Θεματικές ενότητες

Επιζώντες της ψυχιατρικής: Συνέντευξη του Peter Lehmann στον Κώστα Μπαϊρακτάρη

Με αφορμή το θαρραλέο εγχείρημα του τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. να ανακηρύξει για πρώτη φορά, παγκοσμίως, άτομο με ψυχιατρική εμπειρία σε επίτιμο διδάκτορα τιμώντας με την ύψιστη αυτή ακαδημαϊκή διάκριση τους αγώνες του κατά της ψυχιατρικής αυθαιρεσίας και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραθέτουμε τη συνέντευξη που πήρε ο κ. Κώστας Μπαϊρακτάρης, αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο Α.Π.Θ. και αρχισυντάκτης του περιοδικού “Κοινωνία και Ψυχική Υγεία”, απ’ τον Peter Lehmann, μια σημαντικότατη μορφή στο χώρο των Επιζώντων της Ψυχιατρικής.

Η συνέντευξη υπάρχει ολόκληρη στο 3οτεύχος του περιοδικού με τίτλο «Πολιτικές, Υγεία και Ψυχική Υγεία», και συγκεκριμένα στις σελίδες 12-25. Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.socialexclusion.gr και να κατεβάσετε δωρεάν όλα τα τεύχη του περιοδικού. Πρόκειται για την πιο αξιόλογη εκδοτική προσπάθεια των τελευταίων χρόνων, στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού.

 

Περίληψη συνέντευξης

Επιζώντες της Ψυχιατρικής

Peter Lehmann

Σχεδόν τριάντα χρόνια εμπειρίας και δράσης για την υπεράσπιση των δικαιω­μάτων των ψυχικά πασχόντων και τα κινήματα αυτοβοήθειας αποτυπώνονται στη συνέντευξη του περιοδικού με τον Peter Lehmann. Η «γνωριμία» του με την Ψυ­χιατρική και τον εγκλεισμό, σε δύσκολες προσωπικές καταστάσεις στην δεκαετία του '70, ανέδειξαν τη δύναμη των αποθεμάτων τόσο των δικών του όσο και των οικείων και φίλων του.

Ο Peter Lehmann δεν περιορίστηκε από το ξεκίνημα της δράσης του σε απλές ατομικές καταγγελίες της βαρβαρότητας του βιολογικού μοντέλου και της έκφρασής του στην Ψυχιατρική σε βάρος των ανθρώπων με ψυχικά προβλήματα, αλλά προσανατολίστηκε από την αρχή σε συλλογικές παρεμβάσεις, σε συνεργασία με άτομα με ψυχιατρική εμπειρία. Σε μία από αυτές τις συλλογικές παρεμβάσεις, την δεκαετία του '80 στο Βερολίνο, γνώρισα προσωπικά τον Lehmann και τους συ­νεργάτες του και σαν νέοι τότε επαγγελματίες στο χώρο της ψυχικής υγείας βοη­θηθήκαμε καθοριστικά στο να κατανοήσουμε -μέσα από το πρίσμα και το βίωμα των παθόντων -τη βία και το εύρος της καταπάτησης των δικαιωμάτων των ψυ­χικά πασχόντων από την ψυχιατρική και τις πρακτικές της.

Η συνέντευξη του Lehmann στο περιοδικό μας δεν έχει συμβολικό χαρακτή­ρα, κάτι που τεκμηριώνεται εξάλλου και από τα προηγούμενα τεύχη, όπου οι μαρ­τυρίες και τα κείμενα των άμεσα ενδιαφερομένων δείχνουν την ισότιμη σχέση που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μαζί τους. Αποτελεί κατά την άποψή μου πρω­ταρχικά ένα κείμενο άντλησης δύναμης, θάρρους και αποφασιστικότητας για Λό­γο και Διεκδίκηση για όλα τα άτομα με ψυχιατρική εμπειρία- αποτελεί όμως και ένα κείμενο κατά της παραίτησης και υπέρ μίας άλλης ποιότητας ζωής.

Αποτελεί, τέλος, και ένα βοήθημα για όλους εκείνους τους επαγγελματίες που ανιδιοτελώς υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ομάδων που ωθούνται ή βρίσκο­νται στο κοινωνικό περιθώριο και ένα ηχηρό μάθημα για όλους εκείνους τους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν την αυτοβοήθεια απλά για να διευρύνουν τα πεδία του ελέγχου των περιθωριοποιημένων και να αναπαράγουν την επαγγελ­ματική τους ύπαρξη.

 

  • Διαβάστε την συνέντευξη του Peter Lehmann στον Κώστα Μπαϊρακτάρη εδώ.
  • Η ομιλία του κ. Peter Lehmann στο Α. Π. Θ “Διεθνής Μη Συμμόρφωση και Ανθρωπιστική Αντιψυχιατρική” εδώ.
  • Ομιλία Κώστα Μπαϊρακτάρη, αναπληρωτή Καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας, στην τελετή αναγόρευσης του Peter Lehmann σε Επίτιμο Διδάκτορα εδώ.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

*** Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στον κ. Κώστα Μπαϊρακτάρη για την άδεια που μου παραχώρησε να αναδημοσιεύω κείμενά του.

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αναζήτηση