Θεματικές ενότητες

Μπορούν οι γονείς να είναι φίλοι των παιδιών;

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αν παρατηρήσουμε τα χαρακτηριστικά της σχέσης ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους, θα δούμε πως είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να υπάρξει φιλία μεταξύ τους, με την καθαρή έννοια της λέξης. Η σχέση γονιού-παιδιού, και απ' τις δύο πλευρές, βασίζεται σε μια αγάπη διαφορετική από εκείνη της φιλίας. Αυτό συμβαίνει, γιατί:

  • Η εξάρτηση των παιδιών,
  • η διαφορά ηλικίας και εμπειριών,
  • η απουσία ελευθερίας στην επιλογή, και
  • η ιεράρχηση της οικογενεια­κής κοινότητας καθορίζουν διαφορετικούς δεσμούς.

Η φιλία

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι, όταν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα, ανεξάρτητα και με οικονομική αυτονομία, υπάρχει η πιθανότητα αυτή η σχέση να μεταβληθεί σε κάτι που να μοιάζει με φιλία.

Ωστόσο, όσο τα παιδιά ζουν στο πατρικό σπίτι, εμείς οι γονείς πρέπει να φερόμαστε αποκλειστικά ως γονείς, γιατί αυτή είναι η αποστολή που μας έχει ανατεθεί και απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε στα παιδιά μας τη φιλία, είναι να δουν τις σχέσεις που έχουμε εμείς με τους φίλους μας. Είναι η πιο αποτελεσματική παιδαγωγική μέθοδος γι' αυτή την αξία.Η φιλία

Βιβλιογραφία:

Πόνς, Εστέβε Πουχόλ (2003). Μάθετε στα παιδιά σας 20 αξίες της ζωής: Βασικό εγχειρίδιο για τους γονείς, για τους εκπαιδευτικούς, για όλους... Αθήνα: Άγκυρα.
Μετάφραση : Βερίνα, Χωρεάνθη
Εικονογράφηση: Γκονθάλειθ, Ινές ΛουθΗ φιλία

Αναζήτηση