευθύνη θα υπερισχύσει των όποιων συνδικαλιστικών πρακτικών. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Μόνο ενωμένοι και με ομαδική δουλειά θα τα καταφέρουμε. Η Κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τον πληθυσμό και να διασφαλίσει την πρόσβαση στα self test. Αυτό και κάνουμε» κατέληξε ο κ. Κοντοζαμάνης.

  Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

  Η εικόνα της χώρας συνεχίζει να βελτιώνεται. Ως εκ τούτου, μας δίνεται η ευκαιρία να προχωρήσουμε στην περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων.

  Πιο συγκεκριμένα:

  Στον τουρισμό και στους γενικούς κανόνες εισόδου:

  -Είσοδος με αρνητικό rapid test από τις πράσινες περιοχές, με τα ανήλικα παιδιά να εισέρχονται χωρίς τεστ

  -Από τις ποστοκαλί χώρες, είσοδος για παιδιά κάτω των 6 ετών χωρίς τεστ

  -Από τις πορτοκαλί χώρες με PCR τεστ 72 ωρών και πλήρως εμβολιασμένους, με τα εμβόλια που έχουμε αναγνωρίσει

  -Εργαζόμενοι στον τουρισμό θα κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα. Το πρώτο θα παρέχεται δωρεάν από την Πολιτεία και το δεύτερο με ευθύνη του επιχειρηματία

  Στο εμπόριο:

  -Ένας πελάτης ανά 16 τετραγωνικά από 19 Ιουνίου

  -Πανηγύρια με πρωτόκολλα προστασίας

  -Επαναλειτουργούν οι παιδότοποι με μάσκες προστασίας για τους ενήλικες εργαζόμενους και επισκέπτες

  -Επαναλειτουργούν τα λούν παρκ από 19 Ιουνίου με τους εξής όρους: αποστάσεις 4 μέτρων μεταξύ των μηχανημάτων, μάσκες για πελάτες και εργαζόμενους, απολύμανση μετά από κάθε χρήση, δωρεάν μάσκες σε όλους τους παίκτες, διαγραμμίσεις με αποστάσεις 1,5 μέτρο στην ουρά αναμονής, αποφυγή συνωστισμού με ευθύνη του επιχειρηματία

  -Από 1η Ιουλίου επαναλειτουργούν οι κινηματογράφοι με το 50% της χωρητικότητας και με αρνητικό τεστ, ή πιστοποιητικό εμβολιασμού

  Στον αθλητισμό:

  -Αποφασίστηκε στα γυμναστήρια χωρίς μάσκες μόνο για εμβολιασμένους με πιστοποιητικό εμβολιασμού

  Επιδημιολογικός χάρτης: Ανέβηκε στο πορτοκαλί η Εύβοια

  Όσον αφορά στον επιδημιολογικό χάρτη, η Εύβοια είναι η μοναδική περιοχή που ανέβηκε επίπεδο, πηγαίνοντας από το κίτρινο στο πορτοκαλί.

  Στον αντίποδα, Χανιά, Κοζάνη, Νότια Αττική, Ανατολική Αττική, Κέρκυρα, Μαγνησία και Νάξος κατέβηκαν στο κίτρινο.

  Ακολουθεί ο επικαιροποιημένος επιδημιολογικός χάρτης:


  Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα τόνισε:

  -15% μείωση στους ασθενείς στις ΜΕΘ
  -37% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
  -37% μείωση στους θανάτους

  Πρόσθεσε δε, ότι η επιδημιολογική κατάσταση βρίσκεται στα επίπεδα του περυσινού Οκτωβρίου, ωστόσο η κυκλοφορία του ιού παραμένει σε σημαντικά επίπεδα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή
 7. Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

  Νέα μεταλλαγμένα στελέχη που δεν είχαν εντοπιστεί άλλη φορά στην Ελλάδα, διαπίστωσαν οι επιστήμονες των εργαστηρίων του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ αυτήν την εβδομάδα. Αναμένουμε πανσπερμία μεταλλαγμένων εξαιτίας των εισερχόμενων τουριστών, επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι τονίζουν τη σημασία της πολύ καλής επιδημιολογικής επιτήρησης των μεταλλαγμένων στη χώρα.

