Featured

Αλλαγές στην αντιμετώπιση ασθενών στην φάση προστασίας

Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης ΝοσημάτωνΣύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ στην παρούσα φάση της πανδημίας γρίπης (φάση προστασίας) ο τρόπος αντιμετώπισης των ασθενών από την νέα γρίπη αλλάζει:

Οι ασθενείς με ήπιες εκδηλώσεις γρίπης θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους για όσο διάστημα διαρκούν τα συμπτώματα και να επικοινωνούν με γιατρό εφόσον χρειαστεί.

Οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα γρίπης –ακόμη κι αν είχαν πρόσφατα ταξιδέψει σε προσβεβλημένη περιοχή ή έλθει σε επαφή με ασθενή που είχε επιβεβαιωμένη νέα γρίπη– ΔΕΝ συνιστάται πλέον να καταφεύγουν στα νοσοκομεία για να ληφθεί δείγμα ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της νέας γρίπης. Μια τέτοια επιβεβαίωση δεν έχει πλέον νόημα γιατί δεν θα αλλάξει σε τίποτα την αντιμετώπιση του ασθενούς. Από την άλλη πλευρά, έχει μεγάλη σημασία τα νοσοκομεία να μείνουν επικεντρωμένα στην αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών που θα χρειαστούν ειδική εκτίμηση και νοσηλεία.

Αλλάζουν τα κριτήρια λήψης δείγματος από τον φάρυγγα για αποστολή στα εργαστήρια αναφοράς ώστε να επιβεβαιωθεί εργαστηριακά η διάγνωση της νέας γρίπης. ΔΕΝ έχει πλέον νόημα να λαμβάνεται δείγμα από όλους τους ασθενείς με εκδηλώσεις γρίπης –ακόμη κι αν είχαν πρόσφατα ταξιδέψει σε προσβεβλημένη περιοχή ή έλθει σε επαφή με ασθενή που είχε επιβεβαιωμένη νέα γρίπη. Ούτως ή άλλως, στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, το όποιο αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει σε τίποτα την αντιμετώπιση του ασθενούς. Στην παρούσα φάση, συνιστάται η λήψη δείγματος με τα εξής κριτήρια:

  1. Aσθενείς με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης ή επιπλοκές (οι οποίοι κατά κανόνα χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο).
  2. Συρροές κρουσμάτων σε χώρους (π.χ. νοσοκομεία, ιδρύματα, σχολεία, χώροι εργασίας κλπ.) ή σε περιοχές (π.χ. νομοί, πόλεις, νησιά) όπου δεν έχει τεκμηριωθεί μετάδοση της νέας γρίπης. Στις περιπτώσεις αυτές αρκεί η λήψη μικρού αριθμού δειγμάτων (π.χ. από 4-5 ασθενείς με τυπικές εκδηλώσεις γρίπης) ώστε να αποσαφηνιστεί το μικροβιολογικό αίτιο της συρροής.
  3. Σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού θα μπορούσαν σε ειδικές περιπτώσεις να ελέγχονται και άλλες κατηγορίες ασθενών, για παράδειγμα, άτομα με εκδηλώσεις γρίπης που κατά την κρίση του ιατρού βρίσκονται σε ιδιαιτέρως υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από περιοχές χωρίς τεκμηριωμένη μετάδοση του ιού της νέας γρίπης, ασθενείς με εκδηλώσεις γρίπης που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση αλλά η χορήγηση αντιιικών σ’ αυτούς απαιτεί προσοχή (π.χ. εάν έχουν σχετικές αντενδείξεις ή παρενέργειες), ασθενείς με εκδηλώσεις γρίπης που έχουν παράταση της νόσου παρά την λήψη αντιιικών (ώστε να αναγνωρισθεί ενδεχόμενη ανάπτυξη ανθεκτικού στελέχους) κ.α.

Αλλάζουν οι συστάσεις χρήσης των αντιιικών φαρμάκων. ΔΕΝ συνιστάται πλέον η χορήγησή τους σε όλους τους ασθενείς με νέα γρίπη ούτε στο σύνολο σχεδόν των ατόμων που είχαν έλθει σε στενή επαφή με αυτούς έχει επιβεβαιωθεί ότι –με βάση τα σημερινά χαρακτηριστικά του ιού– η νέα γρίπη είναι ήπια και αυτοπεριοριζόμενη νόσος στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων. Επιπλέον, στη φάση προστασίας των ασθενών, η χορήγηση αντιιικών φαρμάκων δεν προαπαιτεί την εργαστηριακή επιβεβαίωση της νέας γρίπης. Η χρήση αντιιικών συνιστάται κυρίως στις εξής περιπτώσεις:

  1. Για θεραπεία: σε ασθενείς με συμπτώματα γρίπης που έχουν σοβαρές εκδηλώσεις ή επιπλοκές, οι οποίοι κατά κανόνα χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο (εάν το αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για νέα γρίπη είναι αρνητικό, η αντιιική αγωγή θα πρέπει να διακοπεί).
  2. Για θεραπεία: σε ασθενείς με εκδηλώσεις γρίπης που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση σε περιοχές όπου γίνεται μετάδοση του ιού της νέας γρίπης.
  3. Για προφύλαξη: σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, σε άτομα ιδιαιτέρως υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση (π.χ. βαρύ άσθμα, ανοσοκαταστολή κλπ.) που έχουν έλθει σε στενή επαφή με άρρωστο που εμφανίζει συμπτώματα γρίπης,
  4. Για προφύλαξη: σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, σε επαγγελματίες υγείας που ήρθαν σε στενή επαφή με άρρωστο που εμφανίζει συμπτώματα γρίπης χωρίς επαρκή εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας. Σημειώνεται ότι η κατεύθυνση αυτή για πιο περιορισμένη χρήση των αντιιικών συμβαδίζει με τον σκεπτικισμό που έχει διατυπωθεί σχετικά με την ευρεία χρήση αντιιικών για θεραπεία και χημειοπροφύλαξη. Η εμφάνιση περιστατικών ανάπτυξης στελεχών ιού γρίπης Α(Η1Ν1) ανθεκτικών στην οσελταμιβίρη έχει οδηγήσει σε προτάσεις για πιο φειδωλή και κριτική χρήση των αντιιικών, με στόχο την αποτροπή ανάδυσης και επικράτησης στελέχους του ιού Α(Η1Ν1) ανθεκτικού στα αντιιικά.

Πηγή: Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων

Σχετικά άρθρα

Πανδημία γρίπης

ΚΕΘΕΑ