Το μεσοθηλίωμα είναι ένας εξαιρετικά επιθετικός καρκίνος με φτωχή πρόγνωση που εκδηλώνεται στον υπεζωκότα (την μεμβράνη που καλύπτει τον κάθε πνεύμονα μέσα στο θώρακα.

Αυξημένη συχνότητα μεσοθηλιώματος του υπεζωκότα αλλά και του περιτοναίου παρατηρούνται σε εργαζόμενους στη βιομηχανία του αμιάντου ενώ το χρονικό διάστημα μεταξύ έκθεσης και ανάπτυξης του όγκου συχνά ξεπερνάει τα 20 χρόνια.

Υπάρχουν δύο μορφές μεσοθηλιώματος:

  • Η εντοπισμένη μορφή (μονήρως στην υπεζωκοτική επιφάνεια χωρίς συμπτώματα και συνήθως χωρίς την ανάπτυξη πλευριτικού υγρού) και
  • Το διάχυτο μεσοθηλίωμα με μεγάλη κακοήθεια, ανάπτυξη αιματηρού υπεζωκοτικού υγρού, πληκτροδακτυλία και υπερτροφική πνευμονική οστεοαρθροπάθεια. Το μεσοθηλίωμα συχνά στην πορεία του δίνει μεταστάσεις στους βρόγχους, το μαστό, τις ωοθήκες και πεπτικό σύστημα.

Η διάγνωση του μεσοθηλιώματος γίνεται με την κυτταρολογική εξέταση του πλευριτικού υγρού ή με κλειστή βιοψία του υπεζωκότα.

Η πρόσφατη ανακάλυψη μιας πρωτεΐνης στον ορό του αίματος {Soluble mesothelin-related protein (SMRP)} που αυξάνει σε περίπτωση μεσοθηλιώματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τη διάγνωση, την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου και πιθανά και σαν τεστ πρώιμης ανίχνευσης (screening test).

Προτείνετε αυτό το άρθρο

Προτείνετέ το στο FacebookΠροτείνετέ το στο Google PlusΠροτείνετέ το στο TwitterΠροτείνετέ το στο LinkedIn

Translate

sqenfrdeitptrorues

Παπαθανασίου Αναστάσιος - Ειδικός Παθολόγος
Κοραή 4, 454 44 Ιωάννινα

Η ιστοσελίδα IoanninaMed.gr ελέγχθηκε από την Norton Internet Security Η ιστοσελίδα IoanninaMed.gr ελέγχθηκε από την McAffe Internet Security