Θεματικές ενότητες

Οξεία θυρεοειδίτιδα

Αξιολόγηση Χρήστη: 4 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Η οξεία ή πυογόνος θυρεοειδίτιδα (Acute infectious thyroiditis) είναι μια σπάνια νόσος που εκδηλώνεται συνήθως σε ανοσοκατασταλμένα άτομα και οφείλεται σε μικροβια­κά αίτια όπως τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, τον αιμολυτικό στρεπτόκοκκο, την Εscherichia Coli, τον πνευμονιόκοκκο και την σαλμονέλα και πιο σπάνια σε αναερόβια μικρόβια. Σπανιότερα οφείλεται σε μυκοβακτηρίδιο, παράσιτα ή μύκητες και πνευμοκύστη. Η προσβολή του θυρεοειδή γίνεται αιματογενώς από κάποια απομακρυσμένη φλεγμονώδη εστία, ενώ η μακροχρόνια βρογχοκήλη και η εκφύλιση σε θυρεοειδική κακοήθεια αποτελούν παράγοντες κινδύνου στους ηλικιωμένους.

Ο θυρεοειδής αδέναςΚλινικά ο ασθενής εμφανίζει επώδυνη διόγκωση στην περιοχή του θυ­ρεοειδούς, υψηλό πυρετό, ρίγος και κακουχία. Επισκοπικά πα­ρατηρείται ερύθημα της πάσχουσας περιοχής του θυρεοειδή που ψηλαφητικά είναι λίαν ευαί­σθητη, θερμή και μπορεί να κλυδάζει ενώ συχνά συνυπάρχει και τραχηλική λεμφαδενοπάθεια. Η ταχύτητα καθίζησης των ερυθροκυπάρων (ΤΚΕ) και ο αριθμός των λευκοκυττάρων συνήθως αυξάνονται, αλλά η θυρεοειδική λειτουργία είναι φυσιολογική (θυρεοειδικές ορμόνες σε φυσιολογικά επίπεδα). Η βιοψία με λεπτή βελόνη (Fine-needle aspiration biopsy - FNA) δείχνει διήθηση του θυρεοειδούς με λευκοκύτταρα και επιβεβαιώ­νει την διάγνωση μέσω της καλλιέργειας του αναρροφήματος πύου που ανιχνεύει τον παθογόνο μικροοργανισμό.

Θε­ραπευτικά χορηγείται το κατάλληλο αντιβιοτικό. Η αντιβιοτική θεραπεία καθοδηγείται αρχικά από τη χρώση κατά Gram και στη συνέχεια από καλλιέργειες της βιοψίας με λεπτή βελόνη. Χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος (όταν υπάρχει κλυδασμός), αφού πρώτα εντοπιστεί με αξονική τομογραφία (CT) ή υπέρηχο ή ακόμα και αφαίρεση του πάσχοντος λοβού μπορούν να απαιτηθούν.

Η καθ' υποτροπήν εμφάνιση επεισοδίων οξεί­ας θυρεοειδίτιδας σε παιδιά και εφήβους θέτει την υποψία ύπαρξης συριγγίων (συγγενή υπολείμ­ματα της 4ης βραγχιακής σχισμής), που ξεκινούν από την κορυφή του απιοειδούς κόλπου - συνήθως αριστερού - και καταλήγουν στην περιθυρεοειδική περιοχή, μεταφέροντας έτσι βακτηρίδια της στοματοφαρυγγικής χλωρίδας. Η διάγνωση τίθε­ται με ακτινογραφία τραχήλου, έπειτα από κα­τάποση βαρίου.

Η τραχειακή απόφραξη, η σηψαιμία, το οπισθοφαρυγγικό απόστημα, η μεσοθωρακίτιδα και η θρόμβωση της σφαγίτιδας φλέβας μπορεί να επιπλέξουν την οξεία θυρεοειδίτιδα, αλλά είναι ασυνήθεις επιπλοκές με την άμεση χρήση των αντιβιοτικών.

Πηγή:

  • Α. Αβραμίδης -Ενδοκρινολογία -Τόμος Α -Θυρεοειδής -Κεφ. 15 -Θυρεοειδίτιδες.
  • Current Medical Diagnosis and Treatment 2011 - Chapter 26. Endocrine Disorders.

Αναζήτηση