Συχνά νοσήματα

Η τεχνική της ένεσης ινσουλίνης

Οι ενέσεις ινσουλίνης γίνονται πάντα υποδόρια, στο λιπώδη ιστό. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για τα πιο κατάλληλα σημεία ενέσεων ινσουλίνης. Οι μηροί, η κοιλιακή χώρα, οι γλουτοί και το επάνω μέρος των βραχιόνων είναι συνήθως οι καλύτερες περιοχές. Ωστόσο είναι σημαντικό να αλλάζετε τα σημεία των ενέσεων, διότι επαναλαμβανόμενες ενέσεις στο ίδιο σημείο μπορούν να προκαλέσουν λιπώματα που καθιστούν δύσκολη την αξιόπιστη απορρόφηση της ινσουλίνης από το σώμα σας.

Τα πιο κατάλληλα σημεία για ενέσεις ινσουλίνης είναι γενικά εκείνες οι περιοχές του σώματος που υποδεικνύονται στα παρακάτω σχεδιαγράμματα.

Σημεία ενέσεων ινσουλίνης στην πρόσθια επιφάνεια του σώματοςΣημεία ενέσεων ινσουλίνης στην πρόσθια επιφάνεια του σώματος

Σημεία ενέσεων ινσουλίνης στην οπίσθια επιφάνεια του σώματοςΣημεία ενέσεων ινσουλίνης στην οπίσθια επιφάνεια του σώματος Η εναλλαγή των σημείων ενέσεων ινσουλίνης πρέπει να γίνεται προγραμματισμένα και βάσει καθορισμένου σχεδιασμού.

  • Να χρησιμοποιείτε όλα τα σημεία μιας περιοχής πριν προχωρήσετε στην επομένη. Παραδείγματος χάριν, να κάνετε ενέσεις σ’ όλα τα σημεία του βραχίονα πριν προχωρήσετε στα πόδια. Αυτό θα βοηθήσει, ώστε να μην παρουσιάζονται αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος σας από μέρα σε μέρα.
  • Αν κάνετε περισσότερες από μία ενέσεις την ημέρα, να χρησιμοποιείτε διαφορετική περιοχή για κάθε ένεση.
  • Να αρχίζετε ενέσεις από τα περιφερικά σημεία κάθε περιοχής και να μετακινείτε τη θέση κεντρικότερα ακολουθώντας μια σειρά. Η εναλλαγή των σημείων ένεσης είναι αναγκαία ώστε να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος να επουλωθούν οι μικροτραυματισμοί που προκαλεί η είσοδος της βελόνας στο δέρμα, αλλά αν αλλάζετε χωρίς πρόγραμμα τα σημεία της ένεσης, είναι πολύ δύσκολο να θυμάστε ακριβώς που κάνετε την τελευταία σας ένεση.
  • Όταν έχετε χρησιμοποιήσει όλα τα σημεία σε μια περιοχή του σώματος, τότε μετακινηθείτε σε άλλη.
  • Θα πρέπει να αποφεύγονται περιοχές με λιποδυστροφία, ουλώδη ιστό, σπίλους, ακόμα και οι περιοχές που απέχουν από αυτές μέχρι και 2,5 cm. Επίσης πρέπει να αποκλείονται και οι περιοχές κατά μήκος της γραμμής της ζώνης και γύρω από τον ομφαλό.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η ινσουλίνη απορροφάται ταχύτερα από μερικές περιοχές του σώματος από ότι από άλλες, έτσι είναι πιθανόν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να πέφτουν σε διαφορετικό βαθμό, όταν η ένεση γίνεται σε διαφορετικές περιοχές. Όταν η ένεση γίνεται στην ίδια περιοχή, τότε είναι ευκολότερο να προβλεφτεί η επίδραση της ινσουλίνης στο σάκχαρο του αίματος. Για το λόγο αυτό πολλά άτομα με διαβήτη κάνουν την ένεση ινσουλίνης ταχείας δράσης στην κοιλιά και την ένεση ινσουλίνης ενδιάμεσης δράσης στους μηρούς.

Σημεία ενέσεων ινσουλίνης σε εγκυμονούσαΣημεία ενέσεων ινσουλίνης σε εγκυμονούσαΤα άτομα που παίρνουν ινσουλίνη για πρώτη φορά πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τοπικές δερματικές αντιδράσεις δεν είναι ασυνήθεις, ειδικά όταν χρησιμοποιούν τροποποιημένα σκευάσματα. Η τοπική αντίδραση είναι μια σκληρή περιοχή (1-5 cm) ή ένα έπαρμα με έντονο κνησμό στο σημείο ένεσης. Μπορεί να παρουσιαστεί 20-40 min μετά την ένεση και επιμένει από μια βδομάδα μέχρι μερικούς μήνες. Οι περισσότερες τοπικές αντιδράσεις υποχωρούν αυτόματα.

Η τεχνική της ένεσης ινσουλίνης

Πριν κάνετε την ένεση, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την ινσουλίνη που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.

Η τεχνική της ένεσης ινσουλίνηςΗ ένεση θα πρέπει να γίνεται υποδόρια, δηλαδή στο λιπώδη ιστό που βρίσκεται αμέσως κάτω από το δέρμα. Η βελόνα πρέπει να εισαχθεί κάθετα, ολόκληρη στο δέρμα, ώστε να φθάσει το λιπώδη ιστό, δεν πρέπει όμως να τον ξεπεράσει, γιατί τότε η ένεση θα γίνει ενδομυϊκά, η απορρόφηση της ινσουλίνης θα είναι ταχύτερη και η δράση της στο σάκχαρο του αίματος θα είναι λιγότερο προβλέψιμη (αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισης υπογλυκαιμίας). Για το σκοπό αυτό συνιστάται στα λεπτόσωμα άτομα να σχηματίζουν μια πτυχή στο δέρμα τους και να κάνουν εκεί την ένεση (εικόνα), ενώ αυτό δεν είναι αναγκαίο στα άτομα που έχουν αρκετό υποδόριο λιπώδη ιστό. Η χρήση των στυλό και των κοντών βελονών (π.χ. 6 mm) με τις οποίες αυτά συνδυάζονται, περιορίζει επίσης τον κίνδυνο να γίνει η ένεση ενδομυϊκά.

Η ένεση ινσουλίνης πρέπει να γίνεται πάντα με χέρια καθαρά, σε δέρμα που είναι επίσης καθαρό. Η απολύμανση του δέρματος με οινόπνευμα δεν είναι απαραίτητη για τις ενέσεις ινσουλίνης, διότι η ινσουλίνη περιέχει στο διάλυμά της αντισηπτική ουσία. Αντίθετα μάλιστα, η συχνή χρήση οινοπνεύματος σκληραίνει το δέρμα. Η αφαίρεση της βελόνας μετά την ένεση πρέπει να γίνεται μετά από 6 δευτερόλεπτα, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι έχει ενεθεί όλη η δόση ινσουλίνης.

 

Νέες πρακτικές οδηγίες για την τεχνική ένεσης ινσουλίνης από The Forum for Injection Technique (FIT). Κάντε λήψη κάνοντας κλικ εδώ (en).

Αξιολόγηση Χρήστη: 4 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αναζήτηση