  Από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.944 δείγματα και σε διάστημα που εκτείνεται από τις 26 Απριλίου έως 08 Ιουνίου 2021.

  Από τον έλεγχο των δειγμάτων αυτών, αναδείχθηκαν συνολικά
  1.367 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC),
  427 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring)
  5 δείγματα με στελέχη ενδιαφέροντος (Variant of Interest)
  Πολλά νεοεισαχθέντα στελέχη αυτήν την εβδομάδα στη χώρα

  Ιδιαιτερότητα της εβδομαδιαίας καταγραφής της διασποράς των μεταλλαγμένων στη χώρα, αποτελεί η απομόνωση πολλών νέων μεταλλάξεων που δεν έχουν εντοπιστεί άλλη φορά στη χώρα, γεγονός το οποίο οι επιστήμονες αποδίδουν στην εισροή τουριστών.

  Το φαινόμενο θα ενταθεί, όπως λένε επιστήμονες στο iatropedia.gr, κατά τους θερινούς μήνες και για τον λόγο αυτό είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει λεπτομερής καταγραφή της κυκλοφορίας των μεταλλάξεων, ώστε τα κρούσματα να ταυτοποιούνται και να απομονώνονται έγκαιρα.

  Να σημειωθεί ότι οι νέες μεταλλαγές, Β.1.525 (με 5 κρούσματα), Β.1.623 (με δύο κρούσματα), ΑΤ.1 (με 1 κρούσμα) και C11 (με 1 κρούσμα), φέρουν το στέλεχος της μετάλλαξης 484, που εντοπίζεται σε όλα τα στελέχη που συνδέονται με διαφυγή από την ανοσία των εμβολίων (νοτιοαφρικάνικο, βραζιλιάνικο, νηγηριανό κλπ).

  Κυρίαρχο το βρετανικό … με την καυτή ανάσα του «νιγηριανού» από πίσω του

  Σε συνολικό επίπεδο στη χώρα εξακολουθεί να επικρατεί και αυτή την εβδομάδα το βρετανικό στέλεχος Β.1.1.7 UK σε ποσοστό 85,79%, με δεύτερο σε συχνότητα να καταγράφεται το στέλεχος Β.1.1.318, (που λέγεται και «νιγηριανό», καθώς φέρει τον ιό της νότιας Αφρικής σε συνδυασμό με τον μεταλλαγμένο ιό της Βραζιλίας), το οποίο επεκτείνεται επικίνδυνα στη χώρα, με ποσοστό που φτάνει πλέον το 13,46%.

  Το «νιγηριανό» τείνει να κυριαρχήσει στο Βόρειο Αιγαίο σε ποσοστό 40%, έναντι 60% του βρετανικού, ενώ και στην Στερεά Ελλάδα εντοπίζεται σε ποσοστό 38,89%, έναντι του 61,11% του βρετανικού.

  Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι για το στέλεχος από τη νότια Αφρική και τη Βραζιλία Β.1.1.318, καθώς δεν εντοπίζεται σε τόσο μεγάλη συχνότητα σε άλλες χώρες παρά μόνο στη χώρα μας και συνδέεται άμεσα με διαφυγή από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια.

  Συνολικά απομονώθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, 111 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος.

  Δείτε χαρακτηριστικά τη συχνότητα των δύο κυρίαρχων μεταλλαγμένων στελεχών στην Ελλάδα, Β.1.17/UK και Β.1.1.318, και ανά Περιφερειακή Ενότητα.


  Ποια είναι τα κυρίαρχα στελέχη στην Ελλάδα

  Μεταξύ των 15.519 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τρία πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό διερεύνηση που έχουν απομονωθεί είναι:
  το βρετανικό Β.1.1.7 (Variant VOC 202012/01), με ποσοστό 77,68%,
  το «νιγηριανό» B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 8,51%
  και σε πολύ χαμηλά ποσοστά το ινδικό B.1.351/501Y.V2 (Variant VOC 202012/02) με 0,29%

  Από τα 1.538 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 1.390 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση. Από τα δείγματα αυτά:
  24,64% αφορούν στο βρετανικό στέλεχος Β.1.1.7 (Variant VOC 202012/01),
  61,12% στο «νιγηριανό» B.1.1.318 (Variant E484K)
  3,32% στο ινδικό B.1.351/501Y.V2 (Variant VOC 202012/02).
 8. Φωτεινή Στεφανοπούλου
  https://www.voria.gr/
  Στις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας απέδωσε την επιτυχία των εμβολιασμών στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Νίκος Νίτσας

  Υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο, αλλά και αξιοσημείωτα ποσοστά στην πρόθεση των πολιτών να εμβολιαστούν εμφανίζει η Θεσσαλονίκη.

  Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας και ο διευθύνων σύμβουλος εταιρείας To The Point, Δημήτρης Κατσαντώνης. Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου από τις 27 Μαΐου ως 3 Ιουνίου 2021 σε δείγμα 1.128 ατόμων άνω των 17 ετών, κατοίκων όλων των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, το οποίο σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο και την ηλικία.

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 62,1% των πολιτών απάντησαν έχουν εμβολιαστεί με μία ή δύο δόσεις. Το ποσοστό ήταν χαμηλό στις ηλικίες 17 – 34, καθώς όταν διενεργήθηκε η έρευνα δεν είχε ανοίξει πλατφόρμα για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, όμως ήταν υψηλό στις μεγάλες ηλικίες, ειδικά για τους άνω των 65 ετών που έφτασε το 90,6%. «Αυτό το ποσοστό στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε ότι είναι πολύ διαφοροποιημένο σε σχέση με το συνολικό ποσοστό εμβολιασμένων άνω των 65 πανελλαδικά, είναι γύρω στα δύο τρίτα. Αυτό εκτιμώ ότι έχει να κάνει με τις συνέπειες της πανδημίας, ειδικά του κύματος που βιώσαμε στην πόλη μας τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, όταν πολλοί συμπολίτες μας δυστυχώς χάθηκαν», ανέφερε ο κ. Νίτσας προσθέτοντας ότι «στη Θεσσαλονίκη πάθαμε και μάθαμε». Τα υψηλά αυτά ποσοστά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΘ, οφείλεται και στο γεγονός ότι η προσβασιμότητα στον εμβολιασμό είναι καλύτερη στα αστικά κέντρα.

  Σε ό,τι αφορά αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν το 78,3% δήλωσε ότι δεν ήρθε η σειρά τους, το 19,8% απάντησε ότι δεν έχει ανάγκη το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ μόλις 0,9% είπε ότι δεν πιστεύει γενικά στα εμβόλια. Ο κ. Νίτσας επισήμανε ότι στις μικρές ηλικίες είναι σχεδόν μηδενικό το ποσοστό αυτών που δεν πιστεύουν ότι έχουν ανάγκη τα εμβόλια, ενώ στους άνω των 65, το 85,7% των μη εμβολιασμένων δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι το έχουν ανάγκη. «Εδώ θα πρέπει να κινηθεί και η πολιτεία, αλλά και εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος με τις καμπάνιες μας που διαχρονικά κάνουμε με το «εμβολιάΖΩ» που θα επαναλάβουμε και το φθινόπωρο κατά το διάστημα της ΔΕΘ, να πείσουμε όσους πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο ή τα εμβόλια γενικά δεν τα έχουν ανάγκη, ότι είναι αναγκαίο να τα κάνουν», τόνισε.

  Αντίστοιχα, το υψηλότερο ποσοστό όσων δεν πιστεύουν γενικά στα εμβόλια εντοπίζεται κυρίως στην ηλικία 45-54. Όπως επισήμανε ο κ. Κατσαντώνης σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είναι κυρίως οι αρνητές, με τον κ. Νίτσα να συμπληρώνει ότι οι νέοι έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στις επιστημονικές απόψεις.
  Ενδιαφέροντα ήταν τα αποτελέσματα σχετικά με το αν πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών, με το 68,6% των πολιτών να απαντά θετικά. Ο πρόεδρος του ΙΣΘ σημείωσε πως το ποσοστό είναι ανάλογο και στην έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ των γιατρών – μελών του συλλόγου, οι οποίοι διαπιστώθηκε είναι σε ποσοστό 90,1% είναι εμβολιασμένοι τουλάχιστον με μία δόση.

