Θεματικές ενότητες

Μεσοθηλίωμα

Το μεσοθηλίωμα (mesothelioma) είναι ένας εξαιρετικά επιθετικός καρκίνος με φτωχή πρόγνωση που εκδηλώνεται στον υπεζωκότα (την μεμβράνη που καλύπτει τον κάθε πνεύμονα μέσα στο θώρακα).

Αυξημένη συχνότητα μεσοθηλιώματος του υπεζωκότα αλλά και του περιτοναίου παρατηρούνται σε εργαζόμενους στη βιομηχανία του αμιάντου ενώ το χρονικό διάστημα μεταξύ έκθεσης και ανάπτυξης του όγκου συχνά ξεπερνάει τα 20 χρόνια.

Σχηματική παράσταση ανατομικής θέσης υπεζωκόταΣχηματική παράσταση ανατομικής θέσης υπεζωκότα (πηγή: British Lung Foundation)

Υπάρχουν δύο μορφές μεσοθηλιώματος:

  • Η εντοπισμένη μορφή (μονήρως στην υπεζωκοτική επιφάνεια χωρίς συμπτώματα και συνήθως χωρίς την ανάπτυξη πλευριτικού υγρού) και
  • Το διάχυτο μεσοθηλίωμα με μεγάλη κακοήθεια, ανάπτυξη αιματηρού υπεζωκοτικού υγρού, πληκτροδακτυλία και υπερτροφική πνευμονική οστεοαρθροπάθεια. Το μεσοθηλίωμα συχνά στην πορεία του δίνει μεταστάσεις στους βρόγχους, το μαστό, τις ωοθήκες και πεπτικό σύστημα.

Η διάγνωση του μεσοθηλιώματος γίνεται με την κυτταρολογική εξέταση του πλευριτικού υγρού ή με κλειστή βιοψία του υπεζωκότα.

Η πρόσφατη ανακάλυψη μιας πρωτεΐνης στον ορό του αίματος {Soluble mesothelin-related protein (SMRP)} που αυξάνει σε περίπτωση μεσοθηλιώματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τη διάγνωση, την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου και πιθανά και σαν τεστ πρώιμης ανίχνευσης (screening test).

 

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.mesothelioma.uk.com

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Αναζήτηση