Θεματικές ενότητες

Καρκίνος: Η γνώση είναι δύναμη

Κική Αμιτζόγλου*

 

Καρκίνος: Είναι μία λέξη ή αρρώστια ή όπως αλ­λιώς τη νιώθει ο καθένας. Παλιότερα οι άνθρωποι δεν τολμούσαν καν να την αναφέρουν. Έλεγαν διά­φορα, όταν υπήρχε πρόβλημα εκτός από αυτή τη λέ­ξη. Την έλεγαν «έξω από εμάς» ή «από αυτό το κα­κό» και οι πιο μορφωμένοι την έλεγαν «επάρατη νό­σο». Η θνησιμότητα ήταν πολύ μεγάλη τότε. Τώρα οι άνθρωποι λένε τη λέξη καρκίνος και όταν πια την εμπεδώσουν, τότε έρχεται η ίαση της ψυχής τους. Βα­σικό ρόλο παίζει η στήριξη. Εγώ ευχαριστώ πάρα πο­λύ την οικογένειά μου, που στάθηκε κοντά μου, κά­ποιους φίλους και το Σύλλογο καρκινοπαθών.

Τώρα ως προς τη γνώση. Όταν ο καρκινοπαθής θέλει να ζήσει ρωτάει, μαθαίνει, διαβάζει και ρουφάει ότι έχει να κάνει με τον καρκίνο (όπως τυχόν μετα­στάσεις). Μέσα από τη γνώση παίρνει δύναμη και αγωνίζεται. Υπόσχεται στον εαυτό του ότι θα ζήσει και ζει κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία του. Κρατά­ει τα καλά και πετάει τα κακά. Εμένα, ως Κική Αμιτζόγλου, στις 17/8/98, μου δώσανε 9 μήνες ζωής.

Από τότε πέρασαν 10 χρόνια. Έχω κάνει μέχρι στιγ­μής 15 χειρουργεία. Ξεκίνησα από έναν καρκίνο του μαστού με πάρα πολλές μεταστάσεις. Πάλεψα πολύ, πόνεσα πολύ, παλεύω ακόμη.

Τώρα, αυτή τη στιγμή, είμαι σε θεραπεία. Όταν συ­νέρχομαι λέω «τι καλά είναι να ζεις, σε ευχαριστώ Θεέ μου που αναπνέω και σήμερα». Γι’ αυτό κάθε ημέ­ρα είναι μία καινούρια ημέρα, γεμάτη δραστηριότητες και δημιουργία. Ευχαριστώ το Θεό που μπόρεσα τόσα χρόνια να είμαι όρθια. Ευχαριστώ όλους αυτούς που διοργάνωσαν τη διημερίδα και μου επιτρέψανε να μοι­ραστώ μαζί σας την εμπειρία μου, η οποία δεν έχει τελειώσει ακόμη. Εγώ όμως είμαι αισιόδοξη. Ευχα­ριστώ που διαθέσατε τον χρόνο σας για να με ακού­σετε. Πάντα μπορούμε όλοι να κλέψουμε λίγο χρόνο για να μάθουμε κάτι παραπάνω για εμάς. Ευχαριστώ το Θεό που με αξίωσε να μεγαλώσω τα παιδιά μου και τον σύλλογο που μου στάθηκε τόσο πολύ σε αυ­τόν τον αγώνα. Σας ευχαριστώ όλους και να είστε όλοι καλά.

 

* Μέλος Συλλόγου Καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης.

 

Πηγή: Περιοδικό «Κοινωνία και Ψυχική Υγεία», Τεύχος 8ο: Πρακτικά Συνεδρίου «Ο Λόγος των Αποκλεισμένων» (7-8 Ιουνίου 2008, Θεσσαλονίκη),σελ. 52..

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αναζήτηση