  Ο ίδιος επισήμανε ότι τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερα μεταξύ των υπόλοιπου προσωπικού των νοσοκομείων, τονίζοντας πάντως ότι τα νούμερα διαφοροποιούνται, καθώς πολλοί έχουν ζητήσει κι έχουν αρχίσει να εμβολιάζονται τώρα. Και πρόσθεσε πως κάποιοι εξ αυτών που δεν εμβολιάστηκαν είχαν νοσήσει και έχουν φυσική ανοσία, είτε περιμένουν να περάσει το διάστημα που έχει ορίσει η επιτροπή εμβολιασμών για να κάνουν το εμβόλιο. «Θα ήθελα να καλέσω όλους τους πολίτες να ακολουθήσουν παράδειγμα γιατρών. Αν υπήρχε θολό τοπίο, δεν θα εμβολιάζονταν», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΙΣΘ.

  Για τις υπηρεσίες υγείας

  Όσον αφορά τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας, που είναι διαχρονικά το αντικείμενο της έρευνας, καταγράφηκε πτώση στα ποσοστά ικανοποίησης σε σχέση με την περσινή χρονιά. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ικανοποίησης 37,5% του Ιουνίου 2020 (από το 16,3% του ίδιου μήνα το 2019) μειώθηκε στο 34,5%. Ειδικότερα στον τομέα της δημόσιας υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.α.) τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: 45,2% δυσαρεστημένοι, 23,3% ικανοποιημένοι και 28,3% ούτε το ένα ούτε το άλλο. Μάλιστα, οι νέες ηλικιακές ομάδες εμφανίζονται περισσότερο δυσαρεστημένες, από ότι οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, για τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας.


  Ωστόσο, στο ερώτημα για το πώς ανταποκρίθηκαν οι υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας, εδώ και 16 μήνες πανδημίας, απάντησαν 51,1% πολύ καλά ή καλά, 40,1% μέτρια και 7,1% πολύ άσχημα ή άσχημα.  Οι ερωτηθέντες σε σχέση με την ιατρική περίθαλψη τους είπαν ότι επισκέπτονται συχνότερα ιδιωτικά ιατρεία (κατά 58%). Ακολουθούν νοσοκομεία (39,4%) συμβεβλημένα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (37,6%) ιδιωτικά πολυϊατρεία-κλινικές (11%) και Κέντρα Υγείας – Ιατρεία ΠΕΔΥ (7,1%). Όπως προκύπτει από την έρευνα τον Ιούνιο του 2020 το ποσοστό στα ιδιωτικά ιατρεία ήταν 53,4%. Ίδια αύξηση καταγράφεται και σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που ήταν 37,6%. Οι περισσότεροι πολίτες (52%), εκτιμούν ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών σε καιρό πανδημίας δεν έχει αυξηθεί. Στο ερώτημα αν η συνεργασία του ΕΣΥ με ιδιωτικούς φορείς υγείας θα βελτιώσει τις υπηρεσίες το 50,5% απάντησε θετικά. Το 13,6% είπε ότι θα τις επιδεινώσει, το 20% εκτίμησε ότι δεν θα γίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο κι ένα ποσοστό 15,8% απέφυγε να τοποθετηθεί.

  Παράλληλα, το 86,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι επισκέπτονται τον ίδιο γιατρό σταθερά. «Αυτό δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ γιατρού – ασθενούς. Γι’ αυτό τονίζουμε ότι εμβολιασμός θα πρέπει να περάσει και στα χέρια και των ιδιωτών γιατρών», ανέφερε ο κ. Νίτσας προσθέτοντας ότι η εμπιστοσύνη αυτή μπορεί να συμβάλει στο να ανέβει το ποσοστό εμβολιασμών.

  Τέλος, οι πολίτες σε ποσοστό 68,8% αξιολόγησαν θετικά την παρουσία τόσο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης όσο και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου σε ό,τι έχει να κάνει με την ενημέρωση για την πανδημία.

  Πηγή: https://www.voria.gr/

Αναζήτηση