Πολλοί από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τις βαθύτερες εκφράσεις και αντιδράσεις της ανθρώπινης ψυχής ανατρέχουν συχνά στην εξής μεταφορά: Οι οικογένειες, λένε, είναι σαν τα παγόβουνα. Όπως υποστηρίζει η κορυφαία στο χώρο της οικογενειακής ψυχοθεραπείας Αμερικανίδα Βιρτζίνια Σατίρ, οι περισσότεροι έχουν υπόψη τους το ένα δέκατο πάνω κάτω απ' όσα συμβαίνουν, ότι δηλαδή βλέπουν κι ακούνε.

Μερικοί υποψιάζονται ότι ίσως να υπάρχει και κάτι άλλο, μα δεν ξέρουν τι, ούτε έχουν ιδέα με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να το ανακαλύψουν.

Η άγνοια βάζει καμιά φορά την οικογένεια σε επικίνδυνη πορεία. Όπως η τύχη του ναυτικού εξαρτάται από τη γνώση του πως ο κύριος όγκος του παγόβουνου απλώνεται κάτω από την επιφάνεια, έτσι και της οικογένειας η τύχη εξαρτάται από την κατανόηση των συναισθημάτων και των αναγκών, που βρίσκονται κάτω από τα καθημερινά περιστατικά της οικογενειακής ζωής (Τι γίνεται κάτω από το τραπέζι;).

Παγόβουνο οικογενειακής ζωής
.

Βιβλιογραφία:

  • Satir. V. (1989). Πλάθοντας ανθρώπους. Αθήνα: Κέδρος.

Προτείνετε αυτό το άρθρο

Προτείνετέ το στο FacebookΠροτείνετέ το στο Google PlusΠροτείνετέ το στο TwitterΠροτείνετέ το στο LinkedIn

Translate

sqenfrdeitptrorues

Παπαθανασίου Αναστάσιος - Ειδικός Παθολόγος
Κοραή 4, 454 44 Ιωάννινα

Η ιστοσελίδα IoanninaMed.gr ελέγχθηκε από την Norton Internet Security Η ιστοσελίδα IoanninaMed.gr ελέγχθηκε από την McAffe Internet Security